Acasa Agenda HR Atingerea fericirii la locul de muncă depinde și de tine. Ține cont de aceste 6 elemente pentru a te simți împlinit la job

Atingerea fericirii la locul de muncă depinde și de tine. Ține cont de aceste 6 elemente pentru a te simți împlinit la job

9 min citire
0
0
803

Independența, siguranța și stabilitatea materială sunt necesități de bază ale omului modern. Aceste valori ne sunt inspirate încă din primii ani de școală, când devenim conștienți de importanța implinirii pe plan profesional. Încă de atunci începem să visăm la viața de adult, muncind din greu pentru a obține un loc de muncă ideal și beneficiile care survin de aici.

de Alecsandra Ioniță

Ce se întamplă – totuși – atunci când, odată ajuns la locul de muncă visat, fericirea se lasă așteptată?

Numeroase studii efectuate la nivel mondial pe subiectul employee satisfaction and happiness arată că un procent foarte mic dintre persoanele angajate la nivel global sunt, într-adevăr, fericite la locul de muncă. Din păcate, aceleași studii arată că sentimentele de frustrare și neîmplinire la job pot avea urmări neplăcute pe plan social, familial sau, mai grav, pot chiar să devină un factor patologic.

Sentimentele de nesiguranță, nemulțumire sau tristețe îl fac pe individ vulnerabil în înfruntarea încercarilor de zi cu zi. Omul nu poate controla ce se întamplă, dar poate controla efectele pe care întamplările le au asupra sa. Aceasta frază funcționează ca un motto care demonstrează că procesul de schimbare este unul intrinsec, bine organizat în trei pași:

  1. Dorința – ca generator al schimbării;
  2. Intenția – când dorința este reală, omul începe inconștient să caute căi și strategii pentru atingerea scopului propus;
  3. Perseverența – se traduce prin păstrarea motivației în ciuda greutăților întâmpinate – cum ar fi apariția vechilor tipare de comportament.

Astfel, evoluția profesională este pusă în directă legatură cu o serie de factori care depind doar de atitudinea personală față de job. Atâta timp cât mediul de lucru este unul optim, iar natura jobului ne aduce satisfacție, fericirea poate fi ușor atinsă dacă ținem cont de următoarele elemente:

  1. Încrederea in propriile forte. Prin subapreciere si o stima de sine scazuta, ne inchidem inconstient intr-un cerc de idei si actiuni limitate, care ne vor conduce catre rezultate slabe si, automat, catre nefericire. Psihologii afirma ca succesul profesional este mai de graba determinat de atitudinea cu care abordezi orice provocare din cadrul profesiei si, surprinzator, nu este atat de mult influentat de cunostintele dobandite prin studii. Concluzia: emotiile pozitive influenteaza capacitatea de inovare si duc la cresterea performantei individuale.
  1. Satisfacțiile. Fie că sunt de natură materială sau nu, roadele muncii noastre reprezintă un catalizator în procesul de autodepășire și implicare în muncă. Este important să învățăm să prețuim fiecare reușită, iar satisfacțiile vor apărea mai repede decat am crede.
  2. Un mediu de lucru favorizant. Acest factor depinde, în mare parte, de colegii din jurul nostru. Se consideră că există un raport direct proporțional între eficacitatea muncii și calitatea relației dintre colegi. Pentru aceasta, este necesară o atitudine deschisă în fața propunerilor, acceptarea autorității superiorilor, respect, implicare și sinceritate.
  3. Rezultatele concrete. Psihologia individului funcționează prin necesitatea obținerii unor rezultate rapide și palpabile. Pentru că orice acțiune are un efect, este foarte importantă o auto-analiză la finalul programului de lucru, pentru a conștientiza contribuția proprie în rezolvarea task-urilor zilnice.
  4. Organizarea timpului. Timpul este o resursă limitată și valoroasă, de aceea controlul său este esențial. Exploatarea acestuia într-o manieră controlată și organizată asigură productivitatea unei zile de lucru. Cei ce reușesc să folosească timpul în avantajul propriu înțeleg faptul că el nu este un factor limitator al volumului de muncă, ci mai degrabă un element care contribuie la conștientizarea priorităților.
  5. Autocontrolul. Această aptitudine a devenit un subiect de studiu și exercițiu încă din cele mai vechi timpuri. Cumpătarea nevoilor, controlul dorințelor și stăpânirea emoțiilor definesc în termeni concreți autocontrolul. Chiar dacă a fost lăsat la final, acest element trebuie avut în permanență în vedere. Pe lângă satisfacțiile pe termen lung pe care autocontrolul și autodisciplina le aduc, este evident că nu putem cere disciplină și respect din partea celor din jur câtă vreme noi nu demonstrăm aceste calități.

Așadar, drumul spre succes și fericire este imprevizibil, pavat cu multe provocări, în care oportunitățile trebuie construite și valorificate. Eșecul, asemenea reușitei, face parte din normalul vieții. De aceea, indiferent de natura întâmplărilor, omul trebuie să rămână fidel valorilor sale morale, iar fericirea și satisfacția nu vor întârzia să apară.

Alecsandra Ioniță, CEO & Wellbeing Specialist SmartExperience

alecsandra ionita 2

Cu o experiență de 13 ani în marketing, comunicare și vânzări, atât la nivel local, cât și global, Alecsandra și-a concentrat activitatea din ultimii 6 ani pe consultanță specializată în corporate wellbeing.
În anul 2010, a înființat divizia de Wellbeing a SmartExperience, care, în prezent, numără 70 de facilitatori și are în portofoliu 30 de clienți constanți pentru care organizează peste 50 de tipuri de ateliere reCreative.
Parcursul profesional include funcții executive și de decizie în managementul unor companii precum Washington Group International, Karl Heinz Dietrich, La Strada Deco și Fundația Calea Victoriei, acoperind industriile: logistică, FMCG și ONG.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Regulamentul UE privind inteligența artificială: Impact și obligații pentru angajatori

Într-un context al avansului rapid al tehnologiilor de inteligență artificială (IA), Uniun…