Acasa Agenda HR HR-ul, managerul și compania

HR-ul, managerul și compania

11 min citire
0
0
643

Săptămâna trecută eram în Cluj și discutam cu diferiți oameni și companii despre educarea personalului. Un tânăr HR mi-a spus ceva ce m-a impresionat. Spunea: „noi investim în oamenii noștri”. Am rămas foarte surprins din două motive.

de Adrian Vîntu

În primul rând, părea sincer. Rar întâlnesc persoane din HR competente, sincere și cărora chiar le pasă de angajați.

În al doilea rând, contrasta puternic cu întâlnirea (din aceeași zi) cu un manager. Când am ajuns la starea angajaților, a spus: „nu avem nevoie, totul e bine așa cum e”. Îmi era clar că nu avea habar despre ce vorbește, că nu înțelege psihologie. Era sinistru pentru că răspundea în numele grupului de angajați, trecând peste dorințele și nevoile lor – pe care nu le știa, evident.

Aveam, deci, două companii: una în care HR-ul dorea să „investească în oamenii noștri” și una în care „nu vrem să investim în oamenii noștri, merge și așa”. Am scris deja despre incompetența gravă a managerilor pe care i-am întâlnit în Cluj, dar cred că multă cerneală va mai curge pe seama lipsei lor de cunoștințe, îmbibată într-o aroganță care distruge atât angajații, cât și compania.

Psihologia

Psihologia internațională este azi la un nivel extraordinar de complex. Atât de complex încât în România pare magică și, deci, ireală. Pentru că în școală am „învățat” o grămadă de prostii nefolositoare, am învățat să urâm educația – crezând că educația din România este la fel ca cea din străinătate.

Mindfulness

Dacă vrei să înțelegi efectele groaznice pe care stresul le are asupra ta, angajaților, colegilor (efecte asupra corpului, minții, emoțiilor, comportamentului), atunci ai nevoie de un curs de Mindfulness.

Dacă vrei să înțelegi cum poți să distrugi un business sau o familie (sau – mai ales – cum să nu faci toate lucrurile astea), atunci trebuie să înveți și să practici zilnic Mindfulness.

Comunicare

Câți colegi ai în IT (și nu numai) care nu știu să se exprime, sau, mai rău, o fac cu o violență vehementă – învățată acasă – fără să le pese de consecințe.

Câți manageri ai avut care te-au bârfit și ți-au pus bețe în roate pentru că nu te înțelegeau, te vedeau ca o amenințare și doreau să te distrugă?

Că vrei comunicare empatică, că vrei asertivitate, tot la Psihologie te îndrepți.

Managementul timpului

Da, știu că aici nici măcar nu ar trebui să mai spun ceva. Care companie nu e mereu în întârziere, câți dintre noi nu tragem de timp, lucrăm peste program și „tot nu se văd rezultate”?

Dacă vrei să adopți un obicei nou, să urmărești scopurile importante din viață, să nu îți fie frică de schimbare, să ai o grămadă de timp liber, atunci cursurile de psihologie practică pe managementul timpului vin în salvarea ta.

Leadership

Ce este cu adevărat important pentru mine în viața privată și la lucru, cine contează pentru mine, cum comunic cu ei și cum îi influențez, cum îi conving pe alții să mă susțină, cum negociez un conflict, cum integrez viața profesională cu cea de familie?

Dacă întrebările acestea te frământă (și, mai ales întrebarea: „cum obțin mai mult timp de calitate cu persoanele importante din viața mea?”), atunci mulțumește științelor că psihologia a evoluat atât de mult încât să ne ghideze atât de bine către o viață de succes.

Inteligența emoțională

Ce este o emoție, cum să am încredere mai mare în mine, ce înseamnă perfecționismul moștenit de la părinți, cum îl fac pe iubit/angajat/coleg să mă asculte activ, cum să am relații de calitate cu oameni de calitate?

Aș vrea să mă enervez mai puțin, aș vrea să am o performanță mai bună la lucru, aș vrea să mă controlez mai mult, aș vrea să fiu mai optimist, aș vrea să-i învăț pe ceilalți să fie mai empatici.

Inteligența Emoțională este la centrul tuturor acestor calități pe care le dorim cu toții. Cu toții vrem o viață bună și nu am fost învățați asta la scoală sau la facultate, dar nu este prea târziu.

Iar pentru noi, cei care avem sau vom avea copii, este singurul mod de a le asigura lor o viață diferită de a noastră, o viață în care copiii să se poată înțelege pe ei însuși, rațiunea și emoțiile lor, să le poată ,,manageria” în așa fel încât să aibă viața fericită pe care noi nu am fost educați să o avem.

Poate Inteligența Emoțională să prezică performanța la lucru? Răspunsul este… da!

Pe scurt

Există HR și manageri competenți și incompetenți. Dacă nu vrei să lucrezi cu un manager incompetent, arogant și violent, atunci documentează ce pregătire rațional-emoțională are.

Angajează-te într-o companie care le oferă oamenilor programe de training!

Îți doresc să profiți de managerul tău (dacă este competent) și să faci o grămadă de cursuri care să te schimbe într-o persoană mai bună, într-un iubit mai empatic și într-un părinte excelent!

Despre autor

adrian  vintu foto ok

Adrian Vîntu este inginer și coach în Leadership și Inteligență Emoțională, proaspăt reîntors după o aventură de 10 ani în străinătate. A lucrat în IT în cadrul unor firme de renume global, a întâlnit oameni fascinanți și o cultură greu-dacă-nu-imposibil-de-descris celor rămăși în țară. În paralel a studiat psihologia la cele mai bune universități din lume (Princeton, Berkeley, Harvard). După 15 ani de experiență în IT, a schimbat profesia și face training pe psihologia practică, ajutând omenii să își schimbe viețile, să își găsească scopul și să își descopere resursele mult mai eficient decât au fost învățați la școală sau la televizor.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Provocările aduse de AI în digitalizare și restricțiile inerente ale dreptului muncii

Autor: Daniel Stăncescu, Asociat Senior în Practica de Dreptul Muncii Într-o lume într-o c…