Acasa Training Despre mentoring…cu David Clutterbuck

Despre mentoring…cu David Clutterbuck

5 min citire
0
0
848

de ROXANA MAXIM

Mentoringul este un instrument puternic, ideal atunci cand vrem sa ajutam oamenii sa creasca sau cand se afla in fata unei perioade de tranzitie.

Acesta este raspunsul profesorului David Clutterbuck (foto) la intrebarea: „Ce inseamna de fapt mentoring?”.  Si pentru a extinde putin perspectiva, as vrea sa adaugam aici si alte definitii pe care Clutterbuck, autoritate mondiala in domeniul coachingului si mentoringului, le-a formulat in cadrul evenimentului „Harnessing the Power of Mentoring”, organizat de ITOL pe 18 octombrie:

  • Mentoringul presupune trecerea de la procese mecanice la procese umane. Mentoringul presupune invatare;
  • Mentoringul este un proces care ii ajuta pe oameni sa gandeasca mai profund, mai eficient cu privire la dezvoltarea   lor ca persoane, ca profesionisti;
  •  Mentoringul nu rezolva totul. Nu este o solutie pe termen nedefinit, ci raspunde unei nevoi punctuale;
  •  Mentoringul se bazeaza pe adresarea de intrebari dificile, incomode;
  •  Mentorul nu este o persoana oricand la dispozitia noastra, nu este un psiholog si nu detine raspunsurile.

Potrivit lui David Clutterbuck, mentorul este o persoana umila, inteleapta, interesata sa ajute, o persoana care are capacitatea de a nu se impune. Desi mentoratul se axeaza pe adresarea intrebarilor, acest lucru nu inseamna ca mentorul nu poate oferi sfaturi…bineinteles, ponderat.

Dincolo de sfaturi si intrebari insa mentorul il poate ajuta pe mentee in extinderea retelei de cunostinte, il poate initia in arta networking-ului, il poate prezenta oamenilor potriviti. „Mentorul are un rol dual: el trebuie sa provoace si sa sprijine in acelasi timp. Trebuie sa fie persoana care nu te va lasa sa renunti asa usor”, a spus Clutterbuck, precizand ca sinceritatea este obligatorie in mentorat.

Pe parcursul evenimentului Clutterbuck a atras atentia de repetate ori asupra faptului ca mentoratul nu trebuie sa implice un proces de clonare: mentorul nu trebuie sa se vada pe sine in mentee-ul sau si sa-l conduca pe acelasi drum parcurs de el, nici sa isi proiecteze interesele si propriile ambitii asupra lui. „Mentee-ul trebuie sa se gandeasca singur la drumul sau, la obiectivul sau”, a precizat profesorul.

Pentru a intelege mai bine viziunea profesorului, va prezentam mai jos un scurt interviu cu cel care a infiintat EMCC – European Mentoring and Coaching Council, alaturi de Sir John Whitmore, Prof. David Megginson, Eric Parsloe si Julie Hay.

In calitate de HRi, de unde incepem un program de mentorat? Care sunt primii pasi?
In primul rand trebuie sa identificam nevoia de business careia ne adresam: „Cu ce ne va ajuta acest program in business-ul nostru?”. Dupa identificarea nevoii, trebuie sa ii implicam pe cei din echipa de senior management pentru ca avem nevoie de suportul lor, atat din punct de vedere al bugetului, cat si din punct de vedere al rolului pe care il vor avea…acela de modele…

 

Articol publicat integral in revista HR Manager, nr. 24, noiembrie 2012. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Training

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…