Acasa Management VIDEO: “Bright Talks in DifficultTimes”. Soluții „smart” în vremuri de criză – HR 2.0

VIDEO: “Bright Talks in DifficultTimes”. Soluții „smart” în vremuri de criză – HR 2.0

13 min citire
0
0
633

Cel de al cincilea webinar din seria Bright Talks in DifficultTimes”organizat de Revista CARIERE împreună cu EY România, vineri, 15 mai, s-a adresat în principal specialiștilor în resurse umane. Cu titlul ”HR 2.0: ce păstrăm și ce schimbăm?”, evenimentul și-a propus să aducă în atenția publicului principalele provocări și probleme cu care s-a confruntat acest departament în cele două luni de pandemie, dar și să creioneze câteva strategii de viitor, pe termen scurt și mediu.

Invitații de vineri au fost: Crina Ilie – People Function Leader, Genpact EuropeRaluca Gâdiuță – Country HR Leader, HP; și Radu Mavrodin – HR Director, OMV Petrom. Așa cum v-ați obișnuit deja, moderator a fost Horațiu Cocheci, Director People Advisory Services, EY România.

Această ediție a fost Powered by Banca Transilvania și a avut ca partener compania Vodafone.

”Ținând cont de contextul dinamic actual datorat răspândirii coronavirusului (COVID-19) în România și Europa, angajatorii trebuie să facă față provocărilor, să își adapteze afacerile la noile standarde legale și operaționale și să ia cele mai bune măsuri, inclusiv din punctul de vedere al resurselor umane. Ediția de astăzi, una cumva aniversară, pentru că se împlinesc fix 2 luni de când s-a instituit starea de urgență, este despre viitorul departamentului de HR, așa cum îl desenează realitatea prezentului”, a precizat, în deschiderea evenimentului, Horațiu Cocheci.

În contextul dat și concentrată pe soluții „smart” în vremuri de criză, întâlnirea a supus dezbaterii teme precum: noua modalitate de rulare a proceselor de resurse umane; utilizarea tehnologiei, recalibrarea politicilor de atragere, motivare și retenție, ori roluri și responsabilități în noua structură a departamentului.

Pentru Crina Ilie, primele zile ale stării de urgență au însemnat două mari provocări, accentuate și de faptul că organizația sa are mai multe regionale în țări din Europa. După 2 luni de pandemie, privind în urmă, ea consideră o adevărată performanță faptul că toată echipa, însemnând toți colegii din Europa, a reușit să treacă în sistemul de lucru work from home în doar 5 zile, în condițiile în care aproape 90% dintre ei nu aveau laptop-uri sau dacă aveau desktop-uri, nu îndeplineau tehnic cerințele activității ce trebuia continuată de acasă.

Raluca Gâdiuță, în schimb, a recunoscut că nu trecerea la work from home a fost principala provocare pentru compania sa (care a ”furat puțin startul” aplicând acest sistem de lucru încă din 11 martie, deci a fost suficient timp să organizeze echipa și să completeze dotările), ci relația cu angajații. Având infrastructura necesară, întreaga atenție a departamentului HR s-a îndreptat spre echipă, pe care a ținut să o păstreze dinamică, spontană și safe din punct de vedere emoțional. A fost o provocare – pentru ei, pandemia a însemnat trecerea dintr-o activitate 100% pe hârtie în una 100% online. Comunicarea internă, transparența și rapiditatea transmiterii informațiilor au fost punctele spre care s-au concentrat eforturile specialiștilor HR.

În cazul OMV Petrom însă, a explicat Radu Mavrodin, lucrurile au fost un pic mai complicate, domeniul de activitate al companiei fiind din zona celor strategice, de interes național. Așa că, din cei aproximativ 20.000 de angajați, doar puțin peste 6.000 au putut aplica work from home, ceilalți au rămas în teren. Iar aici a fost marea provocare, a subliniat directorul HR, pentru că ”a trebuit să facem lucruri pe care nu le-am mai făcut vreodată, nici măcar nu ne-am gândit vreodată la ele. De exemplu, am făcut ture de câte 2 săptămâni, oamenii au fost cazați în hoteluri, departe de familie, ceea ce a fost foarte greu pentru ei, mai ales în perioada critică din primele săptămâni”. Greu a fost și pentru specialiștii departamentului HR, însă au plecat de la premisa că ”orice criză are și o oportunitate”, s-au mobilizat și au gestionat activitatea în funcție de cele trei mari provocări: ”prima, să fim eficienți în responsabilitățile clasice de resurse umane, a doua să fim co-lideri în gestionarea crizei, pentru că resursele umane sunt întotdeauna în linia întâi a frontului, și trei să decidem cum să continuăm procesul de transformare a companiei pe care l-am început în ianuarie”.

Preluînd ideea oportunităților pe timp de criză, Raluca Gâdiuță a vorbit și ea despre cum s-au derulat la HP România (pentru că firma a făcut angajări în toată această perioadă) procesele de recrutare și sesiunile de trainig: ”O să pară un pic ciudat, dar ne-a și ajutat pandemia, tocmai pentru a îmbunătăți niște fluxuri de lucru online și a ne dezobișnui colegii de interacțiunea față în față cu reprezentantul pe resurse umane și de a folosi tool-urile online, să creem noi rutine și să implementăm niște proiecte de transfer în mediul virtual”.

Sunt multe lucruri pe care va trebui să le regândim, au mai subliniat în luările lor de cuvânt invitații, iar pentru asta va trebui să ieșim din paradigma că vrem să ne întoarcem la ce am lăsat. Nu mai e posibil, au spus ei, va fi o nouă normalitate cu care va trebui să ne obișnuim.

”Va trebui să dezvoltăm servicii noi, să ne îndreptăm spre o nouă educație pentru muncă, să redăm adevărata importanță psihologiei organizaționale, să reașezăm granița care separă viața profesională de cea personală. Work from anywhere, va fi o nouă formulă asupra căreia să ne aplecăm mai mult în viitor, ca și spre mental health. Va fi nevoie de competențe noi, trebuie să fim mai agili, mai rapizi, mai curajoși, mai flexibili în gândirea de planuri și proiecte, cu un focus mai mare pe raportul eficiență-cost, să fim mai inventivi. Va fi nevoie de o regândire a politicii de compensații și beneficii, altele vor fi nevoile oamenilor noști. Va trebui să evaluăm cum va arăta munca de acum înainte, pentru că nu mai e vorba doar de work from home, ci mai trebuie să ne gândim și la cum va arăta work from office”, a recomandat Crina Ilie.

În finalinvitații noștri au avut și câteva sfaturi pentru participanții la întâlnirea virtuală, în majoritate oameni de HR, iar printre acestea s-au regăsit: curajul de a lua decizii, chiar și atunci când nu au la îndemână decât intuiția, să își dezvolte apetitul pentru digital, să anticipeze și să creioneze strategii potrivite contextului pentru că, a pus punctul pe ”i” Radu Mavrodin, ”e cel mai bun moment să demonstrăm rolul și importanța noastră în organizație”.

Despre soluțiile ”smart” propuse de invitații noștri, precum și ce consideră ei că trebuie păstrat și ce trebuie schimbat în organizații având acum experiența Covid 19, aflați urmărind înregistrarea integrală a evenimentului din 15 mai.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Construirea unui mecanism de învățare continuă în echipele organizației – o abordare personalizată

Într-o lume în care schimbările tehnologice și sociale se desfășoară cu o viteză amețitoar…