Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este o metodă non invazivă de diagnosticare a unor afecțiuni medicale, ce utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini specializate în două și trei dimensiuni ale corpului copilului dvs. IRM pentru copii este versatil și este deosebit de util pentru a vedea țesuturile și organele oriunde în corp, care altfel pot fi văzute doar prin operații complicate. Aparatul cu ajutorul căruia se realizează IRM este un tunel circular, care creează un câmp magnetic în jurul pacientului, deci nu implică expunerea la radiații.
Așadar, IRM oferă o alternativă noninvazivă la radiografie, angiografie și CT pentru diagnosticarea problemelor inimii și vaselor de sânge, dar s-a dovedit valoroasă în diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv cancer, boli cardiace și vasculare și anomalii musculare și osoase.
Substanța de contrast (pe bază de gadoliniu) folosită de IRM este mai sigură pentru organism, deci este mai puțin probabil să provoace o reacție alergică prin comparație cu substanțele de contrast pe bază de iod utilizate pentru CT.
În plus, imagistica RM a structurilor țesuturilor moi ale corpului – cum ar fi inima, ficatul și multe alte organe – este mai eficientă în unele cazuri să identifice și să caracterizeze cu exactitate unele afecțiuni decât alte metode imagistice. Acest detaliu face IRM un instrument de neprețuit în diagnosticul precoce și evaluarea multor leziuni focale și tumori.
”Imaginile de înaltă calitate sunt asigurate numai dacă copilul este capabil să rămână perfect nemișcat și să urmeze instrucțiunile de respirație în timp ce imaginile sunt înregistrate. Dacă copilul este neliniștit sau anxios va fi dificil să stea nemișcat în timpul imaginii. În această situație este necesară examinarea cu sedare/anestezie. Momentan, în centrul Emerald nu se pot efectua examinări cu sedare/anestezie. Dar prețuim prezența și sprijinul părinților în timpul procedurilor. Un părinte/tutore poate fi prezent în timpul examenului pentru a aminti copilului să stea liniștit și să îl ajute să rămână calm. Pentru a-l ajuta să rămână nemișcat, copilul va avea opțiunea să asculte muzică în timpul scanării. De asemenea, un copil poate aduce un mic element de confort în scaner pentru a-l ajuta să se simtă în siguranță (animal de pluș, pătură etc.)”, a precizat dr. Radu Nicolaescu, medic specialist radiologie și imagistică medicală, specializat pe imagistică pediatrică.
Cum îmi pregătesc copilul pentru o imagistică cu rezonanță magnetică pediatrică?
Copiii și părinții fac față mai bine procedurilor medicale atunci când sunt pregătiți din timp. De aceea, dr. Radu Nicolaescu recomandă părinților să fie sinceri atunci când micuții le cer explicații legate de examinare: ”Vorbiți cu copilul dvs., povestiți-i la ce să se aștepte înainte de investigația programată. Vorbind cu ei cu câteva zile înainte, le permiteți să proceseze informațiile și să pună orice întrebări pentru a înțelege mai bine ce urmează. Deși procedura nu este dureroasă, uneori copiii se simt anxioși când nu știu la ce să se aștepte sau fac ceva nou pentru prima dată. Prin urmare, încurajăm o vizită la clinică înainte de data programării, astfel încât copilul să se familiarizeze cu aparatul, mediul înconjurător și modul în care se va desfășura examenul”.
Din propria experiență, medicul spune că e bine ca micuții pacienți să știe dinainte ce vor vedea, simți și auzi în timpul procedurii. În plus, experiența poate fi una de poveste, dacă aparatului IRM va fi, de fapt, o ”cameră de fotografiat”, în care poți intra cu o jucărie preferată, poți asculta muzică și poți participa la un joc interesant, cum ar fi: tu câte minute poți să stai nemișcat.