O afacere nouă este greu de gestionat, mai ales dacă ești un antreprenor tânăr fără o mare experiență în acest domeniu. Greșelile vor exista la tot pasul, dar cel mai important lucru este să înveți din erorile pe care le faci și să nu le repeți niciodată. Pentru a nu pleca la drum cu minusuri mari, sunt câteva reguli importante pe care trebuie să le știi. Felul în care îți începi activitatea va determina și viteza cu care vei reuși să te dezvolți.
5 greșeli care pot încetini creșterea unei firme aflate la început de drum:
- Faci economii unde nu este cazul
Începutul unui business poate fi o perioadă în care vei încerca să maximizezi profitul, fiind extrem de atent cu cheltuielile. Aici poate apărea și prima greșeală, de a face economii acolo unde chiar nu este cazul. Consumabilele sunt importante pentru orice business, așa că nu încerca să reduci din costuri achiziționând produse de o calitate mai slabă, pentru că ele ar putea să-ți afecteze pe termen lung aparatura periferică din firmă. Folosește de fiecare dată cartuse de imprimanta originale, pentru a evita orice risc care ar putea duce la o cheltuială mult mai mare și inutilă pentru businessul tău.
- Îți alegi greșit echipa
“Alegerea oamenilor cu care pleci la drum într-o afacere este la fel cum îți alegi echipa de baschet în curtea școlii. Poți juca alături de prieteni în echipă sau poți lua cei mai buni jucători pentru a câștiga meciul”, spune Bill Aulet de la MIT Entrepreneurship, autorul unui volum pentru antreprenoriat. Acesta susține că cele mai importante lucruri de urmărit într-un business atunci când îți alegi echipa sunt valorile comune și încrederea reciprocă în calitățile voastre, lucruri esențiale mai ales pentru a depăși acele momente grele inevitabile pentru orice afacere.
- Încerci să faci câte puțin din toate
Diversificarea activității este un pas important pentru orice business, însă acesta trebuie făcut abia în clipa în care încerci să te dezvolți, nu atunci când ești abia la început de drum. Dacă îți risipești resursele și energia încercând să faci tot mai multe lucruri în paralel, rezultatul final va fi de o calitate îndoielnică. Un business aflat în primele sale faze trebuie să se concentreze pe câștigarea încrederii clienților, prin calitate și promptitudine.
- Delegarea atribuțiilor printre angajații tăi
Responsabilizarea și motivarea echipei tale sunt două lucruri care țin exclusiv de tine. Una dintre cele mai mari greșeli pe care un tânăr antreprenor le poate face este să încerce să rezolve toate problemele din firmă de unul singur. Nu vei face față presiunii și vei da impresia angajaților tăi că nu te poți baza pe ei, o rețetă sigură pentru eșec.
- Nu investești destul în marketing
Notorietatea businessului tău va depinde mereu de nivelul de investiții în marketing. Nu te aștepta niciodată ca un produs sau un serviciu să aibă succes doar pentru că e de calitate. Promovarea costă, așa că investește pentru a câștiga mai târziu. Un brand puternic se construiește în ani de zile, prin promovare continuă și clienți satisfăcuți de serviciile sau produsele tale.
Evită un start ratat în afaceri, urmând aceste sfaturi: investește corect, selectează cu atenție, deleagă atribuții, extinde-te la momentul potrivit și promovează-te tot timpul.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Dragon Images