Acasa Staffing Mai multe joburi pentru un trai mai bun?

Mai multe joburi pentru un trai mai bun?

20 min citire
0
0
2,367

Al doilea job este o variantă după care mulți români se uită, fie din cauza presiunilor financiare, fie din dorința de a pune în practică un hobby. Sunt joburi pe care le pot face doar în weekend sau sezonier și reprezintă o completare a veniturilor

Traiul devine din ce în ce mai scump, cheltuielile sunt mai mari pe zi ce trece și românii vor mai mult pentru a avea un trai decent. Renunță la timpul lor liber în favoarea banilor care, de multe ori, sunt atât de necesari. De asemenea, sunt oameni care aleg un al doilea job pentru a-și dezvolta noi abilități, pentru a-și lărgi cercul de cunoștințe și a găsi noi oportunități. Sau pur și simplu testează un nou domeniu, de care nu sunt convinși că li se potrivește, înainte de a face o schimbare în carieră. 44,5% dintre românii care au participat recent la un studiu eJobs spun că au nevoie să-și suplimenteze veniturile lunare, motiv pentru care au un al doilea job. Dintre aceștia, 29,5% lucrează, concomitent, în două părți, de luni până vineri, 11,2% au un job full time de luni până vineri și unul part time în weekend, 11,6% adaugă, ocazional, proiecte extra, atunci când au nevoie de bani în plus, iar 3,8% lucrează doar part time, însă în mai multe locuri.

Rezultatele sondajului mai arată că aproape 6 din 10 respondenți nu câștigă, de la jobul principal, suficient încât să-și acopere cheltuielile lunare. Alte motive invocate sunt fie faptul că au nevoie să strângă bani pentru o achiziție importantă în perioada următoare, fie că ar vrea să schimbe domeniul și încearcă să lucreze în altă industrie pentru a vedea ce li se potrivește mai bine ori că sunt la început de carieră, au mult timp liber și vor să-l folosească pentru a câștiga mai mult.

Cumva, dacă ar fi să le așezăm sub o umbrelă mai mare, aproape toate răspunsurile indică aceeași direcție – câștiguri financiare mai mari. Întrebați cât de mult câștigă în plus cu ajutorul celui de-al doilea job, 38,7% au menționat un interval cuprins între 20% și 30% față de salariul de la locul de muncă principal, 18,8% își suplimentează veniturile cu 30%- 40%, 14,9% cu 40%-50%, iar 9,9% cu peste 50%. Pentru 13,4%, al doilea job aduce o dublare a salariului, în timp ce 4,3% spun chiar că jobul part time sau de weekend este mai bine plătit decât cel principal. Interesant este și faptul că mai mult de jumătate dintre respondenți (56,8%) spun că al doilea job este într-un domeniu complet diferit de cel al primului, dar și că o proporție impresionantă de 73% a declarat că ei se simt capabili să lucreze în două locuri pe termen lung. 9,6% ar putea face acest lucru cel mult 6 luni, iar 17,4% o văd ca pe o concesie pe care ar fi dispuși să o facă maximum un an.

Principalele dezavantaje pe care le văd cei care au participat la studiu sunt că nu pot performa la ambele joburi așa cum ar trebui și, pe de altă parte, nu mai au timp pentru viața personală, dar și că se simt epuizați și se tem că sănătatea le va fi afectată. 46,8% dintre cei care au două joburi ar renunța la unul dintre ele dacă ar ajunge, într-una din părți, la un salariu care să acopere cheltuielile lunare pe care le au. 12,1% ar face acest lucru dacă nu ar reuși să mai mențină un echilibru între viața personală și cea profesională și tot atâția ar rămâne cu un singur job dacă s-ar simți epuizați din punct de vedere fizic și emoțional. 7,4% au deja planul făcut și vor renunța imediat ce vor strânge banii necesari pentru o achiziție importantă pe care o au programată.

La fel de mulți sunt conștienți că, dacă nu ar putea lucra de acasă, le-ar fi imposibil să aibă două joburi, în timp ce 21,1% spun că nu există niciun motiv care i-ar putea face să rămână doar cu un singur job. Pe lângă cei care deja au două sau mai multe joburi, la sondaj au participat și angajați cu un loc de muncă, dar care recunosc că se gândesc să-l ia și pe al doilea. 40,8% spun că vor aplica, în perioada următoare, și pentru al doilea job, în timp ce 34% recunosc că ar avea nevoie de o suplimentare a veniturilor, însă nu știu dacă ar putea face față volumului crescut de muncă. 25,2% au răspuns că nu intenționează să facă vreo schimbare din acest punct de vedere. Sondajul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2023, pe un eșantion de 1.350 de respondenți. 66,6% dintre aceștia ocupă, în prezent, poziția de salariat fără funcție de conducere. 31,6% au între 36 și 45 de ani, 32,8% între 26 și 35 de ani, 23,6% între 46 și 55 de ani, 6,1% între 19 și 25 de ani, 5,7% peste 56 de ani și 0,2% mai puțin de 18 ani.

