Acasa Training Lucruri utile de știut dacă vânezi un job mai bun în 2019

Lucruri utile de știut dacă vânezi un job mai bun în 2019

10 min citire
0
0
562

Dacă treci printr-o perioadă plină de nemulțumiri cu privire jobul tău, cu siguranță te gândești deja la o schimbare în plan profesional. Înainte de a face pasul cel mare, ai nevoie să faci o evaluare obiectivă a situației tale și să iei în calcul atât oportunitățile, cât și factorii de risc ai deciziei pe care urmează să o iei.

Studiază cu răbdare toate ofertele de pe piață

Este foarte ușor să te lași în voia tentației de a-ți schimba jobul, în urma unui impuls de moment, dar poate că merită să lași puțin „la dospit” această decizie radicală. Înainte de a te aventura și a urma o oportunitate ivită din senin, evaluează obiectiv actuala ta slujbă. Ai putea constata cu surprindere că oferta de job care te tentează ar putea veni la pachet cu unele dezavantaje care să-ți complice situația.

Fie că vorbim despre un sediu care ar putea fi prea departe de casă, fie de o echipă în care repartizarea atribuțiilor nu este bine definită sau despre un job description formulat prea vag, nu orice poziție deschisă este neapărat oportună. Cântărește cu atenție decizia și compară inconvenientele de la actualul job cu acelea care pot fi intuite în cadrul altei companii. Unele dintre problemele tale ar putea fi rezolvate cu o vizită la departamentul HR.

Fii la curent cu drepturile tale, ca angajat

Indiferent de domeniul în care îți desfășori activitatea, este necesar să îți cunoști drepturile și obligațiile pe care le ai ca angajat, în acord cu legislația din domeniu, mai ales atunci când intervin modificări. Anul 2019 a adus prevederi noi în Codul Muncii, cu impact direct asupra condițiilor în care și tu lucrezi.

A cunoaște bine legislația din domeniu este primul pas necesar pentru a avea garanția că nu ai parte de neplăceri sau de abuzuri la locul de muncă. Mai mult, informarea constantă în legătură cu raporturile dintre angajatori și angajați îți poate fi de folos în situațiile în care îți negociezi salariul sau condițiile de muncă.

Alege cu grijă între a schimba sau nu domeniul

Există momente în care simți că munca pe care o prestezi a devenit doar o sumă de acțiuni monotone și că nu avansezi cu adevărat, după cum te-ai fi așteptat la începutul carierei. Fie că ești într-o perioadă în care cochetezi cu ideea de a-ți urma pasiunile, fie te gândești să îți dezvolți aptitudini noi, decizia unei schimbări decisive de macaz nu trebuie luată în grabă.

Cântărește toate argumentele pro și contra cu privire schimbarea locului de muncă, față de a alege un alt domeniu de activitate în care să te desfășori. Ai putea constata că un concediu prelungit te-ar putea elibera de stresul acumulat. Sau că, dimpotrivă, cu fiecare zi în care întârzii reconversia pierzi oportunități importante, oferite de un job complet nou.

Caută un pachet de beneficii potrivit pentru tine 

În anii precedenți, migrarea către un nou loc de muncă era motivată în primul rând de pachetul salarial considerabil mai abundent. Experiența recentă a scos la iveală o serie de interese colaterale manifestate de angajați în procesul de căutare a unui loc nou de muncă, de la abonamentele la clinicile medicale private și sălile de fitness, până la reduceri la produsele partenerilor de afaceri.

Dacă ești în postura de a pune accentul mai mult pe viața personală și pe necesitățile familiei, cu siguranță vei căuta un job cu program flexibil. Perspectiva unui câștig net superior îți va permite să accepți, fie și pentru o perioadă scurtă, un post solicitant, eventual cu ore suplimentare răsplătit corespunzător. O fire activă nu va refuza un job care cuprinde în fișa postului deplasări frecvente, în ciuda predispoziției către uzura fizică.  

Fă-ți un plan de așteptări de la noul job, bazat pe experiență 

Pe măsură ce procesul de căutare a unui job nou se va îndrepta tot mai mult către o decizie clară, vei avea speranțe tot mai mari cu privire la modul în care îți vei desfășura activitatea. Spectrul unui post cu beneficii mai mari te poate încânta inițial, dar acesta trebuie pus în balanță cu abilitățile de comunicare și de leadership pe care le-ai dovedit până acum.

Analizează care sunt punctele nevralgice din CV-ul tău și cum le poți corecta, pentru ca evoluția ta profesională să înainteze fără dificultăți majore. Competențele în folosirea unui anumit software sau abilitățile de a coordona o echipă ar putea fi criterii importante de care viitorul tău angajator să țină cont și de care să depindă evoluția ta în carieră.

Odată ce ai luat în calcul toate variabilele de care depinde viitorul tău job, poți face pasul cel mare fără teama că greșești. Cu cât mai multă precauție vei acorda noii etape din viața ta, cu atât mai repede vor veni și rezultatele bune.

Credit foto: Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Training

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

A apărut nr. 77 al Revistei HR Manager – Recrutarea nu se schimbă. Se transformă

În peisajul dinamic al pieței muncii în care ne aflăm, inovația și adaptarea devin crucial…