Acasa Agenda HR OANA RADU: Cum să te pregătești pentru reconversia profesională

OANA RADU: Cum să te pregătești pentru reconversia profesională

8 min citire
0
0
791

Trăim cu toții o perioadă de schimbări. Nu știm exact cum va fi și cât de mare va fi impactul asupra noastră. Ce știm însă sigur este că această schimbare începe cu noi înșine. Orice ni s-ar întâmpla acum contribuie cu siguranță la crearea unei noi versiuni a fiecăruia dintre noi. Și ce putem face este să contribuim conștient la aceasta nouă versiune, prin a ne fi clar cine suntem, prin a ne conecta cu aspirațiile noastre și a ne (re)descoperi talentele și abilitățile naturale.

La un moment sau altul, oricine poate ajunge la decizia de a-și schimba cariera, fie prin alegere, fie din motive din afara controlului său. Cu toate acestea, chiar dacă detaliile acestei schimbări nu sunt clare momentan, poate fi oportunitatea ideală de a inspira o viață nouă în cariera ta și de a te reinventa profesional.

Harlan David Sanders, de exemplu, era mereu concediat de pe unde lucra. A muncit în agricultură, a vândut asigurări, a pilotat bărci, dar nicăieri nu se simțea la locul lui. Dacă e să spunem adevărul, cel mai mult îi plăcea să facă pui prăjit. Și îi ieșea absolut delicios. S-a hotărât să încerce să facă bani din asta, a început să livreze ocazional, apoi și-a deschis un restaurant care, tocmai când părea că începe să meargă bine, a fost închis din cauza unor restricții de trafic. Sanders avea atunci 65 de ani. S-a trezit cu un cec de despăgubire în mână și, fără să se gândească prea mult, a investit totul în marea lui pasiune. Așa s-a născut KFC, prezent acum în peste 100 de țări, cu mai mult de 20.000 de restaurante deschise și peste 12 milioane de clienți.

Există și cealaltă variantă de poveste, în care știi ce vrei de la începutul vieții, dar întâlnești devreme obstacole pe care le crezi de netrecut și abandonezi. Așa i s-a întâmplat lui José Saramago. Și-a dorit dintotdeauna să fie scriitor și chiar a scris în tinerețe câteva romane, dintre care unul singur a fost publicat. Restul manuscriselor sale au fost refuzate de toate editurile pe la care le-a trimis. A renunțat la scris, fiindcă trebuia să trăiască și, timp de 19 ani, a fost funcționar administrativ, director de editură, șomer și jurnalist. Din cauza situației politice din Portugalia, Saramago a fost nevoit să renunțe la jurnalism și s-a întors la prima iubire, scrisul. Rezultatul îl știm, ne-a cucerit pe toți cu romanele și proza lui scurtă. Nobelul primit la 76 de ani a venit cumva natural.

Așadar, în primul rând, ia-ți puțin timp pentru a reflecta – pune-ți câteva întrebări și fii sincer cu răspunsurile tale, completează teste de personalitate și de carieră. Conștientizarea de sine și conștientizarea motivațiilor, talentelor, pasiunilor, abilităților, atuurilor și a punctelor slabe este esențială. Un consilier în carieră certificat te poate ghida în această frumoasă călătorie de autocunoaștere.

Un alt pas esențial pentru succesul oricărei schimbări în carieră este să îți faci cercetarea asupra carierei pe care descoperi că ți-ai dori-o, pentru că răspunde vocației tale, „misiuniitale în viață. Astfel poți afla cu ușurință dacă este necesar sau nu să lucrezi la abilitățile tale. De fapt, pe parcursul reconversiei profesionale, nu este neobișnuit să trebuiască să înveți totul despre un nou domeniu de muncă. Mulți oameni decid să adopte abordarea „learning by doingși, uneori, este cea mai bună cale de înaintare, dar este adesea esențial să vezi și dacă ai ne-voie de anumite cursuri, certificări pentru dezvoltarea abilităților necesare.

Apoi, este important să te întâlnești cu cei care lucrează în domeniul respectiv pentru a te conecta cu realitatea acestuia. Poți să pui întrebări despre rutina lor de zi cu zi, despre cariera lor, despre orice avantaje sau dezavantaje, precum și despre abilitățile necesare pentru a reuși.

În cele din urmă, stabilește-ți obiective clare și implică- ți familia și prietenii în planurile tale. Ce vreau să spun printre rânduri este că orice se poate transforma în carieră. Important este să fii priceput și să faci cu pasiune ceea ce faci.

oana raduOANA RADU, consilier în carieră

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Viviana Serban
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Care sunt avantajele voluntariatului şi de ce ar trebui să iei în calcul această activitate

Voluntariatul este, fără doar şi poate, o activitate venită din empatie şi din dorinţa de …