CUM SĂ „JONGLEZI“ CU MAI MULTE SLUJBE ÎN ACELAȘI TIMP

 În primul rând, trebuie să fii transparent cu toți angajatorii. Apoi, trebuie să fii convins tu, ca angajat, că ai timp suficient pentru a-ți îndeplini sarcinile de serviciu, să fii convins de capacitatea de concentrare pentru volumul de muncă și programul stabilit de comun acord cu angajatorii. De asemenea, este nevoie de un calcul bine făcut să fii sigur că cele două joburi part-time, dacă ai ales varianta aceasta, îți oferă mai mult din punct de vedere financiar decât unul full-time, pentru că altfel nu merită efortul. Totodată, trebuie să fii atent/ă la distanțele dintre sedii, să nu pierzi mult timp în trafic, asta dacă trebuie să te deplasezi fizic la birou. Dacă ai ales varianta remote, nu trebuie să-ți mai faci probleme decât pentru „traficul“ de internet.

În același timp, una dintre cele mai mari provocări este gestionarea timpului. Când ai mai multe slujbe, trebuie să îți planifici bine activitățile și să îți stabilești prioritățile. Trebuie să fii flexibil/ă și să te adaptezi la cerințele fiecărui angajator sau client. De asemenea, trebuie să ții cont de termenele-limită și de calitatea muncii tale.

O altă provocare este echilibrarea vieții personale cu cea profesională. Când ai mai multe slujbe, riști să te neglijezi pe tine și pe cei dragi. Trebuie să îți rezervi timp pentru odihnă, relaxare și distracție. Este musai să îți menții sănătatea fizică și pe cea mintală. Și, nu în ultimul rând, este de dorit să îți păstrezi motivația și entuziasmul. Atunci când „jonglezi“ cu două sau mai multe slujbe, poți cădea în câteva capcane. Una dintre cele mai mari este supraîncărcarea. Când ai mai multe slujbe, poți cădea în capcana de a accepta prea multe sarcini sau proiecte, fără să ții cont de capacitatea ta reală. Acest lucru poate duce la stres, epuizare și burnout. Poți ajunge să faci totul pe repede înainte, fără să te concentrezi pe calitate sau pe satisfacția ta.

O altă capcană este conflictul de interese. Când ai mai multe slujbe, poți intra în situația de a lucra pentru concurenți sau pentru clienți care au cerințe contradictorii. Acest lucru poate afecta reputația ta profesională și relația ta cu angajatorii sau clienții. Trebuie să fii transparent/ă și loial/ă față de toți cei cu care colaborezi și să respecți clauzele contractuale.

Așadar, dacă vrei să jonglezi cu mai multe slujbe în același timp, iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

▶ Alege-ți joburile în funcție de pasiunile, abilitățile și obiectivele tale. Nu te lăsa tentat/ă de bani sau de oportunități care nu ți se potrivesc.

▶ Organizează-ți bine timpul și spațiul de lucru. Folosește un calendar, o agendă sau o aplicație care să te ajute să îți planifici activitățile și să îți amintești de termenele-limită.

▶ Comunică eficient cu angajatorii sau clienții tăi. Informează-i despre disponibilitatea ta, despre progresul muncii tale și despre eventualele probleme sau întârzieri.

▶ Stabilește-ți limite clare între joburile tale și viața ta personală. Nu lăsa munca să îți invadeze timpul liber sau spațiul intim. Nu te lăsa distras/ă de apeluri, mesaje sau e-mailuri care nu sunt urgente.

▶ Ai grijă de tine și de cei dragi. Odihnește-te su- ficient, alimentează-te sănătos, fă mișcare regulat și relaxează-te prin activități care îți fac plăcere. Menține-ți relațiile sociale și familiale și cere ajutor când ai nevoie.

CE SPUNE LEGISLAȚIA?

Potrivit Codului Muncii, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Fac excepție situațiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilități pentru cumulul unor funcții. Astfel, regula generală dă dreptul oricărui salariat să dețină două sau mai multe contracte individuale de muncă, dar există situații în care nu este posibil cumulul anumitor funcții. Este cazul profesiilor liberale și al sectoarelor publice de activitate. În ceea ce privește durata contractelor individuale de muncă, acestea pot fi încheiate atât pe perioadă determinată, cât și pe perioadă nedeterminată, la același angajator sau la angajatori diferiți.

Contractele pot fi cu normă întreagă sau cu normă parțială. Legislația nu interzice în mod explicit unui salariat să aibă două contracte de muncă full time la același angajator, respectiv contracte cu normă întreagă de 8 ore/ zi și de 40 de ore/săptămână (durata normală a timpului de lucru), însă, în conformitate cu prevederile art. 114 din Codul Muncii, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate să depășească 48 de ore pe săptămână (inclusiv orele suplimentare), regulă de la care există, totuși, anumite excepții. Drept urmare, în registrul general de evidență a salariaților, gestionat de Inspecția Muncii, nu pot fi înregistrate, pentru un salariat, două contracte individuale de muncă cu normă întreagă la același angajator, decât sub condiția înregistrării celui de al doilea atunci când primul contract este suspendat.


Acest material a fost preluat din Revista HR Manager cu numărul 74.

Pentru un scurt preview, click aici.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…