Acasa Agenda HR Schimbare în paradigma muncii: angajații vor (și) mai multă flexibilitate

Schimbare în paradigma muncii: angajații vor (și) mai multă flexibilitate

5 min citire
0
0
827

Pentru noi, 2020 a fost un an definitoriu. Contextul pandemic s-a dovedit propice pentru lansarea unei soluții ca Pluria, care își propune să schimbe modul în care companiile și angajații lucrează împreună. Suntem un serviciu pentru companii prin care angajații acestora își pot rezerva biroul direct din aplicația mobilă și pot lucra din orice spațiu din rețeaua noastră, astfel că urmărim cu atenție tot ce ține de munca la distanță (remote work), motivarea și productivitatea angajaților în această realitate nouă.

de ANDREI CREȚU

andrei-cretu

Modul de operare al companiilor s-a schimbat dramatic: cele mai multe și-au trimis angajații să lucreze de acasă pentru numeroase luni, cu posibilitatea de a extinde acest mod de lucru.

În același timp, angajații au devenit reticenți la o posibilă întoarcere la vechiul mod de lucru, în ciuda faptului că work from home are metehnele sale.

Companiile au operaționalizat foarte bine trecerea bruscă de la lucrul de la birou la cel de acasă, însă nu prea știu ce să facă mai departe, nu au o strategie clară pe termen lung. E o perioadă în care fiecare așteaptă să vadă ce se întâmplă pe piață pentru a acționa după ce un model sau altul a fost validat.

Dar este o așteptare periculoasă: unele companii o vor lua înaintea altor competitori, introducând în oferta lor pentru angajați politici de lucru flexibile nu doar pe perioada pandemiei, ci pe termen lung. Între o companie din aceeași industrie care va insista pentru întoarcerea completă la birou și o alta care înțelege mai bine nevoile angajaților și preferințele lor actuale, angajații vor prefera varianta care le oferă mai multă flexibilitate: lucrezi de la birou, de acasă sau din alte spații în funcție de nevoile tale, ale angajatului, nu după cum impune angajatorul.

Flexibilitatea devine un beneficiu critic pentru fiecare companie care operează cu o forță de muncă distribuită. Este un element care se infiltrează în mai multe aspecte, de la beneficii extrasalariale, atragere și retenție talente, mod de operare.

A avea o politică de lucru flexibilă nu exclude lucrul de la sediul companiei sau ședințele cu echipa, ci presupune un spectru mai larg de opțiuni, în afara celor care ne sunt foarte cunoscute: lucrul de la birou vs lucrul de acasă.

E o tendință care se impune pe piață în mod natural; singura întrebare e cât vor aștepta companiile din România până vor face trecerea la un alt model. Importanța rolului profesionistului de HR se va vedea anul acesta, căci un om de HR este aproape de angajat, dar și de companie și poate influența strategia acesteia astfel încât să țină cont de nevoile oamenilor, nu doar de contractele de chirie semnate pe mai mulți ani care trebuie amortizate.

O strategie pe termen lung care nu ia în calcul și angajații companiei e una care nu are prea multe sorți de izbândă în contextul actual.


 

HRMnr66micAcest material a fost publicat în Revista HR Manager cu numărul 66.

Consultați un preview aici.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…