Acasa Planeta HR Inofensivele minciuni albe spuse de manageri

Inofensivele minciuni albe spuse de manageri

9 min citire
0
0
817

Mi-ar fi greu sa cred ca nu ati rostit niciodata o minciuna alba…stiti acele denaturari nevinovate ale realitatii, la care apelam uneori fara intentia de a face rau. Ei bine, minciunile albe nu se practica doar acasa, ci si la serviciu. Sunt suficient de multe situatii in care fie vrem sa ridicam moralul unui coleg, fie sa ne sustragem de la o conversatie mai putin productiva, fie sa mai amanam o anumita actiune sau sa mobilizam echipa etc.

Va prezint mai jos un articol simpatic, publicat pe hrmorning.ro, care ne arata ca minciuna alba e chiar „un instrument managerial”:

„„Ti se pare ca m-am ingrasat?”, „Nu, draga mea!”…  Aplauze pentru aceasta mica minciuna nevinovata. Unde am fi astazi fara astfel de minciuni inofensive?!

Cu totii facem asta, desi unii dintre noi sunt mult mai buni la asta decat restul. Psihologii spun ca toti suntem capabili sa ne uitam in ochii parintilor nostri si sa ii mintim in mod deliberat inca de la frageda varsta de 6 ani.

Face parte din factorul uman, spun oamenii de stiinta, asa ca relaxati-va. E firesc si usor. Prea usor poate. De exemplu, cand i-am rugat pe colegii mei sa contribuie cu propriile propuneri la un ToP 5 al celor mai populare minciuni albe spuse de manageri, m-am trezit instant cu o lista de 27 de exemple (ei bine, nu chiar instant ci in mai putin de o ora, dar asta a fost o exagerare, nu tocmai o minciuna).

Oricine poate recunoaste cel putin unul dintre exemple de mai jos. Si e normal sa fie asa pentru ca le auzim tot timpul. Doar ca de multe ori nu stim daca persoana care le rosteste este sincera sau nu.

Insa inainte de a enumera minciunile, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le aveti in vedere. Stiati ca angajatii din zona nonprofit au tendinta sa fie mai … „inselatori” decat cei din zona profit-oriented? Ati spune ca este exact pe dos, dar nu.

In cartea sa „From Hire to Liar: The Role of Deception in the WorkplaceDavid Schulman spune ca in zona nonprofit “mobilitatea in cariera este mult mai limitata, oamenii isi pierd mai repede energia, au de suportat presiunea colectarii de fonduri, iar dimensiunea redusa a organizatiilor de acest tip favorizeaza un sistem mai putin birocratic. Intr-un astfel de context nu este chiar imposibil sa identifici presiuni sau oportunitati de a fi amagitor”.

Un alt aspect care merita retinut este ca precum alte lucruri din viata, minciunile albe sunt relative. Sunt anumite grade de nevinovatie. De exemplu, cand ii spui cuiva la telefon „ma asteapta cineva in birou, voi reveni eu la tine”, nu spui chiar o minciuna pentru ca este cineva la tine in birou: tu! E doar o minciuna complet inofensiva pe care o spui din cand in cand.

Si iata inca un exemplu de minciuna alba pe care managerii o indragesc: „nu uitati, nu exista intrebari stupide”. Ha, ha, ha! Bineinteles ca exista. Cu totii am fost „dati pe spate” la un moment dat de intrebari cu adevarat studpide.

Dar cei mai inspirati manageri, cei care cauta in mod constant sa ridice moralul subalternilor, raspund la intrebarile stupide cu o alta minciuna nevinovata: „ei bine, asta inseamna sa gandesti outside the box!”.

In lumea minciunilor albe, o minciune nevinovata duce la alta. Asa ca, fara alte intarzieri…

TOP 5 minciuni nevinovate (de fapt 27):

Din cate stiu, nu se mai fac disponibilizari acum.

Salariul este proportional cu experienta.

Sunteti cu adevarat calificat si va vom suna pentru un al doilea interviu.

Noul baiat pe care l-am angajat e chiar bun!

Da, am incercat deja asta.

Sunt sigur/a ca ti-am dat deja asta.

L-am lasat la tine pe birou.

Este cineva la mine in birou, voi reveni eu mai tarziu.

Ma pregatesc sa intru intr-o sedinta, vorbim mai tarziu.

Am un client pe linia cealalta.

Crede-ma, clientul este pe primul loc.

Te descurci minunat.

Ti-as fi acordat o marire mai consistenta daca ar fi fost dupa mine.

Odata ce se linistesc lucrurile, vom trece si la asta.

Nu e nicio problema, toti au facut greseala asta.

Nu uitati, nu exista intrebari stupide.

Ei bine, asta inseamna sa gandesti outside the box.

Da, e pe lista mea.

Tocmai ma pregateam sa te sun.

Meriti o marire, dar personal nu am ce sa fac.

Scuze, nu imi amintesc.

Nu am primit acel email.

Nu am in plan sa parasesc vreodata compania asta.

Nu vad de ce ar trebui sa si  scriu asta.

Nu e vorba de bani.

Nu sunt de acord cu asta, dar vine de sus.

Fa ca mine de data asta, si ma revansez eu.

Si lista continua….

Marirea pe care ai primit-o este peste medie.

Cred in obiectivele acestei companii.

O sa iti placa aceasta noua sarcina, sunt sigur/a.

Sedintele astea chiar sunt importante. ”

 

Va invitam sa completam lista impreuna. Voi ce minciuni inofensive ati auzit/rostit in ultimul timp…(la locul de munca, bineinteles)?

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…