Acasa Planeta HR Stop cadru: Piata muncii în ianuarie-aprilie

Stop cadru: Piata muncii în ianuarie-aprilie

4 min citire
0
0
545

Stop cadru: Piata muncii in ianuarie-aprilie

Conditiile de pe piata muncii au ramas relativ stabile in primele patru luni ale anului 2012. Angajarile in productie si servicii au crescut cu 3,9%, respectiv cu 5,8% in aprilie fata de aceeasi  perioada a anului anterior, iar in domeniul constructiilor recrutarile au avansat cu 12,8%, evolutie datorata redresarii industriei, bazate mai ales pe lucrarile de infrastuctura (in aprilie lucrarile in constructii au crescut cu 22,8% fata de aprilie 2011, iar cele specifice de infrastructura au crescut cu 32%), arata o analiza de piata, realizata de Unicredit Tiriac Bank.

In aprilie salariul mediu net a crescut cu 3,7% fata de aceeasi perioada a anului 2011, pana la 1.553 lei (353 euro). Scaderea ritmului de crestere (in trimestrul patru din 2011 salariul mediu net a crescut cu 8%) a fost determinata, cel mai probabil, de revizuirea in scadere a inflatiei, dar si de inrautatirea perspectivelor economice. In acelasi timp, venitul mediu in termeni reali (ajustat de inflatie) a crescut cu 1,9% .

Specialistii Unicredit se asteapta ca pana la sfarsitul anului salariile din sectorul public sa creasca cu 15%, iar cele din sectorul privat cu doar 5%.
Totodata, rata somajului, calculata dupa standardele Organizatiei Internationale a Muncii, a crescut la 7,4% in aprilie, de la 7,2% in luna anterioara, numarul somerilor ajungand la 720.000. Analiza de piata arata ca pe timpul verii, somajul ar putea urca la 7,5% daca economiile europene raman slabite.

Evolutia pe industrii
In ceea ce priveste dinamica salariilor la nivel de industrii, studiul Unicredit Tiriac Bank evidentiaza o crestere anuala de 17,8% in sectorul minier, cea mai mare crestere la nivel salarial, urmata de majorarea de 9,4% din sectorul financiar. Cresteri semnificative s-au inregistrat si in retail (6,3%) si productie (5,6%).  In acest ultim sector cele mai interesante evolutii s-au remarcat in zona de masinarii si echipamente (18,3%), lemn (14,1%) si autovehicule (9,8%).

Per total, salariul mediu brut in productie nu depasea in aprilie nivelul de 620 de euro (inregistrat in industria chimica).

Potrivit unor sondaje realizate de Comisia Europeana, citate in analiza Unicredit, companiile se asteptau la o incetinire a ritmului de recrutari in perioada mai-iunie in servicii si constructii, cu previziuni mai optimiste pentru zona industriala.

Contextul regional
Romania si Bulgartia au inregistrat cea mai mare crestere a costurilor cu forta de munca, de 8,6% in aprilie fata de aceeasi luna a anului trecut. Evolutia reflecta faptul ca cele doua tari se aliniaza usor, usor standardele salariale din regiune, spun specialistii Unicredit. Salariul mediu lunar din Romania, de circa 350 de euro, este aproape la jumatate din nivelul salarial din celelalte tari din Europa Centrala si de Est. Cu toate acestea, estimarile prefigureaza reducerea acestei diferente.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…