Acasa Agenda HR Mersul la sursă

Mersul la sursă

15 min citire
0
0
549

de Miruna Nicolae-Roman

Tot mai mulţi îmbină turismul cu dezvoltarea personală alegând în locul vacanţelor mici şi dese călătorii pe durate mai lungi, în locaţii exotice sau neobişnuite, din dorinţa de a… afla cine sunt cu adevărat? de a înţelege ce îşi doresc de la viaţă? Sau există pur şi simplu în noi această nevoie de a merge la „sursă“?

Este de ajuns să daţi o scurtă căutare pe Google şi veţi da peste clinici de conştientizare, o listă lungă cu aşa-numite „refugii“ specializate pe terapie pentru cupluri, detoxifiere, yoga, shamanism sau de ce nu, pentru scrierea unui scenariu de film, de pildă într-un castel din Irlanda. Peisajul este cu siguranţă o sursă de inspiraţie, însă nu garantează şi ecranizarea unui film de Oscar. Hawaaii, Peru, Tailanda, India, Tibet sunt printre cele mai populare destinaţii în prezent, iar pentru cei care îşi caută liniştea la propriu există oferte de cazare şi în temple, mănăstiri sau bungalouri. Este mersul la sursă un trend?

Merg oamenii la sursă din nevoia de schimbare? Care este cu adevărat eficienţa acestor experienţe? Cu siguranţă lipsa grijilor, detaşarea şi sentimentul de libertate pe care îl trăim în călătorii ne ajută să vedem viaţa cu alţi ochi, dar ce putem face când revenim acasă, în trafic, printre hârtii, şefi şi plicuri cu facturi?

Dar în primul rând, ce este o sursă? Pentru foarte mulţi sursa este sinonimă cu religia, rostind automat lângă şi numele lui Dumnezeu. Pentru alţii sursa se regăseşte în artă, sport sau o mulţime de alte locuri şi lucruri. Specialiştii în domeniu au aprofundat acest subiect şi explică că sursa este în absolut tot ce este în noi şi în jurul nostru. Bogdan Grigoraș, reprezentant al Centrului de Dezvoltare Personală Integrală Călătoria Inimii, spune că sursa reprezintă inima, centrul ființei. „Nu este vorba despre inima fizică, ci spațiul interior pe care îl simțim cu toții în adâncuri ca pe un sentiment profund de ACASĂ. Sursa este centrul a tot ceea ce reprezintă realitatea pe care o percepem sau nu o percepem. Este sursă de creație, nu doar de energie. Fiecare om este sursa propriei lui realități, propriei sale vieți. Sursa nu este un loc desprins dintr-un cadru exterior, este înăuntrul fiecărei ființe sau atom, și nici nu este un sport sau o activitate. O activitate precum sportul ne conduce treptat către sursă deoarece ne conectează cu corpurile noastre. În momentele când facem sport sau orice activitate care implică corpul devenim mai atenți la corp, devenim mai conștienți de corpul nostru, de senzațiile din corp și astfel ne apropiem de sursă”.

Călătoria exterioară

Ei bine chiar dacă sursa este mai aproape de noi decât credem, este în noi, uneori simţim nevoia să schimbăm contextul pentru a ne putea detaşa de situaţia actuală şi găsi noi căi către sursa din noi. În urmă cu câţiva ani buni am cunoscut-o pe Anca Petrescu, Personal Coach, Trainer și Psiholog. Activa într-o multinaţională la vremea respectivă şi era proaspăt reîntoarsă dintr-o călătorie inspiraţională. Pe parcursul anilor, în cadrul unui proces de dezvoltare personală, Anca a fost în Nepal, Tibet şi India, în vizită la Dalai Lama. „Eu am pornit în căutarea sursei acum mai mulți ani, începând un proces sistematic și profund de dezvoltare personală prin psihoterapie, metode ezoterice și spirituale. Eram la vremea aceea doar în căutarea fericirii personale, dar am realizat că atunci când ești conectat ești fericit si că pentru a face un reset total am nevoie să mă desprind complet de lumea exterioară cunoscută. Călătoria exterioară este o metaforă excelentă pentru călătoria interioară, dacăți-o asumi și ești conștient de ea. Ceea ce am făcut și eu. M-am întors din prima călătorie alt om. Debarasată de toate măștile construite în contactul cu societatea modernă și confruntată cu toate umbrele interioare activate de lipsa de oxigen de la 3.500 de metri altitudine, am găsit ceva în interiorul meu care vibra puternic și care vedea și simțea conexiunea dintre lucruri și binele din jur. Așa am reușit să văd fericirea cerșetorului si să simt compasiunea unor femei bătrâne care văzându-mă tristă și obosită pe marginea drumului mi-au oferit zâmbind singura lor bomboană (s-au scotocit 3 minute prin toate buzunarele să o găsească). Așa am reușit să integrez cele două extreme: cea a materialismului pe care am trăit-o până atunci integrată perfect în societatea corporatistă bucureșteană și cea a spiritualității separate complet de material și care chiar desconsideră acest aspect.”

