Acasa Agenda HR Sustenabilitatea, cât mai sus pe agendă pentru a nu ne confrunta cu consecințe economice și financiare negative

Sustenabilitatea, cât mai sus pe agendă pentru a nu ne confrunta cu consecințe economice și financiare negative

11 min citire
0
0
495

Pe 12 octombrie 2022 a avut loc ediția a XVIII-a a Conferinței Naționale HR Club, în format fizic pentru prima dată după doi ani de pandemie. Aproape 300 de directori, manageri și specialiști în resurse umane, dar și antreprenori și reprezentanți de ONG-uri, s-au reunit la Nord Events Center by Globalworth din București, la cel mai așteptat eveniment al comunității de HR din România care a adus în prim-plan munca hibridă și rolul HR-ului în sustenabilitatea organizației.

În deschiderea conferinței, Andreea Voinea – Președinte HR Club și Carmen Dumitrache – Membru în Consiliul Director HR Club au prezentat noul Manifesto HR Club, precum și direcțiile strategice ale asociației, revizuite în acest an, sub titulatura Share. Care. Dare.

Keynote speech-ul Happy@Work Conference a fost susținut de Silje Løkeng – Head of Wellbeing TechnipFMC (Norvegia), care ne-a împărtășit povestea ei personală: ce schimbări a făcut în viață pentru a-și îmbunătăți starea fizică și mentală dupa ce a fost diagnosticată cu cancer, cum a depășit șocul și depresia, cum are grijă de ea în prezent și cum a transpus lecțiile învățate din propria experiență la locul de muncă. Silje a vorbit despre rolul departamentului de wellbeing în organizația în care activează și cum a construit și monitorizat planul de wellbeing pentru angajații companiei, trecând de la o structură ierarhică la una bazată pe crearea unei reţele de lideri răspunzători de mediul de lucru în fiecare filială a companiei.

Mesajul ei a fost extrem de puternic și de impact pentru oamenii de HR: pentru a putea avea grijă de ceilalți, trebuie să ai întâi grijă de tine și să nu te prefaci că ești bine atunci când suferi. Normalizarea recunoașterii și discutării problemelor de sănătate mintală este unul dintre modurile în care poți să ai grijă de tine și să îți ajuți colegii.

În panelul care a urmat, moderat de Laura Iancu – Director Resurse Umane Kaufland România, cei patru invitați au discutat despre sustenabilitate și rolul HR-ului în dezvoltarea durabilă a companiei. Mihai Purcărea – Preşedinte & CEO BRD Asset Management a explicat ce înseamnă indicatorii de sustenabilitate ai organizației: ESG (Enviromental, Social, Governance – Mediu, Social, Guvernanță) și cum aceștia pot afecta direct ratingul companilor și deciziile investitorilor. În completare, Ioan Dumitraşcu – Partener Filip & Company a enumerat drepturile și obligațiile legale de raportare și conformare ESG pentru companii, precum și riscurile și consecințele legate de nerespectarea acestora.

Panelul a continuat cu Steven D’Souza – Senior Client Partner Korn Ferry (Londra), care a prezentat rezultatele unui studiu despre trendurile generale și progresele înregistrate de corporații în domeniul DE&I (Diversitate, Echitate & Incluziune), realizat în rândul a 4.496 lideri de business din 97 de țări. Peste 65% dintre lideri au identificat printre probleme faptul că persoanele aparținând unor categorii subreprezentate se lovesc de bariere în recrutare sau în promovarea în cadrul organizației, iar 73% au declarat că au început implementarea unor politici împotriva discriminării, bullying-ului și hărțuirii.

În încheierea panelului, Iuliana Stan – Managing  Partner Human Synergistics Romania a dezvăluit câteva dintre rezultatele Cercetării Naționale despre Cultura Organizațiilor din România realizată în 2022 în rândul a 132 de organizații. În comparație cu rezultatele cercetării similare din anul 2009, în organizațiile din România s-a înregistrat o schimbare semnificativă de mentalitate, de la o atitudine agresivă și ultracompetitivă la una mult mai constructivă și deschisă la cooperare. În schimb, orientarea spre rezultate este un aspect care a rămas pe loc.

În sesiunea de închidere a Happy@Work Conference, transmisă online, am aflat rezultatele sondajului BSG ,,Future of Work” 2022, cu concluziile sale pe România. Natasa Biscan – Project Leader BCG și Nick South – Senior Partner & Managing Director BCG (Marea Britanie) ne-au dezvăluit că, la nivel global, 80% dintre lucrătorii white collars își doresc flexibilitate în privința locului de unde muncesc și 94% în privința orelor de muncă, iar 37% dintre aceștia prezintă riscul de a-și părăsi locul de muncă în următoarele 6 luni. Liderii trebuie să adopte o atitudine holistică pentru a construi un viitor al muncii mai bun și să dea dovadă de creativitate în alcătuirea Employee Value Proposition (propunerea de valoare pentru anagajați).

Studiul BCG a revelat că, deși România este aliniată cu majoritatea trendurilor globale privind viitorul muncii, există și diferențe culturale. De exemplu, în timp ce respondenții la nivel global au situat pe primul loc în topul priorităților instrumentele și tehnologia și pe locul 5 propunerea de valoare pentru angajați (EVP), respondenții români au situat EVP pe primul loc și, de asemenea, au plasat către partea inferioară a clasamentului aspecte precum adaptivitatea organizațiilor sau modele noi de gestionare a talentelor din zona diversității.

După-amiaza, profesioniștii în HR preocupați ca organizațiile lor sa aibă un impact social au putut să aleagă una dintre cele două sesiuni tip Masterclass desfășurate în paralel: “How to Design a Wellbeing Strategy”, cu Herdis Pala – Chief People, Future and Change Officer (Islanda) și “How to Design a De&I Strategy”, cu Steven D’SouzaSenior Client Partner Korn Ferry (Marea Britanie).

De asemenea, participanții la conferință au putut să viziteze cele 12 standuri din zona expozițională, precum și să asiste la prezentările pe teme de învățare continuă, wellbeing și digitalizare susținute de furnizori de servicii pentru HR, de reprezentanții unor ONG-uri membre ale Ambasadei Sustenabilității și ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Concluzia desprinsă din toate prezentările și din cercetările menționate de speakeri este că liderii organizațiilor trebuie să regândească munca, modurile de lucru și propunerea de valoare pentru angajați, precum și să prioritizeze sănătatea mintală și implementarea indicatorilor ESG. Profesioniștii în Resurse Umane au oportunitatea de a fi promotori ai sustenabilității în organizații, iar lipsa interesului pentru aceste subiecte se va dovedi un factor de risc pentru companii în ceea ce privește atragerea talentelor, dar și a investitorilor.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

FAST FORWARD. ORGANIZAȚIA VIITORULUI. Ediția a XX-a. ARMONIZAREA RESURSELOR: OAMENI, PROFIT, TEHNOLOGIE

Revista HR Manager organizează cu sprijinul Humanistic, în data de 25 Aprilie 2024,&n…