Acasa Legal Obligatia de formare profesionala a salariatilor

Obligatia de formare profesionala a salariatilor

7 min citire
0
0
613

de MIHAELA CRACEA, ELENA ANDRIESCU

Intr-o industrie in continua fluidizare si tehnologizare, pe fundalul crizelor economice care au cuprins mare parte din mapamond, atat angajatorii cat si salariatii au fost nevoiti sa adopte masuri pentru a supravietui si pentru a se dezvolta, primii intr-o piata concurentiala acerba, iar ceilalti pe o piata a muncii mai mult decat nesigura.

Ca atare, investitia in resursele umane si in dezvoltarea profesionala a devenit o necesitate si o practica din ce in ce mai abordata de angajatori, un beneficiu pentru angajatori, dar si pentru angajati in dezvoltarea lor profesionala, o investitie a angajatorilor care, mai mult ca oricand, se doreste a fi reciproc avantajoasa.

Obiectivele masurilor luate pentru formarea profesionala a salariatilor sunt definite destul de larg de dispozitiile legale si privesc, in linii mari, o dezvoltare a cunostintelor deja dobandite, acumularea de informatii de actualitate necesare pentru realizarea activitatilor profesionale, dobandirea unor metode si procedee moderne, necesare pentru realizarea activitatilor profesionale, cat si obtinerea unei calificari profesionale sau reconversia profesionala.

Modalitatile concrete de formare profesionala vor fi stabilite distinct la nivelul fiecarui angajator, in stransa legatura cu nevoile acestuia, in functie de competentele de baza ale salariatilor, de cerintele posturilor pe care acestia le ocupa si de posibilitatile lor de promovare sau de incadrare in munca, putandu-se apela la formare in cadrul organizatiei sau prin intermediul firmelor specializate.

In functie de situatia concreta, participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

In ambele situatii, modalitatea si conditiile de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

1. Formarea profesionala a salariatilor la initiativa angajatorului, in baza planului de formare profesionala

Trebuie subliniat inca de la inceput faptul ca, desi angajatorii au dreptul si obligatia, la anumite intervale de timp, de a include salariatii in programe de formare profesionala, acestia din urma nu au obligatia acceptarii acestor programe daca, pentru derularea lor, angajatorii le impun conditii, apreciate de salariati mult prea oneroase.

Potrivit dispozitiilor legale, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, alte drepturi si obligatii ale partilor, precum: obligatia salariatului de a nu avea initiativa incetarii raporturilor de munca pentru o anumita perioada si de a suporta, in caz contrar, cheltuielile aferente formarii profesionale, accesul sau nu al salariatului la o functie superioara dupa absolvirea cu succes a programelor de formare profesionale sau, dimpotriva, faptul ca esecul salariatului de a absolvi cursul va reprezenta un aspect ce va fi avut in vedere la evaluarile anuale, precum si orice alte aspecte legate de formare profesionala, vor fi stabilite de parti printr-un act aditional la contractul individual de munca al fiecarui salariat implicat.

Totusi incheierea unui act aditional la contractul de munca nu poate fi impusa salariatilor.

Ca atare, in cazul unui refuz al salariatului de a accepta conditiile impuse de angajator, angajatorii au urmatoarele optiuni: fie sa renunte la anumite conditii impuse salariatilor in legatura cu formarea profesionala, fie sa renunte la programul in sine.

Obligatia salariatilor de a accepta programele de formare profesionala ale angajatorilor ar putea fi posibila in urmatoarele situatii: programele de formare profesionala se desfasoara in timpul programului de lucru fara a fi afectat repaosul zilnic sau saptamanal, salariatii nu au obligatii ulterioare finalizarii programului de formare profesionala decat cele legate strict de indeplinirea atributiilor de serviciu la care s-au obligat prin semnarea contractului individual de munca.

In orice situatie, chiar si in masura in care ar exista acordul salariatilor, actele aditionale nu pot contine clauze de natura a incalca anumite prevederi legale exprese. Ca atare, cheltuielile ocazionate de programele de formare profesionala vor ramane intodeauna in sarcina angajatorului, iar salariatul va beneficia de toate drepturile salariale pe intreaga perioada de participare la cursurile sau stagiile de formare profesionala, precum si de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat…

Articol publicat in revista HR Manager, nr. 20, martie 2012. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager

Elena Andriescu, Senior Associate Pachiu si Asociatii

Mihaela Cracea, Managing Associate Pachiu si Asociatii

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa hrmanager
Incarcati mai multe in Legal

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Cea de-a 17-a ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen a inițiat în domeniul resurselor umane o nouă generație de studenți și masteranzi

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Cl…