Acasa Planeta HR Integrarea eficientă a Inteligenței Artificiale Generative în managementul echipelor

Integrarea eficientă a Inteligenței Artificiale Generative în managementul echipelor

5 min citire
0
0
2,111
echipă

Dacă ar exista o lege universală privind adoptarea noilor tehnologii, aceasta ar suna astfel: Oamenii vor folosi instrumente digitale în moduri pe care nu le putem anticipa sau controla în întregime. Apariția tehnologiilor bazate pe Inteligență Artificială Generativă, care utilizează modele de limbaj extinse (LLM-uri), precum ChatGPT și Bard, ridică o întrebare critică pentru liderii din toate tipurile de organizații: cum pote fi gestionată o echipă atunci când capacitățile la îndemâna angajaților se schimbă constant și efectele acestor schimbări sunt imprevizibile?

Managementul oamenilor într-un peisaj tehnologic în continuă schimbare, în special cu ajutorul GenAI, necesită strategii inovatoare și flexibile. Astfel de instrumente sunt rapid adoptate și se află în evoluție continuă, astfel că utilizatorii au un timp limitat pentru a acumula cunoștințe de la colegii lor și a se adapta la aceste schimbări continue.

Pe durata unui proiect de cercetare privind utilizarea Inteligenței Artificiale, derulat pe parcursul a trei ani, în care au fost implicate zece companii din SUA, profesorul Paul Leonardi, care predă Managementul Tehnologiei la UC Santa Barbara, a dezvoltat un cadru de lucru numit STEP. Acesta oferă o abordare cuprinzătoare pentru a supraveghea eficient angajații în era GenAI şi include patru activități critice: segmentarea atentă a sarcinilor pentru a determina potrivirea lor pentru automatizare sau augmentarea cu AI, tranziția fluidă a sarcinilor între diferite roluri de muncă, educarea continuă a angajaților pentru a folosi capacitățile în continuă evoluție ale AI și adaptarea evaluărilor performanței pentru a reflecta cu acuratețe învățarea și contribuțiile.

◆ Segmentarea sarcinilor implică împărțirea sarcinilor în trei categorii distincte: cele care depășesc capacitățile AI, cele în care AI poate îmbunătăți acțiunile umane și cele care pot fi realizate în întregime de AI.

◆ Procesul de tranziție între diferite roluri de muncă poate implica fie aprofundarea, fie upgrade-ul responsabilităților de serviciu pentru a îmbunătăți valoarea lor generală pentru organizație, evitând cu grijă reducerile de personal.

◆ Educarea angajaților este crucială în mediul de lucru alimentat de AI; învățarea continuă este un răspuns dinamic în fața avansurilor tehnologice în evoluție.

◆ Procesul de evaluare a performanței trebuie să evolueze în paralel cu natura mereu schimbătoare a muncii, abordând perioade de evaluare mai scurte și punând accent pe dezvoltarea colaborării, a adaptabilității și a agilității. Fundamentale pentru conducerea eficientă în peisajul AI sunt câteva principii de bază, cum ar fi acordarea încrederii în angajați pentru a experimenta și a conduce explorarea instrumentelor AI, oferind oportunități ample de învățare și dezvoltare continuă, regândirea planificării forței de muncă pentru a îmbrățișa dinamismul și abordarea transformării digitale cu brațele deschise.


Aici puteți vedea un preview al celui mai recent număr al revistei HR Manager.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Pescaru Constantin
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Recrutarea și managementul talentelor nu se schimbă. Se transformă

Perspective și soluții pentru companiile din ROMÂNIA Piața muncii din România este supusă …