Acasa Planeta HR Organisational Development 5 modalitati prin care blocam dezvoltarea Leadership-ului

5 modalitati prin care blocam dezvoltarea Leadership-ului

6 min citire
0
0
721

Exista riscul, atunci cand iti doresti ceva prea tare, ca obiectivul sa te orbeasca si sa nu iti dai seama ca ceea ce faci te duce, de fapt, mai departe de acel „ceva”. Mi-a placut foarte mult un articol scris de Tim Sackett (un american cu experienta de 20 de ani in HR, care in prezent conduce o firma de recrutare din SUA) cu privire la greselile pe care le facem din dorinta de a dezvolta urmatoarea generatie de lideri. Nu am cum sa nu il impartasesc cu voi, mai ales ca ceea ce el spune chiar are sens. Suna cam asa:

Noi (HRii si echipele de Leadership) facem si spunem zilnic lucruri care impiedica oamenii sa isi atinga potentialul maxim. Constientizarea acestor comportamente reprezinta cheia in a ne asigura ca nu suntem un obstacol in calea potentialilor lideri.

Asadar, iata cele 5 lucruri pe care probabil le faceti, blocand dezvoltarea leadership-ului in organizatie:

1. Incercam sa reducem 100% din riscuri. Liderii trebuie sa inteleaga si sa experimenteze riscul. Face parte din procesul de crestere. Daca nu le permitem niciodata viitorilor lideri sa experimenteze riscul, vor esua atunci cand chiar se vor intalni cu el, nu vor sti cum sa faca fata…ca sa nu mai spunem ca evitand riscul, evita si oportunitati de business.

2. Nu le permitem angajatilor sa greseasca. Sunt doua aspecte aici. Primul, acela ca primim recunoastere generala pentru faptul ca am salvat ziua. Esti un erou! Al doilea, avem senzatia ca marii lideri nu le permit angajatilor sa greseasca. Ne spunem noua insine ca trebuie sa ii lasam pe oameni sa greseasca pentru ca esecul este bun, dar nu ne putem abtine sa nu intervenim atunci cand esecul e pe cale sa se intample…sau se intampla.

3. Facem confuzie intre ceea ce se asteapta si ceea ce este intr-adevar o realizare. Cuvintele sunt atat de puternice! Este usor sa spui: “Te descuri minunat!” cand de fapt, in lumea reala, ar trebui sa spui “Faci exact lucrurile pentru care esti platit!”. Iar asta nu este “minunat”! Este ceva “asteptat”. Nu poti sa ii mangai pe toti pe crestet si sa te astepti ca ei sa devina minunati. Trebuie sa stie ce inseamna “minunat” si apoi sa laudati ceea ce este intr-adevar o realizare.

4. Facem confuzie intre performanta inalta si abilitatea de a conduce. Doar pentru ca esti “minunat” la job nu inseamna ca vei fi “minunat” si in a-i conduce pe cei care isi fac job-ul. Acesta este probabil cel mai greu lucru de schimbat. Toata viata le spunem oamenilor ca pot “urca” in cariera prin performanta inalta. Doar ca nu este asa. Singura metoda prin care poti ajunge lider este facand ceea ce fac marii lideri – include performanta inalta, dar include si ceva mai mult decat a fi bun la job-ul pe care il ai.

5. Nu suntem sinceri cu privire la propriile greseli. Potentialii lideri vor invata mai multe despre leadership daca stiu si inteleg greselile pe care le-ai facut chiar tu. Cu totii facem greseli de-a lungul vietii si multe dintre acestea sunt dificil de impartasit pentru ca sunt rusinoase, arata slabiciune etc. Dar ei vor invata mult mai multe din greselile tale decat din realizarile tale.

Dezvoltarea liderilor a fost intotdeauna o preocupare critica pentru HR, dar ne apropiem de un punct in care abilitatea de a dezvolta lideri va deveni cea mai importanta abilitate pe care o putem pune in serviciul organizatiei.

Eu zic ca Tim ne pune un pic pe ganduri…voi?

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Organisational Development

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…