Acasa Performance Lucrezi de acasă? Află cum alegi cel mai bun laptop pentru munca ta

Lucrezi de acasă? Află cum alegi cel mai bun laptop pentru munca ta

12 min citire
0
0
835

Tehnologia de azi ne permite să muncim de acasă fără probleme. Pentru multe persoane este o opțiune tentantă, care fie le aduce bani în plus, fie reprezintă sursa principală de venit, însă cu posibilitatea de a-și face programul de lucru după bunul plac. 

Dacă lucrezi de acasă, ai cu siguranță nevoie de principalul instrument de lucru, și anume un laptop. Îl așezi pe biroul din camera ta, unde poți să te bucuri de lumina naturală, cu muzică plăcută pe fundal, cu plante naturale în jur sau orice alt lucru care simți că îți oferă inspirație și spor în activitatea ta. 

Cele mai multe persoane care lucrează de acasă preferă un laptop în detrimentul unui sistem desktop, pentru că își doresc și mobilitate. A lucra de acasă înseamnă deseori „a lucra remote”, adică a schimba frecvent spațiul de lucru. Din acest motiv, vei vedea deseori oameni în cafenele, ceainării sau biblioteci care vin cu laptopul pentru a lucra de acolo. 

Întrebarea este: cum alegi cel mai potrivit laptop pentru activitatea ta? Dacă nu ești foarte sigur ce anume să cumperi, îți oferim câteva criterii cu ajutorul cărora să faci cea mai bună alegere. Online găsești numeroase oferte de laptopuri cu prețuri tentante, însă e bine să alegi în cunoștință de cauză.

Există mai multe tipuri de laptop. În funcție de performanță ele pot fi: 

Laptop cu funcții basic

Un astfel de laptop are un preț mediu, accesibil. Te ajută în activități precum redactare de texte, articole, creare de conținut scris pentru un blog sau site, traduceri și alte activități asemănătoare. 

Ca inconvenient ar fi faptul că astfel de laptopuri au o greutate mai mare și sunt dificil de transportat dacă te deplasezi dintr-un loc în altul. De aceea, ele sunt mai potrivite pentru cei care lucrează majoritatea timpului de acasă. 

Să vedem însă ce tip de laptop ne poate oferi mai mult de atât. 

pexels.com3

Laptop de tip gaming

Dacă lucrezi de acasă taskuri din domeniul grafic, cum ar fi editare foto sau video, atunci ai nevoie de un laptop cu o performanță ridicată. Unul de gaming are caracteristici tehnice care îți permit o bună viteză de lucru. 

Acestea au procesoare puternice și placă video performantă. E important să acorzi atenție caracteristicilor tehnice, astfel încât laptopul respectiv să se comporte exemplar pentru taskurile pe care le ai. 

Fii atent ca procesorul sa aibă o frecvență de minimum 2.4 GHz, iar ca tip de procesor, cele mai bune opțiuni sunt Intel Core i5 și i7. Placa video poate fi AMD sau nVIDIA cu arhitectura Maxwell (GTX 960M, 965M, 970M și 980M).

Fiind mult mai performante chiar și decât un sistem desktop, aceste laptopuri vin și cu un preț mai ridicat. Vei vedea însă că merită investiția, deoarece te ajută enorm să îți îndeplinești sarcinile repede și calitativ. 

Ce laptop poate fi și mai bun decât unul de gaming? 

Laptopul slim – Ultrabook

Un ultrabook prezintă două aspecte foarte apreciate de clienți: performanță și o greutate scăzută. 

Ca detalii tehnice, te poți orienta spre un procesor Intel din gama i3, i5 sau i7. Memoria RAM trebuie să pornească de la minimum 8GB. În ceea ce privește placa video, ultrabook-urile au doar plăci încorporate, pentru că designul slim nu permite unele dedicate. Cele mai bune sunt plăcile video integrate Iris Pro Graphics de la Intel, așa că te poți orienta spre acestea.

Având un design slim și fiind realizate dintr-un material ușor, ultrabook-urile sunt perfecte pentru cei care călătoresc mult sau care participă la diverse evenimente unde trebuie să își ia și laptopul cu ei.

Astfel, dacă ești un freelancer și lucrezi mai mult în deplasări, atunci un ultrabook este cea mai bună variantă pentru tine. Ușor de transportat într-un rucsac sau într-o geantă de laptop, este opțiunea ideală pentru cei care sunt în continuă mișcare. 

Ce alte variante de laptopuri mai sunt disponibile? 

pexels.com2

Chromebook

Acesta este un laptop mai aparte. Nu are sistemul de operare Windows cu care cel mai probabil ești obișnuit, drept urmare nu vei putea instala programe și aplicații de tip Windows. 

Un chromebook vine preinstalat cu Android, sistemul de operare al smartphone-urilor. 

Acest tip de laptop te ajută dacă lucrezi mult cu aplicațiile Google – de exemplu Google Docs, o variantă bună pentru articolele și fișierele tale dacă te ocupi în special de conținut scris. 

Un astfel de notebook vine cu un preț bun, astfel că poate reprezenta o alegere potrivită pentru tine, ținând cont de cele specificate mai sus. 

Un plus poate fi reprezentat și de o greutate mai redusă, de aproximativ 1,5 Kg, în condițiile în care alte laptopuri obișnuite pot cântări 2 Kg sau mai mult. Astfel, și un Chromebook poate fi o bună alegere dacă mobilitatea este importantă în activitatea ta.

Laptop 2 in 1 cu touchscreen

Aceste laptopuri au succes la public deoarece au un design atrăgător, un ecran cu tehnologie touchscreen și posibilitatea de a se transforma într-o tabletă. Mai exact, ecranul poate fi detașat sau se rotește la 360 de grade și poate fi folosit pe post de tabletă. 

În cazul acestor laptopuri însă, un preț mai mic poate însemna o performanță destul de scăzută. De aceea, dacă vrei și design slim, și convertibilitate, plus performanță, e bine să te îndrepți către modelele cu un preț ceva mai ridicat. 

Caută detalii tehnice precum procesor Intel Core i7, 8 sau 16 GB memorie RAM, 1 Tb SSD și rezoluție Full HD pentru un model performant.

Tableta – ar fi o opțiune? 

Fiindcă tot vorbeam despre nevoia unui device ușor, care să poată fi transportat lejer, gândul ne duce rapid la o tabletă. Este mică, ușoară și compactă. Practic, foarte ușor de transportat. 

Dar oare este o opțiune când vine vorba să lucrezi pe ea?

Din păcate nu, deoarece nu îți oferă suficiente resurse, nici din punct de vedere al aplicațiilor și nici al performanței. 

În schimb, poți folosi o tabletă ca device de rezervă. Spre exemplu, te duci la o întâlnire sau la o conferință și vrei să îți notezi câteva lucruri. Atunci poți lua tableta în loc să mai transporți laptopul. E mai simplu. 

Având în vedere aceste aspecte, alege acel tip de laptop care ți se potrivește cel mai bine. Ia în calcul cele mai importante lucruri: bugetul de care dispui, tipul de activitate pe care îl faci, așteptările tale în materie de performanță și nu în ultimul rând, nevoia de mobilitate. 

Sursa foto: pexels.com

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Benoît CHERRÉ: Autenticitatea ca ideal etic în situații provocatoare

În universul provocărilor etice, managerii de resurse umane (HR) se află adesea la interse…