Acasa Performance O poveste despre ambiție și dorința de a nu renunța, chiar și atunci când lumea din jurul tău nu se mai vede, la propriu

O poveste despre ambiție și dorința de a nu renunța, chiar și atunci când lumea din jurul tău nu se mai vede, la propriu

13 min citire
0
0
568

Morten Bonde, Directorul de Creație al grupului LEGO, a participat în 2021 la GoTech World, cel mai mare eveniment de IT & Digital din Europa Centrală și de Est, eveniment organizat de 10 ani la București, de către UNIVERSUM Events. GoTech World a avut loc pe 10 și 11 noiembrie, online, pe platforma MyConnector.ro.

La eveniment, Morten Bonde a susținut o sesiune despre depășirea limitelor și găsirea unor oportunități chiar și în cele mai sumbre, dificile sau greu de gestionat provocări, atât la nivel de individ, cât și la nivel de cultură organizațională și echipe. În 2016, Morten Bonde a fost declarat orb din punct de vedere legal, iar întreaga lui lume s-a prăbușit. Atunci au venit o serie de întrebări în cascadă, dar cele mai predominante au fost cum ar trebui să își continue viața, dar mai ales cum să se concentreze mai degrabă pe binele din viață decât pe rău. A devenit public speaker și a scris cartea ,,Condamnat la orbire – Acum ce?“, volum care descrie călătoria sa de la Hopelessness Street la Possibility Road pentru a împărtăși lumii cum a decis să găsească mai degrabă oportunități în această problemă de sănătate, decât limitări. Astăzi, Bonde are o carieră activă în cadrul Grupului LEGO și este un autor publicat și un speaker motivațional despre autogestionare și automotivare de mare succes.

„Este posibil să vă schimbați gândurile și să vedeți mai degrabă posibilități decât limitări? Este posibil să schimbi perspectiva asupra celor mai mari probleme ale vieții tale?“ – aceste dileme sunt investigate de Bonde în cartea sa, unde prin cercetarea minții umane, practicarea comportamentului de mindfulness și meditație, dar și prin intermediul a patru provocări în patru luni pentru a-și reprograma subconștientul, el împărtășește cum a decis să depășească cea mai mare provocare a vieții sale: orbirea!

FILOSOFIA DV. ESTE UN INSTRUMENT EXCELENT PENTRU DOMENIUL HR. CUM POT ECHIPELE SĂ-ȘI DEPĂȘEASCĂ LIMITELE ȘI SĂ VADĂ DOAR OPORTUNITĂȚILE DIN CADRUL PROIECTELOR LOR?

Cred că limitările ajung să fie inevitabile în viață. În forma noastră, suntem limitați. Inițial, este vorba despre modul în care individul dintr-un grup gestionează limitările care determină modul în care o echipă funcționează. Cu cât fiecare dintre noi poate accepta mai repede că viața este plină de limitări, cu atât mai bine putem spune „DA“ momentului prezent, indiferent de ce ne-ar oferi acest moment. Atunci putem depăși limitările noastre și le putem vedea ca pe niște oportunități de a evolua ca ființe umane. Deci, dacă în echipa ta poți dezvolta o dinamică în care se acceptă că limitările sunt de fapt oportunități de a crește ca echipă și ca indivizi, atunci limitările pot deveni o sursă de inspirație și o oportunitate de dezvoltare.

VĂ PUTEM APLICA FILOZOFIA ÎN ORICE DOMENIU DE AFACERI?

Filosofia aceasta nu-mi aparține. Sunt cunoștințe străvechi, de mii de generații, pe care le-am studiat. Nu numai că poate fi folosită în orice domeniu de afaceri, dar este și un mod de viață. O modalitate de a face față provocărilor vieții. Problemele în viață apar atunci când alegem să le numim probleme. Dacă alegem să experimentăm lumea și evenimentele cu o minte curioasă a noilor începuturi, nu să le judecăm sau să le catalogăm, atunci lumea poate fi trăită într-un mod tonic și plin de posibilități. Problemele devin apoi provocări pe care le rezolvăm… ACUM.