Lung e drumul către casă

Victoria Gall, profesor de yoga în cadrul Eden Spa trăia o viaţă „bună” dacă o măsurăm după toate şabloanele societăţii occidentale, sănătate stabilă, job într-o corporaţie, familie, casă, maşină, vacanţe şi experienţa Vestului pentru aproape 4 ani. “Cu toate acestea în fiecare dimineaţă mă întrebam, care este sensul vieţii, cine sunt şi care este menirea mea?! Pentru mine, sursa are o destinaţie, India, mai exact sudul Indiei, Ashramul Yoga Vidya, unde studiez yoga şi Vedanta, sub îndrumarea profesorului meu, Swami Ananda Saraswati. Drumul parcurs nu a fost unul lipsit de încercări, îndoieli, temeri si blocaje, doar că atunci când am ajuns acasă am înţeles că tot ceea ce trăisem m-a pregătit pentru momentul întâlnirii şi recunoaşterii sursei! Ce este necesar să spun cu toată deschiderea este că din momentul identificării acesteia, am început de fapt lucrul cu mine însămi! După cum ştim, diamantele în formă brută, ca şi metalele preţioase, trec prin procese de şlefuire, prelucrare, până ce noi să ne bucurăm de frumuseţea lor! Acesta a fost şi încă este pentru mine procesul de cunoaştere a sinelui. Păstrez conexiunea cu sursa oriunde şi oricând, pentru că odată cu şlefuirea preferinţelor personale şi lucrul cu tiparele limitative, am înţeles că nu există separaţie între mine şi sursă, sunt două manifestări ale întregului, ale completitudinii, pe care cel mai adesea o numim, Dumnezeu! Consider că fiecare dintre noi are libertatea alegerii drumului personal şi cum îşi denumeşte Sursa, conform contextului socio-cultural şi bagajului experimenţial, în timp ce nu am nicio îndoială referitoare la importanţa Sursei în exprimarea şi trăirea vieţii pe deplin!”.

Există nenumarate posibilităţi de a ne (re)conecta la sursă, prin meditaţie, rugăciune, contact cu maeştrii spirituali sau chiar prin somn. „Cei mai mulți oameni se întorc la sursă exclusiv noaptea atunci când dorm. Este o întoarcere inconștientă la sursă. Ne putem întoarce conștient la sursă practicând starea de prezență. Cu cât suntem mai prezenți în viața noastră cu atât trăim „mai aproape de sursă”. Efectele sunt multiple: vitalitate, bucurie, poftă de viață, devenim mai responsabili, creativi, iubitori, deschiși, iar în timp descoperim ce înseamnă cu adevărat compasiunea. Începem să apreciem mai mult Împreună decât fiecare pentru el”, explică Bogdan Grigoraș.

Aşa cum am putut vedea pe parcursul acestui articol, pentru fiecare din noi (re)conectarea la sursă se manifestă diferit. Efectul este însă acelaşi. Atunci când suntem „în flux“ totul se întâmplă în deplină armonie cu noi şi cu Universul, ne simţim parcă purtaţi pe palme şi îndeplinim absolut tot ce ne dorim fără a întâmpina obstacole. Vă invit aşadar să porniţi în această vara într-o călătorie către voi înşivă!

miruna micMiruna Nicolae-Roman, redactor colaborator

Licenţiată a Facultăţii de Comunicare şi Jurnalism din cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti, Miruna s-a specializat ulterior în domeniul resurselor umane lucrând atât ca jurnalist, cât şi ca PR şi specialist în vânzare de servicii de recrutare şi consultanţă dedicate companiilor. În calitate de redactor şef al revistei HR Manager, ea a fost premiată de către comunitatea de HR-i şi Business-Edu cu distincţia Jurnalistul de HR al anului 2010.

 

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa atena.enea
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Munca de acasă, un nou trend de flexibilizare a relaţiilor de muncă

Nevoia angajatorului modern de a apela la opţiuni cât mai flexibile de utilizare a resurse…