Acasa Agenda HR De-a v-ati ascunselea cu Logica

De-a v-ati ascunselea cu Logica

6 min citire
0
0
2,223

de CIPRIAN PROCA

„The Logic of Life: The Rational Economics of an Irrational World” se inscrie in curentul cartilor care cauta sa raspunda diverselor probleme – de ce e Africa saraca, de ce subventionam producatorii de zahar, de ce sunt mai multe femei decat barbati in orasele mari, de ce unii oameni nu economisesc suficient pentru pensie, de ce uneori luam decizii care nu par rationale – folosind principii fundamentale din economie si descoperiri recente din statistica, sociologie, antropologie, istorie sau medicina (carti scrise de autori precum Jared Diamond, Daniel Ariely, Malcolm Gladwell, Steven Levitt si Stephen J. Dubner).

Ceea ce face ca aceasta carte sa fie deosebita, dincolo de impletirea conceptele teoretice ale teoriei jocurilor (constituite de John von Neumann si Thomas Schelling) cu multe elemente de statistica, consta in faptul ca autorul, Tim Harford (jurnalist la Financial Time, cunoscut cititorilor sub pseudonimul Adam Smith), reuseste sa trateze cu un umor exceptional temele discutate. Sunt capitole care discuta rasismul si implicatiile sale economice, strategiile jocului de Poker, subventiile la agricultura, „piata” celor necasatoriti si dinamica ei, chiar si logica unor preferinte de natura sexuala. Toate sunt privite prin ochii economistului care crede in logica vietii, in logica care ghideaza orice decizie pe care o luam, contrar anumitor aparente.

Sa nu mai fim „fara replica”
Ideea fundamentala a cartii este ca oamenii iau decizii bazate pe logica, chiar si atunci cand aceasta este greu de identificat. Aflam, unii mai surprinsi decat altii, ca este uneori logic sa consumam droguri (stiu, poate fi socant!), sa fim rasisti, sa nu invatam, la fel cum de multe ori este logic sa ne furam unii pe altii. Harford explica ce sta in spatele unor astfel de decizii aplicand principii de baza din economie. Efectul este ca, folosind economia, odata ce terminam cartea intelegem un pic mai bine oamenii din jurul nostru, mai ales pe cei „de neinteles”.

Iar cel mai distractiv moment al lecturii (nu va strict surpriza, doar va pregatesc pentru ce urmeaza) este acela in care ajungem sa citim despre logica unui lucru aparent aberant, pe care il facem inclusiv noi (faptul ca fumam sau ca bem prea mult in week-end, ca nu economisim suficient pentru pensie sau ca esuam repetat in relatii amoroase) si aflam, in sfarsit, un contraargument pentru cei care ne vor binele, aratandu-le ce fapturi logice suntem noi de fapt si cum, daca ar privi lumea prin ochii nostri, cu motivatiile si dorintele noastre, ar face si ei, probabil, la fel.

Citind „The Logic of Life”,  m-am trezit de multe ori razand de unul singur cu gura pana la urechi, avand reflexul de a spune repede cuiva poanta haioasa pe care tocmai o citisem. Pentru aceia dintre voi carora va este greu sa credeti ca ati putea avea o conversatie amuzanta despre efectele politicii de subventionare a agriculturii sau despre sistemul de pensii, aceasta carte va va face sa radeti, explicandu-va totodata motivatiile actorilor implicati si logica din spatele deciziilor lor.

Daca vreti sa aveti ceva destept si amuzant de spus data viitoare cand familia va va reprosa ca nu economisiti destul, cartea aceasta este pentru voi.

 

Ciprian Proca, HR Business Partner in cadrul UniCredit Tiriac Bank

Articol publicat in revista HR Manager, nr. 28, august 2013. Va asteptam sa va abonati la revista HR Manager. 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…