Acasa Management Unde lucrează românii. Topul domeniilor cu cei mai mulți angajați

Unde lucrează românii. Topul domeniilor cu cei mai mulți angajați

7 min citire
0
0
660

Cei mai mari angajatori din țara noastră sunt companiile private din retail, însă și statul are un număr impresionant de angajați.

Ultimele date ale Inspecției Muncii arătau că în țara noastră sunt 5,5 contracte de muncă active. Dintre posesorii acestora, peste un sfert lucrează la stat, în învățământ, sistemul medical, administrația publică. La privat, majoritatea românilor muncesc în retail, primele cinci companii private cu cel mai mare număr de salariați activând în zona retailului alimentar. Un top al domeniilor cu cei mai mulți angajați din țara noastră ar arăta în felul următor:

 

  • Comerțul

 

Topul domeniilor cu cei mai mulți angajați este dominat de mai mulți ani de comerț. Fie că vorbim despre comerț alimentar sau cu alte produse, cert este că în această arie sunt angajați cei mai mulți români. De altfel, compania privată cu cei mai mulți angajați la nivel național este chiar o companie din comerțul alimentar.

Nici comerțul cu produse de construcții sau bricolaj nu stă rău la acest capitol. Recent, antreprenorul gălățean Cezar Rapotan a deschis un magazin de bricolaj în Iași și a angajat a 100 de persoane pentru a gestiona vânzările.

 

  • Învățământul

Educatori, învățători, profesori de gimnaziu și liceu, dar și asistenți și profesori universitari – toate aceste categorii de angajați la un loc fac acest sector al doilea cel mai mare angajator din România. Peste 250.000 de români lucrează în acest domeniu.

 

  • Construcțiile

În construcții lucrează circa 200.000 de români, domeniul având o ascensiune ușoară față de anii trecuți. Românii au lucrat anul trecut în mod special la construcțiile rezidențiale, dar și la clădirile de birouri. În ciuda unui număr mare de salariați în acest sector, se pare că este în continuare nevoie de muncitori calificați, mulți dezvoltatori atrăgând atenția asupra penuriei de forță de muncă.

 

  • Domeniul medical

În sectorul medical lucrează 185.000 de români, iar aici îi regăsim atât pe medici, cât și pe asistenți sau farmaciști. În același timp, țara noastră se află și în în topul ţărilor cu cel mai mare număr de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, însă mulți dintre acești specialiști aleg drumul Occidentului.

 

  • Transportul de mărfuri

Aproape 160.000 de români conduc TIR-uri încărcate de mărfuri de la producători spre distribuitori și magazine. De altfel, se pare că este și un sector unde, deși lucrează un număr impresionant de oameni, tot mai este nevoie de forță de muncă.

Topul continuă cu servicii de protecție și pază, administrație publică, confecții (în special în estul țării), restaurante și fabricarea de componente auto (în sudul și vestul țării). Statul angajează circa 30% din totalul angajaților din țara noastră.

România, printre liderii UE la numărul de liber profesioniști

Țara noastră are un număr mare de persoane liber profesioniste. Grecia se află pe primul loc, urmată de Italia, iar România ocupă locul al treilea cu 18% dintre persoanele ocupate fiind liber profesioniste. Același procent se înregistrează și în Polonia, Olanda, Spania și Cehia, media în Uniunea Europeana fiind de 14%. La polul opus, liber profesioniștii reprezentau mai puțin de 10% din totalul persoanelor angajate în Danemarca (8%), Germania, Estonia, Luxemburg și Suedia, toate cu 9%, notează agerpres.ro.

Anul acesta se va sfârși, cel mai probabil, cu un număr mai mare de angajați decât anul anterior, deoarece multe companii au declarat că plănuiesc să-și mărească numărul de angajați. Un raport recent al ManpowerGroup arăta că unul din cinci angajatori din România plănuieşte să-şi sporească numărul de angajaţi în trimestrul IV al anului.

 

Sursa foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Fast Forward. Organizația Viitorului. Ediția a XX-a. Armonizarea resurselor: oameni, profit, tehnologie

În era digitală rapidă și într-o lume a afacerilor tot mai competitivă, conceptul de armon…