Acasa Agenda HR Avantajele fiscale ale PFA sunt diminuate de noul Cod Fiscal

Avantajele fiscale ale PFA sunt diminuate de noul Cod Fiscal

6 min citire
0
0
600
de Atena Enea
În perspectiva intrării în vigoare a noului Cod Fiscal, care modifică aspectele fiscale ce se aplică persoanelor fizice autorizate, Grupul Adecco, furnizor de soluții HR, oferă o sinteză a celor mai importante informații ce trebuie avute în vedere atunci când se încheie un contract de prestări servicii cu PFA.

În toamna acestui an, reglementarea legală a persoanelor fizice autorizate (PFA) a fost clarificată prin Legea 187/2015 privind aprobarea OUG 6/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, clarificări ce au fost preluate și în Noul Cod Fiscal, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2016, respectiv cele 7 criterii de clasificare a unei activități independente. Astfel, dacă o persoană fizică autorizată îndeplinește cel puțin 4 din cele 7 criterii prevăzute de legislație, atunci se poate considera că activitatea desfășurată este una independentă. În caz contrar, activitatea PFA va fi reconsiderată ca fiind una dependentă.

Cele 7 criterii prevăzute în noul Cod Fiscal sunt următoarele:

  • persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activității, precum și a programului de lucru;
  • persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
  • riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
  • activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
  • activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale şi/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
  • persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
  • persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.

Modificări fiscale pentru PFA

În baza noului Cod Fiscal, din 2016 contribuția de asigurări sociale (CAS) devine obligatorie pentru toate PFA. Astfel, se elimină excepția care stabilește că persoanele fizice autorizate nu datorează CAS pentru venituri dacă mai realizează şi venituri din salarii. În plus, se elimină și posibilitatea de alegere a venitului asigurat la sistemul public de pensii. Drept pentru care, CAS, în procent de 10,5% sau 26,3%, conform opțiunii PFA, se va plăti la venitul net efectiv realizat – adică diferența dintre venituri și cheltuieli, și nu ca în prezent, la o bază aleasă de PFA, dar nu la mai puțin de 35% din salariul mediu brut lunar. Opțiunea privind cota de CAS, odată exercitată, nu mai poate fi modificată decât în anul următor.

PFA la cost de angajat

Prin urmare, începând cu 2016, avantajele fiscale ale persoanelor fizice autorizate sunt mult diminuate. Practic costul cu derularea unui contract de prestări servicii cu PFA se apropie din ce în ce mai mult de costul cu un angajat. Mai mult, datorită unor criterii clare de încadrare în activitatea independentă, organelor fiscale le va fi mult mai ușor să reclasifice un contract de prestări servicii cu PFA într-un contract individual de muncă, dacă nu sunt îndeplinite criteriile legislative.

Principala consecință ce decurge din această reclasificare este aplicarea taxelor și impozitelor aferente unui contract de muncă, beneficiarul și prestatorul fiind ținuți în solidar la plata acestora.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa atena.enea
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Munca de acasă, un nou trend de flexibilizare a relaţiilor de muncă

Nevoia angajatorului modern de a apela la opţiuni cât mai flexibile de utilizare a resurse…