Acasa Management Cât de fine sunt granițele pe complicata hartă a stresului. Col. Dr. Octavian Vasiliu, despre interdependența dintre sănătate și performanță la locul de muncă

Cât de fine sunt granițele pe complicata hartă a stresului. Col. Dr. Octavian Vasiliu, despre interdependența dintre sănătate și performanță la locul de muncă

4 min citire
0
0
427

Tulburările de stres profesional reprezintă o serie de afecțiuni legate de sănătatea mintală, cauzate sau influențate de factorii de stres din mediul de lucru. Aceste tulburări pot afecta grav starea emoțională, fizică și psihologică a unei persoane și, în cele din urmă, performanța la locul de muncă.

Presiunea timpului, volumul excesiv de sarcini, comunicarea sau cooperarea deficitară în cadrul organizației ori lipsa controlului asupra ritmului sau proceselor de lucru sunt principalii factorii generatori de stres enumerați de respondenții celui mai recent sondaj privind securitatea și sănătatea în muncă. Un sondaj cu o concluzie îngrijorătoare, peste jumătate dintre angajați au raportat cel puțin o problemă de sănătate asociată cu stresul, cauzată sau agravată de muncă, și una pozitivă: a vorbi despre stresul la locul de muncă nu mai este un subiect tabu în tot mai multe companii. În ceea ce privește problemele de sănătate asociate cu stresul, aproape un sfert dintre respondenți au menționat că au experimentat simptome precum oboseală, lipsa motivației, iritabilitate sau scăderea performanței, pe care, într-un proces simplu de autodiagnosticare, le-au asociat cu burnoutul.

Autodiagnosticarea este o tendință comună în zilele noastre, alimentată din plin de noianul de informații din mediul online, însă, atenție!, prezintă riscuri și trebuie abordată cu precauție. Spectrul larg al simptomelor în cazul tulburărilor de stres profesional – de la extenuare și epuizare emoțională, anxietate, depresie ori tulburări de somn, și până la apariția unor afecțiuni fizice precum: dureri de cap, probleme digestive, tensiune arterială ori boli cardiovasculare – poate conduce la interpretări diferite și, în final, la confuzii de diagnostic. De aceea este esențial ca persoanele afectate să fie încurajate să caute sprijin din partea unui specialist în sănătatea mintală. Și la fel de important este ca și angajații, și angajatorii să fie conștienți de factorii de stres care perturbă activitatea unei organizații, să trateze cu grijă și responsabilitate situația și să facă front comun în promovarea unui mediu de lucru sănătos și echilibrat.

Vârful icebergului

Continuarea materialului o găsiți pe site-ul Revistei CARIERE.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Cati Lupascu
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns