Acasa Agenda HR Erik van Vulpen: „Ceea ce înveți astăzi, ar trebui să fii capabil să aplici a doua zi!”

Erik van Vulpen: „Ceea ce înveți astăzi, ar trebui să fii capabil să aplici a doua zi!”

13 min citire
1
0
660

Situația sanitară din ultima perioadă a impus un alt mod de viață și de muncă. Mii de angajați care până astăzi foloseau anumite condiții, instrumente, algoritme pentru a-și realiza funcțiile și a fi performanți, astăzi nu mai sunt actuale și funcționale. Mulți dintre noi suntem puși în situația când în timp foarte scurt trebuie să învățăm noi proceduri, procese, softuri etc. atât hard skills necesare pentru activitatea noastră, dar și mai important trebuie să formăm sau să dezvoltăm la nivel superior soft skills care să ne ajute să fim eficienți în noile circumstanțe.

Nici departamentele de resurse umane nu au fost ocolite de aceste schimbări. Despre noile provocări și abilități impuse de pandemie, Revista HR Manager a discutat cu Erik Van Vulpen, fondatorul Academy to Innovate HR (AIHR). El este un lider mondial în inovarea domeniului resurselor umane, cu abilități digitale și analitice, dar și un speaker internațional foarte apreciat. Misiunea AIHR este de a dezvolta domeniul resurselor umane, de a-l pregăti pentru viitor, oferind cursuri online de top, disponibile oriunde și oricând. Este un profesionist în Resurse Umane care și-a asumat faptul că jobul său presupune un proces de învățare continuă prin care își poate extinde foarte ușor competențele, în direcția pe care și-o dorește, poate căpăta abilitățile de care are nevoie pentru a avansa în carieră.

Iată mai jos discuția dintre Revista HR Manager și Erik Van Vulpen:

Cum a schimbat pandemia Covid-19 domeniul de Resurse Umane, în opinia dumneavoastră?

Cred că pandemia a schimbat semnificativ domeniul HR, în multe feluri. În primul rând, pandemia a făcut trecerea la digitalizarea fundamentală a locurilor de muncă. Într-un interval de câteva săptămâni, munca la distanță nu a fost doar acceptată, ci necesară pentru a supraviețui. În al doilea rând, pandemia a evidențiat rolul crucial al domeniului HR. Dintr-o dată, toată lumea a fost de acord că departamentul de Resurse Umane este vital pentru succesul unei companii. Cred că pandemia a creat cadrul perfect pentru domeniul HR, cadru de care putem profita din plin.

Cum vor afecta aceste schimbări domeniul HR în viitor?

. Am citit odată un articol despre cum cei care au suferit traume se adaptează. Unii nu reușesc să își revină, în timp ce alții sunt capabili să privească înapoi, să învețe din cele întâmplate și să treacă peste. Aceste două fenomene conflictuale se numesc ”tulburare de stres post-traumatic” și ”creștere post-traumatică”. Am scris un articol despre asta – HR-ul ar trebui să adopte policiti care permit retrospectiva și învățarea lecției în urma unei experiențe.

Cum pot face față specialiștii HR acestor provocări? Care sunt instrumentele pe care ei le pot folosi pentru a găsi cele mai bune soluții?

Cred că domeniul HR poate înflori prin construirea unor practici care să permită organizației să se adapteze oricărei situații și care să o poziționeze astfel încât aceasta să aibă succes. De exemplu, departamentul de HR poate să ofere o experiență optimă și îndrumare pentru angajații digitali, să construiască o organizație orientată către scopul final, care să angreneze oamenii chiar dacă fac telemuncă, să instruiască angajații în a folosi mediul digital și automatizarea. Specialistul HR are nevoie să conducă, să folosească date și analize pentru a deveni un partener care luptă cot la cot cu organizația.

Care sunt abilitățile pe care ar trebui să le aibă un viitor profesionist în domeniul HR în anul 2025?

Cred că un profesionist HR din viitor este un profesionist HR în formă literei T. Un profesionist HR de acest gen deține un set complex de abilități de bază, în formă de ”T”, și o specializare functională care formează partea verticală a ”T”-ului. Am identificat 4 abilități de bază pe care toți cei care activează în domeniul HR-ului ar trebui să le aibă:

  1. Înclinație către date concrete, sau să se bazeze pe dovezi. Este abilitatea de a citi, a aplica, a crea și a transforma datele în informații de valoare care influențează procesele de luare de decizii.
  2. Cunoștințe despre business, în general, sau să aibă simțul antreprenorului. Este abilitatea de a traduce scopul, misiunea, obiectivele organizației și contextul afacerii în strategie, folosindu-te de politicile și activitățile de HR pentru a servi cel mai bine intereselor organizației.
  3. Să fie integrat digital. Este abilitatea de folosi tehnologia ca mijloc/pârghie pentru a crește valoarea resurselor umane și a afacerii.
  4. Să fie avocatul oamenilor. Este abilitatea de a realiza o cultură internă puternică, de a comunica, de a scoate tot ce este mai bun din oameni și de a acționa ca un campion al angajaților de încredere.

De ce ar trebui să aleagă un profesionist de HR programele de educație online de la Academia pentru Inovarea Resurselor Umane în locul altor cursuri?

La Academia pentru Inovarea Resurselor Umane ne concentrăm pe învățarea aprofundată. Aceasta abordare ne diferențiază în două moduri. În primul rând, programele noastre sunt foarte practice. Credem că ceea ce înveți astăzi, ar trebui să fii capabil să aplici a doua zi. În al doilea rând cursurile noastre sunt aprofundate. Dacă, în general, ai nevoie de 10.000 de ore pentru a stăpâni o abilitate nouă, nu vei fi capabil să o înveți într-un program de o oră-două. Programale noastre merg mult mai adânc, permit cursanților să practice și să devină mai buni împreună cu academia. Apoi ei pot implementa tot ceea ce au învățat în viața reală.

Recomandați-ne, vă rog, unul dintre cursurile Academiei, potrivit pentru Managerii de HR.

Pentru managerii de HR, sunt două programe pe care le recomand, în funcție de interesul acestora. Primul este Programul de Certificare HR Partener de Business 2.0. Acest program este dedicat managerilor care vor să devină partenerii puternici ai afacerii, să fie mai strategici, să valorifice datele și indicatorii de performanță, în același timp, dobândind cunoștințe de business și abilități de consultanță.

Pentru managerii care vor să meargă aprofundeze domeniul HR-ului, recomand Programul HR de Certificare Digitală. Acest program se concentrează pe îmbunătățirea abilităților digitale pentru acest domeniu, pe predarea abilităților de transformare digitală, precum și pe gândirea de proiectare, experiența angajaților și modul de adaptare optimă la viitorul muncii.

Ambele programe sunt foarte relevante și oferă îndrumare din partea celor mai buni experți în Managementul Resurselor Umane.

Erik Van Vulpen va participa online, pe 20 mai, la Bucharest Tech Week 2021. El va susține o conferință, în cadrul HR Masters Summit. În prezentarea sa, Erik van Vulpen, va vorbi despre schimbările pe care pandemia le-a cauzat la locul de muncă, despre cum aceste schimbări vor afecta modul în care vom munci în viitor, dar și despre ce abilități avem nevoie pentru a ieși victorioși din această perioadă dificilă.

Festivalul se desfășoară online, pe platforma MyConnector, în perioada 18-23 mai. Mai multe detalii despre Bucharest Tech Week 2021 – regăsiți pe www.techweek.ro.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Agenda HR

One Comment

  1. […] aici discuția dintre Revista HR Manager și Erik Van […]

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…