Acasa Agenda HR O săptămână până la HR Summit Cluj

O săptămână până la HR Summit Cluj

6 min citire
0
0
591

Comunitatea profesioniştilor în HR din zona Transilvaniei se reuneşte pe 26 și 27 martie la HR Summit, cel mai mare eveniment regional de resurse umane, care aduce în atenţia participanţilor subiecte precum  talent management, employer branding, HR Analytics şi leadership. Printre speakeri se numără Mugur Tolici (BNR), Ioana Toma (Urgent Cargus), Roxana Dobrescu (AVON), Radu Panait (IBM) şi Lucian Ivan (Bergenbier).

Ioana Toma, HR Manager Urgent Cargus, vede domeniul HR în 2015 ca unul în care se va pune accentul pe menținerea angajaților valoroși: “Vă mai aduceți aminte ritmul recrutărilor din 2007-2008, vânătoarea de angajați buni… Eu zic ca HR-ul a învățat atunci niște lecții pe care le poate aplica în continuare. În plus, acum sunt mai multe instrumente disponibile, mai multe canale, în special în social media, de a ajunge la specialiștii doriți, mai multe căi de a-i păstra alături. Mi-ar placea ca nu numai HR-ul, ci întreg managementul companiilor să se concentreze anul acesta la cum să crească și să păstreze angajații buni, mai mult decât cum să vâneze continuu alții noi. “

Mugur Tolici, HR Director Banca Națională a României, susține cele spuse de Ioana Toma, menționând ca noua generație de pe piața de muncă dorește un loc de muncă placut, dinamic, care recunoaște performanța și care oferă perspective clare de dezvoltare profesională. În această direcție în BNR a fost implementat în 2014 un nou sistem de resurse umane care “creează cadrul pentru recunoașterea, susținerea și recompensarea performanței, este bazat pe echitate internă și competitivitate externă și pune un accent deosebit pe dezvoltare managerială și leadership”.

Radu Panait, Recruitment Leader Central Eastern Europe & Russia IBM este unul dintre specialiștii HR care crede în dezvoltarea departamentelor de profil din companie și în creșterea, în timp, a numărului de candidați recrutați prin resurse proprii, chiar și de poziții de management. Acesta consideră că “există anumite date de cercetare care sugerează că deficitul de talent, exprimat ca raport între cerere şi ofertă va fi în anii următori în jur de 35% cu o pondere importantă în domeniul IT şi plasează România alături de Polonia ca una din ţările europene care vor avea cel mai mare deficit de talent în următorii ani. Este, aşadar, un paradox al unei pieţe atractive în trecut şi care tocmai datorită acestei atractivităţi a generat creşteri serioase de personal şi interesul multor jucători din domeniul IT. Nu în ultimul  rând, să nu uităm că, spre deosebire de Europa de Vest, România nu a cunoscut o pondere însemnată a şomajului în rândul tinerilor, ceea ce a dus la o utilizare semnificativă  a acestui segment de vârstă. În epoca post criză, cealaltă parte a Europei va beneficia deci de un surplus de forţă de muncă. Pentru IBM, fără a minimiza acest risc, putem spune totuşi că nu am simţit acest fenomen la o scară alarmantă şi asta poate datorită importanţei şi atractivităţii pe care o are brandul IBM în industria IT.”

Monica Soare, CEO ARTWIN, susține că una dintre cele mai importante tendințe pe care le observa pe piața este digitalizarea intensă care crește numarul echipelor virtuale:  „Aceste echipe sunt separate de timp, cultură și atribute lingvistice însă foarte ușor de format.

Înscrie-te și tu la HR Summit Cluj Napoca pe www.cluj.hrsummit.ro. Eveniment organizat de Libero Events.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…