Acasa Management „Împreună“ este la fel de important și în cazul modului de lucru hibrid

„Împreună“ este la fel de important și în cazul modului de lucru hibrid

10 min citire
0
0
741

Modul hibrid de muncă are toate șansele să devină noua normalitate. Cu toate acestea, există riscul de a crea noi inechități sau exacerbarea celor care există deja. Ce trebuie să facă angajatorii ca să asigure corectitudinea, să maximizeze performanța și să mențină coeziunea culturală în aranjamentele hibride de muncă?

Una dintre provocările întâmpinate de liderii de echipe în contextul muncii din afara biroului are legătură cu abilitățile interpersonale. Puși față în față cu situația în care nu mai pot sta efectiv față în față cu colegii lor, comunicarea ducându-se acum prin intermediul unui ecran, managerii au fost obligați să-și dezvolte (și mai mult) competențele de ascultare activă, înțelegere și empatie, comunicare eficientă, respectiv capacitatea de a gestiona diverse situații noi – inclusiv care nu țin de muncă.  Lucia Iliescu, Head of HR Country Romania Continental, ne-a povestit care este situația în companie din punct de vedere al muncii hybrid:

CARE ESTE MODUL DE LUCRU ÎN COMPANIA DV. ÎN ACEST MOMENT? CUM SE IMPLEMENTEAZĂ MODUL
DE LUCRU HIBRID?

Creșterea gradului de digitalizare a tuturor domeniilor vieții asigură o dinamică nouă, care nu se mai potrivește niciunui șablon. Transformarea muncii și vieții noastre nu are granițe, fie ele de natură organizațională, profesională sau geografică. De aceea, Continental a implementat un program de flexibilitate global încă din 2016. Acesta acoperă muncă mobilă, program part-time, concediu sabatic și program de lucru flexibil. Limitele acestui program au fost estompate în timpul pandemiei, astfel că dacă inițial
puteam beneficia de 4 zile de muncă mobilă pe lună, astăzi putem chiar și să muncim remote, dacă ne dorim și jobul o permite.

PUTEREA ECHIPELOR STĂ ȘI ÎN IDEEA DE „ÎMPREUNĂ“. CARE SUNT PRINCIPALELE CONSIDERENTE DE CARE TREBUIE SĂ SE ȚINĂ CONT ATUNCI CÂND SE IMPLEMENTEAZĂ UN MOD DE LUCRU HIBRID SAU CÂND SE TESTEAZĂ ALTE FORME DE MUNCĂ?

„Împreună“ este la fel de important și în cazul modului de lucru hibrid: echipele trebuie să se cunoască și să interacționeze și informal, pentru a crea conexiunile care facilitează munca bazată pe încredere și responsabilitate. Pentru aceasta, am organizat diferite întâlniri informale online, de tipul pauză de cafea împreună, dar și team events și team buildings, la care sunt invitați toți
colegii, indiferent că lucrează on site, hibrid sau remote.

CUM SE POT ASIGURA COEZIUNEA ȘI INCLUZIUNEA ÎNTR-O ECHIPĂ AI CĂREI MEMBRI NU MAI SUNT TOȚI ÎN ACELAȘI LOC, ÎN ACELAȘI TIMP? CE ACȚIUNI CONCRETE POT FI FĂCUTE PENTRU A SE ASIGURA CORECTITUDINEA, SUSȚINEREA ANGAJAȚILOR ÎN ACEEAȘI MĂSURĂ (FIE CĂ VIN LA BIROU, FIE CĂ NU) ȘI MENȚINEREA CULTURII ORGANIZAȚIONALE ÎNTR-O FORMĂ DE LUCRU HIBRID?

Cultura noastră organizațională încurajează talentul individual, valorile feedbackului constructiv și cele ale învățării pe tot parcursul vieţii. Ne sprijinim angajaţii în identificarea propriilor direcții de dezvoltare, încurajându-i să țintească sus și să-și atingă potențialul maxim. De asemenea, suntem conștienți că fiecare are nevoie de un mediu diferit pentru a performa și promovăm la toate nivelurile disponibilitatea angajatului de a-și organiza propria muncă și de a-și asuma responsabilitatea.

CARE TREBUIE SĂ FIE ROLUL HR-ULUI ÎNTR-UN MEDIU DE LUCRU HIBRID?

Rolul HR rămâne cel de partener strategic de business, de consultant, doar instrumentele prin care se realizează acesta s-au digitalizat mult mai mult.

CARE SUNT AVANTAJELE UNUI MOD DE LUCRU HIBRID? ȘI CUM POT FI DIMINUATE RISCURILE/ PROVOCĂRILE?

Fiecare loc de muncă la Continental este la fel de unic ca și omul care îl ocupă. Munca hibridă și oportunitățile care vin cu ea creează un mediu în care angajații își pot stabili propriul echilibru între locul de muncă și celelalte aspecte ale vieții lor și pot juca un rol activ în modelarea lumii. Noi asigurăm tehnologia necesară desfășurării muncii în acest mod, iar colegii noștri își asumă responsabilitatea, împreună cu managerii direcți, de a alege cel mai potrivit sistem de lucru pentru ei înșiși.

CÂT CONTEAZĂ ÎNCREDEREA RECIPROCĂ, AUTONOMIA ANGAJAȚILOR ȘI SUSȚINEREA LOR ÎN ACEST PROCES?

Valorile Continental, identificate cu mai bine de 10 ani în urmă, sunt Încredere, Mentalitate de învingător, Libertate, Solidaritate. Încrederea reprezintă baza tuturor acțiunilor noastre și premisa succesului nostru. Suntem conștienți de faptul că încrederea se câștigă cu greu și poate $ distrusă cu ușurință. De aceea, dovedim în fiecare moment că merităm încrederea care ni se acordă, acordând-o în același timp $ecăruia dintre angajații și partenerii noștri.

CE SCHIMBĂRI DE MENTALITATE AȚI OBSERVAT ÎN ULTIMA VREME? ȘI CARE ESTE MINDSETUL POTRIVIT PENTRU A PUTEA ÎMBRĂȚIȘA ȘI MAXIMIZA POTENȚIALUL MUNCII ÎN SISTEM HIBRID?

În ultima vreme tot mai mulți oameni sunt deschiși către modul de lucru hibrid, sau chiar remote, iar pentru unii candidați devine un criteriu de selecție a viitorului angajator. Mindsetul necesar pentru a maximiza beneficiile flexibilității sunt deschiderea și agilitatea, adaptarea permanentă la schimbările complexe ale lumii de azi.

***

Acest material a fost preluat din cea mai recentă ediție a Revistei HR Manager, 71.

Pentru a accesa un preview, click aici.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Cum să atragi și reții angajații de top într-o lume în continuă schimbare?

Într-o piață a muncii în continuă schimbare, unde angajații de top au devenit o resursă st…