Acasa Performance Spațiul de lucru, un criteriu important în alegerea jobului pentru Generația Z

Spațiul de lucru, un criteriu important în alegerea jobului pentru Generația Z

5 min citire
0
0
622

Revista HR Manager

Contrar percepției des întâlnite în lumea afacerilor care consideră post-milenialii ca fiind o generație cu dificultăți în integrarea în muncă, una dintre concluziile importante ale unui studiu realizat de CBRE – liderul pe piața de consultanță imobiliară – este că cei mai mulțumiți angajați aparțin generației foarte tinere (18–24 de ani).

Astfel, 82% dintre respondenții aparținând generației Z (18–24 de ani), denumită și generația post-milenialilor, s-au declarat mulțumiți și foarte multumiți de amplasarea și condițiile oferite în clădirile de birouri în care lucrează. Generația seniorilor (50–64 de ani) este satisfăcută în proporție de 73%, dintre care 35% sunt destul de mulțumiți și 38% extrem de mulțumiți. Categoria persoanelor cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani (generația X) s-a clasat pe a treia poziție, cu 63% dintre persoane care sunt mulțumite de condițiile de la locul de muncă.

Generația Y (25–34 de ani), care până în 2020 va avea o pondere de 50% din forța globală de muncă, prezintă cel mai mic procent de persoane relativ mulțumite sau foarte mulțumite de condițiile actuale din spațiile de birouri în care muncesc: 58%.

Cercetarea a urmărit percepția angajaților din punctul de vedere al accesului facil cu mașina sau mijloacele de transport în comun, cât și ținând cont de alți factori cum ar fi: magazinele, restaurantele, farmaciile sau bancomatele existente în incinta clădirii și în apropierea acesteia, locurile de parcare disponibile, accesul la o sală de sport sau posibilitatea de a veni cu bicicleta la muncă. Alte criterii de alegere a locului de muncă analizate în cadrul studiului au fost: existența dușurilor, a vestiarelor și a spațiilor destinate relaxării și meditației, calitatea mobilierului etc.

Printre concluziile relevate de cercetarea CBRE este și faptul că peste 50% dintre participanții aparținând fiecărei categorii de vârstă în parte petrec între 30 și 60 de minute în drum spre muncă.

În ceea ce privește tipul de spațiu de lucru preferat, generațiile tinere optează pentru spații individuale: 43% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani și 51% din categoria 25–34 de ani, în timp ce 56% dintre respondenții din generația X și-au declarat preferința pentru spațiile împărțite pe departamente, la fel ca în cazul seniorilor, cu 50% dintre opțiuni.

Printre nemulțumirile menționate de majoritatea intervievaților se numără: sistemele deficitare de încălzire, ventilație și aer condiționat (40%), lumina naturală insuficientă (37%), precum și spațiul prea aglomerat și locurile de parcare în număr prea mic (ambele – 36%).

CBRE a realizat în 2018 primul studiu referitor la importanța calității mediului de lucru din clădirile de birouri pentru activitatea angajaților. La cercetare au participat 500 de persoane care lucrează în birouri din București.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

De ce interviuri și teste psihologice în recrutare. A fi sau a nu fi candidatul potrivit

de Ana Slătineanu Psihologia nu mai reprezintă un subiect tabu în societate, iar acum (în …