 

„FILOZOFIA MEA ESTE SIMPLĂ. TREZIȚI-VĂ ȘI DESCOPERIȚI CĂ VIAȚA POATE FI TRĂITĂ DOAR ACUM.“

Morten Bonde


 

ACUM, DESPRE LIDERI. CUM POT LIDERII SĂ APLICE ACEASTĂ FILOZOFIE ÎN ECHIPELE LOR ȘI ÎN PROPRIUL LOR MOD DE LUCRU?

Filozofia mea este simplă. Treziți-vă și descoperiți că viața poate fi trăită doar ACUM. Viitorul și trecutul sunt doar predicții și amintiri în creier și corp. Când descoperim că viața poate fi trăită doar ACUM, atunci fiecare moment devine prețios și neprețuit. Nimic nu este mai important decât ACUM. Trăiesc o viață în conștientizarea ACUM. Treaba mea este să OBSERV, ACCEPT și apoi CREEZ următorul ACUM. Când viața este trăită astfel, oamenii, sarcinile și provocările sunt trăite ca fiind extrem de vii și valoroase. Concentrarea pe care o acordăm apoi oamenilor și sarcinilor are o calitate mai înaltă.

VĂ RUGĂM SĂ NE SPUNEȚI MAI MULTE DESPRE CARTEA DV. CONDAMNAT LA ORBIRE – ACUM CE?

Descrie călătoria mea de la Hopelessness Street la Possibility Road. Investighez dacă este posibil săți schimbi gândurile și să vezi mai degrabă posibilități decât limitări. Dacă este posibil să schimbi perspectiva asupra celor mai mari probleme ale vieții tale. Cu cercetarea minții umane, practicarea comportamentului mindfulness și meditația, dar și cu patru provocări în patru luni pentru a-mi reprograma subconștientul, vă împărtășesc cum am decis să devin mai mare decât cea mai mare provocare a vieții mele. ORBIREA! Am o afecțiune a ochilor care mă face să orbesc încet. În 2016, vederea mea a fost atât de grav redusă, încât viața mea nu a mai putut continua ca înainte. Aveam o familie și o carieră ca senior director de creație, la LEGO Group. Apoi întreaga mea lume s-a prăbușit. Dar când totul era în scenariul cel mai sumbru, am experimentat o claritate bruscă despre cum să-mi recapăt pofta de viață și să ies din întuneric mai puternic decât oricând. Am reușit să mă îndepărtez de deznădejde și să-mi recapăt o viziune pozitivă și implacabilă asupra vieții. Am găsit un proces care mi-a transformat viziunea în claritate. Am transformat o slăbiciune într-o putere. Acest proces poate fi copiat de oricine pentru orice provocare din viață.

SUNTEȚI UN SPEAKER MOTIVAȚIONAL FOARTE ACTIV. LE PUTEȚI SPUNE CITITORILOR NOȘTRI MAI MULTE DESPRE EXPERIENȚELE DV. CU OAMENII DIN ÎNTREAGA LUME?

Am descoperit că povestea mea este de interes pentru aproape toate tipurile de oameni, din toate profesiile, de toate vârstele și culturile. Este foarte ciudat. Indiferent cu cine vorbesc, simt că oamenii caută o modalitate de a găsi pacea interioară și sensul. Găsirea locului în lume este o provocare adesea scăpată de sub control. Deci, în ultimii doi ani, am fost binecuvântat să vorbesc cu oameni, mass-media și organizații din întreaga lume. Observ că oamenii simt speranță atunci când aud cum am ales să fac față pierderii vederii mele. Dacă am reușit să-mi schimb perspectiva privind pierderea vederii, atunci și alții au speranță că își pot schimba perspectiva asupra provocărilor vieții lor. Mie, pierderea vederii mi-a adus un sens mai mare în viață.


HRMnr68

 

Acest material a fost preluat din

numărul 68 al Revistei HR Manager.

Click aici pentru preview-ul numărului 68.

Pentru abonare, click aici.

 

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

De ce este important un stagiar într-o companie?

Știm cu toții că în timpul facultății fiecare student trebuie să aibă un număr anume de or…