Acasa Agenda HR Semne bune vara are!

Semne bune vara are!

8 min citire
0
0
572
de Atena Enea
Oferta de joburi creşte pe perioada verii.
Studiul de piață realizat de Manpower privind perspectivele de angajare arată că angajatorii au cele mai optimiste planuri de angajare pe perioada verii, din ultimii opt ani. În intervalul iulie – septembrie se prognozează creșteri ale numărului total de angajați în opt din cele zece sectoare de activitate analizate în România.
Aproape trei din zece angajatori din România estimează că vor face noi angajări în perioada iulie-septembrie 2016.,  acestea fiind cele mai ambiţioase din regiunea EMEA

Angajatorii anticipează cea mai puternică piață regională a muncii de la demararea sondajului Manpower în România (în trimestrul al doilea 2008), raportând o Previziune Netă de Angajare solidă de +25%. Intențiile de angajare sunt cu 8, respectiv 13 puncte procentuale mai puternice față de perioada aprilie-septembrie a anului trecut.

Dintre cei 625 de angajatori intervievați, 29% indică intenția de a-și crește numărul total de angajați în intervalul iulie – septembrie 2016, doar 7% anticipează reduceri, în timp ce 64% nu prevăd schimbări, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +16%, cea mai puternică din regiunea EMEA și printre primele cinci din toate cele 43 de țări și teritorii cuprinse în studiul global.
Realizatorii analizei declară că variațiile semnificative față de trimestrul și anul anterior, sunt un semnal pozitiv pentru absolvenții care se pregătesc să intre pe piața muncii în această vară, dar și pentru economie în ansamblu.

previziune de angajare

„Indicii ale unui apetit reînnoit pentru angajări se regăsesc atât în studiul Manpower, cât şi în practică şi sperăm ca acest apetit să fie însoţit de creşterea interesului şi investiţiilor în dezvoltarea talentelor necesare pentru ca această piaţă să rămână dinamică,” a spus Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

În intervalul iulie – septembrie se prognozează creșteri ale numărului total de angajați în opt din cele zece sectoare de activitate analizate în România. Cele mai robuste planuri sunt raportate de angajatorii din sectorul Industriei prelucrătoare, unde Previziunea Netă de Angajare de +36% reflectă intenții de angajare solide, care egalează pentru prima dată cele mai optimiste prognoze formulate în sector de acum opt ani, în perioada de boom economic. Aceleași planuri de angajare sunt estimate și în sectoarele Construcții și Administrație publică și servicii sociale. Cele mai slabe intenții de angajare sunt anunțate, și de această dată, de angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze. „Previziunea din acest sector, de -2%, este totuși cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016, îmbunătățindu-se și față de trim. III/2015, cu 7 puncte procentuale”, anunță realizatorii studiului.

Angajatorii care participă la studiu sunt clasificați în patru tipuri, în funcție de dimensiunea organizației: microorganizații, definite ca structurile cu mai puțin de zece de angajați, organizații mici, cu 10-49 de angajați, organizații medii (mijlocii), care au între 50 și 249 de angajați și organizații mari, cu 250 sau mai mulți angajați. Potrivit studiului cele mai optimiste intenții de angajare au companiile cu peste 250 de angajați, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, cea mai bună din ultimii opt ani, angajatorii din firmele mici fiind cei mai prudenți, cu o previziune de +7%.

La nivel regional, într-o comparație de la an la an, intențiile de angajare se consolidează în șase din cele opt regiuni. Este de așteptat ca numărul total de angajați să crească în următoarele trei luni. Cele mai puternice intenții de angajare sunt raportate în regiunile Nord-Vest și Centru, cu Previziuni Nete de Angajare solide, de +26%, respectiv +25%. Angajatorii din regiunea București și Ilfov raportează la rândul lor planuri de angajare optimiste, cu o Previziune de +16%, în timp ce creșteri respectabile ale numărului total de angajați sunt preconizate și în regiunile Vest și Sud, unde Previziunea este de +15%, respectiv +14%. Cea mai slabă intenție de angajare pe perioada verii este în zona Moldovei.

Pentru realizarea acestui studiu, Manpower calculează indicatorul Previziunea Netă de Angajare care se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în firma lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.
Cercetarea din țara noastră s-a derulat în intervalul 20 aprilie – 3 mai 2016 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa atena.enea
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Munca de acasă, un nou trend de flexibilizare a relaţiilor de muncă

Nevoia angajatorului modern de a apela la opţiuni cât mai flexibile de utilizare a resurse…