Acasa Planeta HR Strategic HR Abordarea „talent-friendly”: Organic vs. Mecanic

Abordarea „talent-friendly”: Organic vs. Mecanic

6 min citire
0
0
593

de ANTONETA GALES

Volatility, uncertainty, complexity si ambiguity (volatilitate, nesiguranta, complexitate si ambiguitate) sunt cele patru concepte care stau la baza functionarii lumii de azi. Odata ce intelegem si acceptam aceasta provocare, ne va fi mai usor sa cream acele sisteme simple, autentice, flexibile, orientate catre diversitate culturala si catre valori. Adica asa cum a recomandat Michael Geke de la KPMG  sa fie departamentele de resurse umane in viitor (recomandarea a venit in cadrul atelierului „Depasirea provocarilor specifice fiecarei generatii in managementul talentelor”, sustinut de Geke in cadrul evenimentului HR Change Champion-n.r).

Este mult mai eficient sa ne concentram pe punctele tari ale unui individ si sa reusim sa il implicam in acele proiecte, activitati sau sarcini la care contributia acestuia sa fie iesita din comun. Pentru ca este mult mai eficient si mai productiv pentru companie si, totodata, mai atractiv pentru individ sa se concentreze pe talentele sale. Pentru ca fiecare dintre noi se simte mult mai bine facand lucrurile la care se pricepe cel mai bine. Pentru ca atunci cand le face nu simte povara efortului depus.

Michael Geke ne-a vorbit despre talent. Despre cat de important este sa aflam care este talentul nostru, al fiecaruia, si despre cat de minunat ar fi daca ne-am focaliza pe identificarea talentelor reale ale fiecarei persoane cu care lucram. Asta in cazul in care intelegem prin talent acea abilitate speciala a unui individ de a obtine o performanta deosebita intr-o anumita sarcina sau activitate.

Sigur ca provocarea foarte mare va fi de a descoperi, de a dezvalui la nivelul fiecarui individ acel talent care il face unic. Pentru ca o alta mare provocare pentru noi in HR va fi individualizarea proceselor de lucru pana la nivelul fiecarui coleg, astfel incat contributia lui/ei sa poata fi maxima.

Acelasi lucru este valabil si pentru programele de training si dezvoltare, care ar trebui sa se concentreze pe punctele tari, intrucat incercarea de a corecta punctele slabe este nu numai costisitoare, dar si sortita esecului.

Daca orientarea de pana acum fata de angajat este preponderent mecanica, data fiind revolutia industriala, de ale carei principii de organizare divizata a muncii abia acum incercam sa scapam, Michael Geke propune o varianta organica, in care este important individul si nu postul, in care conteaza abilitatile sale concrete si talentele de care dispune si pe care poate ca nici nu si le cunoaste. Varianta in care fiecare program de training este croit pe masura fiecarui beneficiar. Varianta in care individul participa la acele programe de training pe care si le doreste si care ar contribui cel mai mult la dezvoltarea sa profesionala si personala. Varianta care ar reprezenta o sansa mult mai mare pentru crearea acelui mediu de lucru pe care ni-l dorim cu totii.

Esenta provocarii legate de talente este aceea ca ele trebuie cautate in fiecare individ, individ caruia sa ii acordam ulterior sansa de a le valorifica cel mai bine.

Si pentru ca a vorbit de volatilitate si ambiguitate, gandul m-a dus la Nassim Taleb care spune: „Sper foarte tare ca, la un moment dat, sa ii vad pe savanti si pe cei care iau decizii importante ca vor redescoperi ceea ce anticii au stiut intotdeauna. Si anume ca cea mai valoroasa moneda este respectul” ― Nassim Nicholas Taleb, The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable.

 

 

 

 

 

Antoneta Gales
HR Director Selgros Cash&Carry Romania

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Strategic HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…