Acasa Agenda HR STUDIU CIO Council: Cât de pregătite sunt companiile pentru transformarea digitală?

STUDIU CIO Council: Cât de pregătite sunt companiile pentru transformarea digitală?

8 min citire
0
0
639

Cel mai mare pericol al erei digitale îl reprezintă scăderea interacţiunii directe dintre oamenii, consideră directorii IT din România, potrivit unui sondaj realizat în timpul conferinţei CIO Council National Conference, ediţia a V-a, organizată pe 30 martie 2017 de CIO Council România şi Revista CARIERE. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 155 de participanţi cu funcţii de CIO, COO, manageri şi specialişti din domeniul IT, dintre care 84 de respondenţi.

Directorii IT din România au decis: cel mai mare pericol al erei digitale îl reprezintă scăderea interacţiunii directe dintre oameni

Astfel, 38% dintre respondenţi au susţinut că scăderea interacţiunii directe dintre oameni este cel mai mare pericol al erei digitale. Dependenţa crescută de tehnologie a fost răspunsul indicat de 32% dintre participanţii la sondaj, în timp ce 22% consideră că pierderea intimităţii reprezintă riscul iminent ce derivă din dezvoltarea fulminantă a tehnologiei. Doar 8% dintre directorii IT din România prezenţi la conferinţă văd conectarea permanentă la locul de muncă drept cea mai mare primejdie a erei digitale.

cio pericolCel mai mare obstacol

Era digitală aduce cu sine transformări inevitabile în toate industriile, iar companiile se confruntă cu diverse obstacole în a se adapta la noua realitate. Potrivit sondajului, cultura organizaţională este principala piedică în calea transformării digitale în cadrul organizaţiei în care lucrează pentru 43% dintre directorii IT care au răspuns la chestionar. La o distanță destul de mare se află pregătirea personalului (23%), costurile prea ridicate (15%), tehnologia învechită (12%) şi procesele prea complicate, care nu pot fi automatizate (7%).

cio obstacolCompaniile au început să ia serios în considerare schimbările aduse de dezvoltarea fulminantă a tehnologiei, dar şi consecinţele acestui fapt, astfel că iau măsuri. 35% dintre directorii IT care au participat la sondaj au precizat că firma la care lucrează are o strategie (,,roadmap”) pentru dezvoltarea digitală, iar 26% au explicat că o foaie de parcurs este în curs de dezvoltare. Există, însă, şi companii care nu au o strategie pusă la punct, dar studiază problema (33%), iar 6% dintre participanţii la sondaj au mărturisit că nu au auzit de o astfel de strategie (6%).

cio 1 roadmapTransformarea digitală aduce o presiune suplimentară şi creşte în acelaşi timp rolul unui CIO în companie. 31% dintre participanţii la sondaj consideră că acesta ar trebui să asigure o punte între abilităţile IT şi business-ul în sine, dar şi să acopere eventualul decalaj sau lipsa acestora.

De asemenea, 28% dintre intervievaţi au spus că misiunea CIO este aceea de a fi un agent al transformării, adică să schimbe cultura organizaţională ca să fie în acord cu digitalizarea, în timp ce 24% au susţinut că ar trebui să promoveze deschiderea spre o cultivare a inovaţiei. Doar 17% dintre directorii IT care au participat la sondaj au indicat că rolul primordial al CIO este să menţină relaţiile cu ceilalţi lideri de business în timpul acestui proces.

cio rolul cioÎngrijorător, există şi companii (ce-i drept, puţine) care pur şi simplu aşteaptă ca această era digitală să treacă şi nu fac nimic în acest sens: 2% dintre participanţii la sondaj susţin că era digitală e doar un „buzzword”, nu o realitate.

Ce vor face companiile pe viitor

Dar cum reacţionează companiile la transformarea digitală? 54% dintre participanţii la sondaj au precizat că, în următoarele 12 luni, modelul de business va rămâne acelaşi, dar vor fi adăugate câteva servicii digitale, în timp ce 36% vor merge către o digitalizare a afacerii. Există şi companii care îşi vor păstra structura tradiţională – 10% dintre respondenţi au spus că modelul de business va fi neschimbat.

În aceste condiţii, liderii companiilor nu prea vor ca securitatea IT să fie lăsată pe mâinile altora. 52% dintre participanţii la sondaj au spus că nu vor externaliza această sarcină, deoarece profilul companiei nu permite externalizarea. Totuşi, 36% consideră că furnizorii au resurse şi sinergii mult mai bune în domeniu decât orice se poate realiza „in-house”.

Studiul a fost realizat în cadrul CIO Council National Conference, ediția a V-a, derulată în 30 martie 2017.

Mai multe informaţii despre a V-a ediţie a CIO Council National Conference puteţi găsi pe site-ul evenimentului: www.cioconference.ro.

*CIO Council este Asociaţia Directorilor de Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii din România şi reuneşte peste 80 de membri ce deţin sau au deţinut funcţia de Chief Information Officer/Director IT în mari corporaţii româneşti sau multinaţionale din domenii diverse de activitate.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

CIO Council – Conferința anuală a Directorilor de IT din România, ediția a 12-a: The AI Digital World. Reimagine the Future of Business

În data de 9 octombrie 2024, Palatul Băncii Naționale a României din București a fost gazd…