Acasa Agenda HR Cum construieşti o echipă de succes?

Cum construieşti o echipă de succes?

5 min citire
0
0
698

de Irina Bogorin

Un factor cheie care garantează succesul unei organizaţii îl reprezintă echipele. Pentru a avea rezultate pe termen lung, direcţia către succes şi performanţă este trasată de team-leaderul echipei.

Primul pas se realizează prin selecţia echipei, care se formează după criterii stabilite de politica internă a fiecărei organizaţii. În mare măsură se ţine cont de competenţele cerute şi potrivirea cu valorile organizaţiei.

Care sunt paşii care conduc echipa către succes ?

 Construiţi o viziune/ definiţi obiectivele şi scopurile comune

Împreună, viziunea şi obiectivele definesc direcţia şi dau tonul în proiectele echipei. Daţi oamenilor şansa de a se identifica cu vizunea şi odată ce ştiu către ce se îndreaptă îşi vor îndeplini obiectivele pas cu pas către ţelul final.

Încurajaţi colaborarea şi spiritul de competiţie, dar într-o manieră amicală

Colaborarea activă într-o echipă este crucială, succesul proiectului nu se datorează doar rezultatelor individuale, este meritul întregii echipe. Colaborarea este necesară pentru ca echipa să atingă obiectivele definite încă de la început.

În acest proces al colaborării sunt înglobate comunicarea, execuţia individuală şi în comun, livrarea rezultatului individual, dar şi de echipă. Faceţi exerciţii tip team building pentru a ameliora procesul de colaborare şi încredere.

Nu încurajaţi micromanagementul

O echipă are nevoie de autonomie, oamenii trebuie formaţi treptat să aibă iniţiativă, să acţioneze, să poată lua decizii fără aprobarea în permanenţă a leaderului. Renunţaţi la nevoia de verificare permanentă, numai aşa veţi face loc independenţei iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Cultivaţi învăţarea

Un leader eficace încurajează membrii echipei în a explora noutăţile şi permite erorile în măsura în care avem de învăţat din ele. Trebuie alocat timp suficient pentru învăţare, creaţie şi inovaţie. Pentru asta creaţi un spaţiu în care echipa să fie creativă, în care să-şi împărtăşească ideile şi să înveţe unul de la celălalt.

Nu veţi avea performanţă fără învăţare şi nici rezultate fără performanţă.

Asiguraţi-vă de rezultate

În calitate de leader, ne concentrăm nu doar pe rezultatul final. Succesul nu este definit doar de un singur produs, este definit de numeroasele rezultate aduse de fiecare în parte. Viziunea, colaborarea, performanţa, învăţarea, aplicate împreună sunt la fel de importante.

Cu siguranţă, lista poate continua, idei vor fi întotdeauna, pasul cel mai important este să aplicăm propria strategie şi să nu uităm că leaderii trebuie să acorde un vot de încredere echipei, altfel drumul spre succes se poate înjumătăţi înainte de a ajunge la final.

irina-bogorinIrina Bogorin, HR Manager, Beler Soft

Irina lucrează în compania Beler Soft Bucureşti şi pune multă pasiune în munca sa. Nu îi lipsesc provocarile în jobul său, preţuieşte relaţiile cu oamenii şi consideră că atitudinea completează cartea de vizita a fiecăruia dintre noi.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa atena.enea
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Munca de acasă, un nou trend de flexibilizare a relaţiilor de muncă

Nevoia angajatorului modern de a apela la opţiuni cât mai flexibile de utilizare a resurse…