Acasa Agenda HR INS: Creştere economică peste estimări în primul trimestru

INS: Creştere economică peste estimări în primul trimestru

3 min citire
0
0
489

Economia a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată estimările publicate astăzi de INS.

Astfel, în date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 5,6% în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, după un avans de 5% în trimestrul IV din 2016, de 4,5% în trimestrul III şi de 5,7% în al doilea trimestru al anului trecut.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008, în timp ce în 2015, economia românească a avansat cu 3,9%. Pe de altă parte, pentru întregul an 2017, guvernul mizează pe o creştere economică de 5,2%, în timp ce instituţiile internaţionale şi cei mai mulţi analişti financiari estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%.

Trimestrul I din 2017 a fost al şaptelea trimestru la rând de creştere economică, mai arată seriile INS. Institutul Național de Statistică nu a publicat și detalii privind evoluţia sectoarelor economice, dar acestea urmează să fie prezentate la începutul lunii iunie.

Economia românească a primit mai mulţi stimuli din partea guvernului în ultimii doi ani. Ne referim aici – în primul rând – la majorarea semnificativă a salariilor bugetarilor şi a salariului minim pe economie. Pe partea fiscală, Guvernul a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, măsură care a stimulat puternic vânzările de bunuri alimentare, iar cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, şi la 19%, de la 1 ianuarie 2017. De asemenea, impozitul pe dividende şi mai multe categorii de accize au fost micşorate în 2016, iar de la începutul acestui an a fost eliminată supraacciza pe carburanţi. Aceste măsuri au stimulat consumul şi creşterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante. Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste două ori mai mare faţă de 2015, în special ca urmare a deteriorării balanţei comerciale. (Sursa: news.ro)

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Provocările aduse de AI în digitalizare și restricțiile inerente ale dreptului muncii

Într-o lume într-o continuă schimbare în ceea ce privește digitalizarea și utilizarea inte…