Acasa Planeta HR Urmatorul pas in cariera HR-ului

Urmatorul pas in cariera HR-ului

8 min citire
0
0
600

de ROXANA MAXIM

Profesionistul in resurse umane sprijina dezvoltarea colegilor sai, indiferent de nivelul ierarhic, se implica in desenarea planurilor de cariera si raspunde nevoilor formulate intern. Dar, de profesionistul in resurse umane cine are grija?

Raspunsul simplu si intuitiv: „chiar el”. HR-ul nu trebuie sa uite ca el insusi are nevoie de solutii si instrumente pentru dezvoltare, fie in propria arie de expertiza, fie in alte zone de competente. Pentru unii dintre noi, urmatorul pas in cariera este absolvirea unui MBA sau a unui program premergator acestuia, mai ales daca vrem sa ne consolidam rolul de Business Partner.

Pentru altii, certificarile internationale in resurse umane reprezinta biletul catre o pozitie internationala sau pur si simplu un antrenament periodic al competentelor detinute, un fel de gimnastica a mintii, astfel incat sa fie intotdeauna la curent cu tendintele locale si globale.

Si nu in ultimul rand, exista si drumul coaching-ului, o optiune viabila pentru oamenii de resurse umane, avand in vedere compatibilitatea dintre cele doua pozitii – HR si Coach. In ce masura se schimba interactiunea dintre HR si colegii sai, ca urmare a unei certificari in coaching? „Inainte de a lucra cu ceilalti este necesar sa lucrezi cu tine, adica sa treci tu printr-un proces de transformare care sa-ti permita sa-i poti insoti pe ceilalti in calatoriile lor. Ceea ce se intampla in procesul de transformare este o mai buna constientizare a viziunii, misiunii si valorilor personale, lucrul cu propriile convingeri si implicit dezvoltarea competentelor de sine (incredere, constiinta de sine, motivare etc.) si a celor sociale (relatiile cu ceilalti)”, a explicat Carmen Mardale, Executive & Life Coach.

In opinia sa, toate aceste schimbari determina anumite comportamente vizibile in mediul in care ne manifestam.
„Din experienta mea pot spune ca schimbarile au fost foarte rapid percepute de cei din jurul meu, atat de catre colegi, cat si de prieteni. Ce anume se schimba? Cred ca este greu de generalizat si oricum nerecomandat sa o facem. Depinde de unde a plecat fiecare si unde a reusit sa ajunga. Ceea ce este posibil sa se imbunatateasca in relatiile cu ceilalti se refera la intelegere, acceptare, comunicare, prezenta, suport, deschidere etc”, a completat Carmen Mardale.

De aceeasi parere este si Magda Dragne, Directorul de resurse umane al Libra Internet Bank. Ea adauga pe lista beneficiilor si faptul ca printr-un program de coaching inveti sa eviti sindromul de „burnout”, adica epuizarea generata de suprasolicitarea profesionala, prin abilitati concrete de a media situatiile conflictuale din organizatie.

Latura de business
Dincolo de coaching, poate ca multi dintre voi se intreaba care ar fi totusi utilitatea unui curs de management general, a unui MBA sau EMBA, in conditiile in care un astfel de demers presupune alocarea unor resurse nu intotdeauna la indemana.

„Unii spun ca este o chestiune de ego. Insa parerea mea este ca absolvirea unui program de MBA/EMBA iti promoveaza brandul personal in cadrul organizatiei, iar tu actionezi cu mai multa siguranta, pertinenta si incredere in tine. Ca om de HR deprinzi prin programul MBA limbajul si principiile financiare, intelegi mai bine afacerea si modul in care activitatea de resurse umane are impact in profitabilitatea financiara a companiei, dincolo de realizarea obiectivelor imediate si a strategiei generale”, a spus Magda Dragne.

Anca Moldoveanu, Sales HR Director la ING Life Insurance, considera ca pentru un HR, aspirant la rolul de Business Partner, este esential sa dezvolte o gandire strategica si sa inteleaga atat industria in care activeaza, cat si anumite aspecte economice la nivel micro si macro.

„Pentru mine personal, care sunt de formatie umanista, programul EMBA de la Assebuss, a adus o buna intelegere a aspectelor economice si a implicatiilor lor asupra modului in care iti conduci un business. De asemenea, m-a ajutat sa aliniez mai bine strategia de HR la cea de business si sa gandesc mai mult activitatea de HR in termeni de KPI ( de tip proces, de tip rezultat). In felul acesta, poti face activitatea de HR ‘mai pe intelesul’ celor care judeca in termeni de cifre!”, a explicat Anca Moldoveanu.

Ea precizeaza, totodata, ca desi exista alternativa dezvoltarii pe cont propriu, parcurgerea unui program de MBA/EMBA aduce cu sine si alte beneficii: intelegerea altor industrii, ca urmare a interactiunii cu ceilalti colegi din program, intelegerea asteptarilor fata de HR, asa cum sunt ele formulate de colegii care ocupa pozitii strategice.

In continuare va prezentam doua programe care se adreseaza atat specialistului de resurse umane, cat si aspirantului la pozitia de Business Partener.

 

Articol publicat in revista HR Manager, nr. 26, martie-aprilie  2013. Va asteptam sa va abonati la revista HR Manager

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…