Acasa Planeta HR Românii apelează tot mai des la clinicile medicale private

Românii apelează tot mai des la clinicile medicale private

5 min citire
0
0
498

Piața serviciilor medicale private este încă în continuă creștere, mai ales datorită tinerilor care beneficiază de asigurări private din partea angajatorilor. Alte motive pentru care sunt preferate clinicile private includ curățenia, confortul, timpul scurt de investigație și faptul că pacienții se simt mai respectați.

Spitalele și policlinicile de stat au avantajul costului redus și beneficiază de încrederea oamenilor în capacitățile personalului medical.

Acestea sunt câteva dintre concluziile studiului Reveal Marketing Research realizat în noiembrie 2019, la care au luat parte 845 de respondenți, 443 de femei și 402 bărbați, cu vârsta de peste 18 ani.

SERVICII MEDICALE DE STAT VS. SERVICII MEDICALE PRIVATE

Deși aproape toți cetățenii români au dreptul să beneficieze de servicii medicale gratuite, 30% dintre cei intervievați au declarat că apelează mai frecvent la servicii private, procentul fiind chiar mai mare (43,1%) în cazul tinerilor sub 25 de ani și al celor care locuiesc în București-Ilfov (42,2%).

Spitalele de stat sunt preferate în general, de persoanele de peste 35 de ani, mai mult de bărbați și de locuitori ai zonelor Transilvania (75,5%), Moldova (74,4%) și Banat-Crișana (72%).

Motivațiile celor care aleg această variantă (68,3%) sunt de ordin financiar.

Costul este singurul atribut pozitiv al serviciilor de stat. Serviciile medicale private au numeroase puncte forte, printre care curățenia (81%), respectul primit de pacient (75%), timpul scurt în care se derulează investigațiile (74,7%), medici mai profesioniști (57,5%) și încredere generală (51%).

Dacă nu ar exista costuri destul de prohibitive pentru anumite categorii sociale, românii ar apela mult mai mult la serviciile private, dar mai ales tinerii între 25 si 34 de ani (76%).

PRINCIPALII JUCĂTORI DIN PIAȚA SERVICIILOR MEDICALE PRIVATE

În România există câteva lanțuri mari de furnizori de servicii medicale private și câțiva jucători locali importanți. Reveal Marketing Research a dorit să afla care sunt brandurile cele mai prezente în mintea românilor atunci când se gândesc la clinici private, dar și care sunt furnizorii de servicii medicale la care au apelat deja respondenții. În top 5 clinici menționate de români apar Regina Maria, Medlife, Sanador, Sante și Synevo.

De menționat că foarte mulți (48,4%) nu au putut da un răspuns la această întrebare, alegând „Altele“ (39%) sau „Nu știu“ (9,4%), ceea ce arată că există o oportunitate enormă pentru clinici să își atragă și fidelizeze pacienți care încă nu au un furnizor preferat. În ceea ce privește top 5 clinici la care au apelat deja românii, clasamentul nu este cu mult diferit.

Medlife si Regina Maria ocupa primele locuri (32%), urmate de Synevo (27%), Sante (17%) si Hiperdia (11%). La capitolul notorietate si recunoaștere, chiar dacă nu au apelat încă la serviciile uneia dintre clinici, clasamentul arată similar: Regina Maria (82,65%), Medlife (76,7%), Synevo (49,3%), Sante (47,9%). În plus, apare Medicover (32,4%), care este mai degrabă preferat de femei decât de bărbați.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Leadership Reset: Accelerarea schimbării și noi frontiere. Ce ne forțează limitele?

Evenimentul Leadership Reset, organizat de Revista CARIERE și MMM Consulting în data de 6 …