Acasa Agenda HR Anumiţi angajatori vă vor cu adevărat – trebuie să-i găsiţi

Anumiţi angajatori vă vor cu adevărat – trebuie să-i găsiţi

7 min citire
0
0
419

Deşi titlul cărţii este unul haios, „Ce culoare are paraşuta ta?” este o carte ce reprezintă o sursă nesecată de inspiraţie pentru manageri, angajaţi, antreprenori, intraprenori şi cel mai important, pentru reprezentanţii resurselor umane. Cartea este un manual pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar şi pentru cei care doresc să-şi schimbe cariera. Autorul cărţii, Richard Bolles are peste 40 de ani de experienţă în domeniul dezvoltării personale este fondatorul consilierii în carieră în varianta modernă şi o prezenţă obişnuită în publicaţii precum New York Times, Business Week, Fortune, Money, Fast Company. Bolles a studiat ingineria clinică la Massachusettes Institute of Technology şi a absolvit summa cum laude facultatea de fizică la Harvard.

„Ce culoare are paraşuta ta?” este cea mai populară carte de management al carierei din lume. Revista Times a inclus-o pe lista celor mai bune 100 de cărţi non ficţiune, scrise începând cu anul 1923. De asemenea, The Library Of Congress a inclus-o în primele douăzeci şi cinci de cărţi din istorie cu un impact major asupra oamenilor. Până acum, cartea s-a vândut în peste zece milioane de exemplare în toată lumea, fiind revizuită anual. A fost, de asemenea, tradusă în douăzeci de limbi şi este utilizată ca ghid de dezvoltare în carieră în douăzeci şi şase de ţări.

Ce face însă atât de extraodinară această carte? Ei bine, poate faptul că aceastanu este tocmai o carte, ci mai degrabă un jurnal rescris în fiecare an, în ultimii 41 de ani, un jurnal cu informaţii mereu actualizate de pe piaţa muncii. Cartea are 433 de pagini, însă parcurgerea ei este facilă prin ineditul cuprinsului: regulile gramaticale sunt folosite în aşa manieră încât cititorul are impresia că stă de vorbă cu autorul, că Richard se află la biroul lui de consiliere în carieră şi ţine o şedinţă cu tine cititorule.

Cartea oferă cele mai utile sfaturi despre ceea ce vrem să facem cu viaţa noastră, începând din acest moment, despre felul în care nu trebuie să mai pierdem timpul în decizii de carieră eronate. Cum se poate face acest lucru este descris etapizat în carte: de la gasirea speranţei pierdute, la adoptarea unei atitudini de învingător. Ulterior, partea de conţinut capătă o utilitate imensă prin prezentarea celor mai bune dar şi a celor mai rele moduri de a căuta un loc de muncă, prin planificarea vieţii şi a muncii, prin înţelegerea deplină a persoanei care eşti cu adevărat. Partea aceasta a cărţii, capătă un contur practic important în momentul în care este prezentat CV-ul, modalităţile de scriere şi redactare a sa, precum şi ponturile legate de interviuri.

Cartea se încheie cu un îndrumar despre cum să pui bazele propriei afaceri şi să faci faţă sentimentelor pe care le trăieşti în perioada fără loc de muncă, sau cu un loc de muncă nesatisfăcător.

În loc de încheiere redau un citat foarte sugestiv al autorului acestei cărţi:

„Între «angajatori» există diferenţe ca de la cer la pământ. «Angajatorii» dau dovadă de o gamă largă de atitudini, au idei extrem de diferite cu privire la modul de angajare, adoptă o mare diversitate de tehnici în desfăşurarea interviurilor de angajare. (…) Dacă nu aveţi minţile rătăcite, o reputaţie îndoielnică şi nu duhniţi de la o poştă, dacă ştiţi într-adevăr ce talent aveţi, vă garantez că există un angajator care vă caută.Trebuie doar să nu vă daţi bătuţi. Anumiţi angajatori vă vor cu adevărat. Treaba dumneavoastră e să-i găsiţi.” Richard Bolles

 

Recenzie realizată de Cristina Gheorghe, Specialist Resurse Umane, OTP Bank

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa atena.enea
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Munca de acasă, un nou trend de flexibilizare a relaţiilor de muncă

Nevoia angajatorului modern de a apela la opţiuni cât mai flexibile de utilizare a resurse…