Acasa Agenda HR 2016 a adus salarii mai mari cu peste 9% și bonusuri în creștere cu 19% în mediul privat

2016 a adus salarii mai mari cu peste 9% și bonusuri în creștere cu 19% în mediul privat

6 min citire
0
0
684

Anul trecut a fost unul foarte bun pentru piața muncii din România, mai ales în mediul privat, unde salariile, bonusurile și numărul de locuri de muncă a fost în creștere, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR. Astfel, comparativ cu anul 2015, salariile din mediul privat au crescut cu 9,35%, în timp ce bonusurile au fost mai mari cu aproape 19%.

Analiza mai arată că numărul de angajați din companiile private a crescut anul trecut cu peste 7%, comparativ cu 2015, iar bunăstarea totală a acestora s-a îmbunătățit considerabil, cu aproape 6%.

“Creșterea numărului de angajați din ultimul an a avut la bază, în principal, deschiderea de noi puncte de lucru în România de către companiile multinaționale. Astfel, domenii precum IT, Retail, Outsourcing, HR, Contabilitate și Logistică au fost cele care au luat cel mai mare avânt anul trecut. Însă, desigur, 2016 a însemnat și o foarte mare provocare pentru companii în a găsi personalul calificat necesar și, de asemenea, în a păstra angajații valoroși”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Smartree Workforce Index_2016Astfel, companiile au fost nevoite să ofere salarii mai mari care, conform statisticilor Smartree, au crescut în medie cu 9,35%. Pe de altă parte, în condițiile unei piețe a muncii în continuă schimbare, angajații au avut nevoie și de alte instrumente de motivare. Astfel, și bonusurile oferite de companii au crescut anul trecut cu aproape 19%.

“În afară de bonusarile care se acordă angajaților, în general, în funcție de performanța lor sau cu ocazia anumitor zile de Sărbători din an (Crăciun, Paște, Ziua Copilului etc.), companiile au apelat și la alte sisteme de beneficii care pot motiva angajații, încă din etapa de recrutare și selecție”, a mai spus Adrian Stanciu.

Din acest motiv, din ce în ce mai mulți angajatori încearcă să se adapteze cerințelor și nevoilor salariaților, inclusiv prin acordarea unor noi programe de facilități. În afara de tichetele de masă sau asigurarea medicală, beneficii care au devenit deja clasice și sunt considerate de candidați ca fiind indispensabile în ofertă, angajații pot beneficia de o serie de alte noi avantaje, cum ar fi săli de relaxare și masaj la birou, workshop-uri organizate cu diverse tematice (ateliere de gătit, wellness etc.), abonamente pentru anumite săli de sport, grădinițe în incinta birourilor, bibliotecă, acordarea unor bugete separate pentru decontarea anumitor activități sociale (teatru, cinema, spectacole) și multe altele.

Adrian Stanciu, CEO SmartreeDin punct de vedere al zilelor libere, anul trecut numărul concediilor de odihnă a fost mai mare cu aproape 16% față de 2015. În ceea ce privește concediile medicale, acestea au fost în creștere cu cca. 17%.

Raportat la evoluția pieței muncii în 2017, analiza a subliniat că trendul rămâne ascendent. Astfel, anul acesta vor continua recrutările intense pe piața locală, mai ales pe segmente precum IT sau outsourcing, iar salariile medii din mediul privat se vor majora.

“Previzionăm un an foarte provocator pentru angajatori, fiind tot mai greu să găsească forță de muncă și mai ales să păstreze motivați angajații existenți”, a încheiat Adrian Stanciu.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Formarea continuă: de ce este important să o ai în vedere

Mediul de lucru în continuă schimbare, zona corporate care se dezvoltă, dar și modificăril…