Acasa Performance Importanța relației cu managementul în ceea ce privește satisfacția angajaților

Importanța relației cu managementul în ceea ce privește satisfacția angajaților

13 min citire
0
0
735

Relația dintre angajați și manageri este unul dintre pilonii fundamentali ai succesului organizațional și ai satisfacției angajaților. Un lider competent și empatic poate crea un climat de încredere, colaborare și motivare, care să încurajeze angajații să contribuie cât mai eficient și să se dezvolte continuu. În acest sens, studiul McKinsey intitulat „The Boss Factor“ aduce în prim-plan constatări semnificative cu privire la impactul relației dintre manageri și echipa lor asupra performanței organizaționale și a bunăstării angajaților. Angajații care au un manager cu o atitudine pozitivă și care se implică în dezvoltarea lor profesională sunt de două ori mai predispuși să fie implicați la locul de muncă și să rămână loiali organizației pe termen lung.

De asemenea, managerii buni au capacitatea de a crea o cultură organizațională în care feedbackul constructiv și recunoașterea sunt încurajate, iar învățarea continuă și inovația sunt promovate. Așadar, atunci când managerii sunt percepuți ca susținători cărora le pasă de dezvoltarea personală și profesională a angajaților, nivelul de satisfacție a acestora crește semnificativ. O descoperire-cheie a studiului McKinsey se referă la conceptul de „boss factor“ sau „influența șefului“.

Acest concept evidențiază impactul puternic pe care îl au managerii asupra atitudinii și comportamentului angajaților. Managerii care adoptă un stil de conducere deschis, comunicativ și empatic reușesc să creeze un mediu de lucru în care angajații se simt valorizați și motivați să ofere rezultate excelente. Astfel, nu doar productivitatea și performanța echipei cresc, ci și nivelul de satisfacție și angajament ale angajaților. În plus, managerii au un impact semnificativ asupra bunăstării mentale și emoționale a angajaților. Un manager care recunoaște stresul și presiunile cu care se confruntă echipa sa și oferă sprijin în gestionarea acestora contribuie la crearea unui mediu de lucru sănătos și echilibrat. Aceasta se reflectă nu doar în randamentul profesional, ci și în viața personală a angajaților, având un impact pozitiv asupra relațiilor cu familia și prietenii.

UN ȘEF BUN = PERFORMANȚĂ RIDICATĂ

Factorul-cheie pentru a ajunge la o performanță ridicată în cadrul organizațiilor rezidă în calitatea relației dintre angajați și manageri. Dar care sunt elementele esențiale care definesc un manager eficient? Cercetarea „The Boss Factor“ subliniază faptul că managerii care adoptă un rol de mentor și coach pentru echipa lor sunt cei care conduc la o creștere semnificativă a implicării angajaților. Acești lideri înțeleg că succesul organizațional nu poate fi atins prin comandă autoritară sau control excesiv, ci prin dezvoltarea abilităților și potențialului fiecărui membru al echipei. Ei încurajează comunicarea deschisă, ascultarea activă și feedbackul constructiv, creând astfel un climat în care angajații se simt încurajați să își împărtășească ideile și să se implice activ în atingerea obiectivelor comune.

Un alt aspect crucial este legat de importanța construirii unor relații autentice și personale între manageri și angajați. Managerii care sunt interesați nu doar de performanța profesională, ci și de bunăstarea generală a angajaților reușesc să creeze un mediu în care aceștia se simt valorizați și susținuți. Acest tip de relație bazată pe încredere și empatie nu doar că sporește satisfacția angajaților, ci contribuie și la dezvoltarea unei culturi organizaționale puternice, și la creșterea loialității față de companie. Așadar, începutul unei transformări eficiente constă în a se concentra pe angajații cu cel mai mare potențial de angajament și să le ofere un manager mai bun. Studiul McKinsey arată că aproape șase din zece angajați sunt în quiet quitting, însă câteva schimbări minore (dar de impact) la locul de muncă pot inversa această tendință. Prin investirea în dezvoltarea abilităților managerilor ca mentori și coach-uri eficiente, organizațiile pot obține creșteri semnificative în nivelul de angajament al echipei. Astfel, managerii joacă un rol esențial în modelarea succesului organizațional prin intermediul relațiilor sănătoase pe care le construiesc cu echipa lor. Prin abordarea rolului de lider ca un mentor, coach și susținător al dezvoltării angajaților, managerii pot transforma mediul de lucru și pot contribui la creșterea performanței organizaționale, la îmbunătățirea satisfacției angajaților și la crearea unei organizații de succes pe termen lung.

SERVANT LEADERSHIP

Un concept de leadership care câștigă din ce în ce mai mult teren în contextul actual al managementului este „servant leadership“, care bifează toate nevoile și cerințele discutate anterior. Această abordare rede%nește modul în care managerii se raportează la rolul lor și la interacțiunea cu echipa. A fi un astfel de lider înseamnă să pui nevoile și dezvoltarea angajaților înaintea propriilor interese și să fii la dispoziția lor pentru a-i ajuta să-și atingă potențialul maxim. Adică să se pună în slujba oamenilor săi. Conceptul de „servant leadership“ se bazează pe ideea că liderii autentici nu sunt doar persoane cu autoritate, ci și modele, și mentori pentru cei pe care îi conduc.

Acești lideri își asumă un rol de ghid și suporter pentru echipa lor, în loc să %e în centrul atenției. Ei încurajează dezvoltarea personală și profesională a angajaților, îi ascultă cu atenție și își folosesc in$uența pentru a crea un mediu de lucru pozitiv și stimulant. Într-un astfel de mediu, managerii sunt preocupați nu doar de realizarea sarcinilor și a obiectivelor, ci și de bunăstarea și dezvoltarea angajaților. Ei încurajează inițiativa, stimulează creativitatea și încurajează echipa să își asume responsabilitatea și să contribuie la luarea deciziilor. Acest tip de leadership promovează autonomia și încrederea în rândul angajaților, conducând astfel la o cultură organizațională bazată pe colaborare și excelență.

Dar astfel de lideri nu sunt slabi sau indeciși. Dimpotrivă, ei își folosesc puterea și influența pentru a sprijini dezvoltarea celorlalți și pentru a crea o organizație în care fiecare individ poate prospera. Ei sunt empatici, buni comunicatori și orientați către dezvoltarea relațiilor interpersonale. Sunt dispuși să-și împărtășească cunoștințele, să ofere feedback constructiv și să susțină echipa în atingerea performanțelor excelente. Această abordare nu este doar despre aplicarea unor tehnici de leadership, ci despre adoptarea unei mentalități și a unei filozofii de viață. Deși poate fi mai dificil de implementat, produce transformări substanțiale în cadrul organizației. Pentru că astfel de lideri contribuie la crearea unui mediu de lucru armonios, în care angajații se simt valorizați, încurajați și inspirați să contribuie la succesul organizațional.


Aici puteți vedea un preview al celui mai recent număr al revistei HR Manager.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Pescaru Constantin
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Recrutarea și managementul talentelor nu se schimbă. Se transformă

Perspective și soluții pentru companiile din ROMÂNIA Piața muncii din România este supusă …