Raluca Mihăilă, Strateg în Marketing @ Utopic Brain, Scriitor, Fotograf
Deosebită din toate punctele de vedere. Colorată. Hârtie lucioasă pe care degetele alunecă ușor spre idei cu tâlc. O joacă ce te face curios. Cuprins atrăgător. Scris mare. Clar. Stil aerisit și ușor de parcurs. Inspirațională, fără a fi un clișeu. Incomodă în sensul cel mai confortabil.
IMAGINAȚI-VĂ FIECARE LINIE CA O C URBĂ
Iată semnalmentele cărții ideale de citit la început de an, când e-mailurile nu se mai opresc, când evenimentele din oraș ne cer să fim prezenți și când planurile mărețe pentru 2019 ne iau cu asalt.
FACEȚI CEEA CE CREDEȚI ȘI VEȚI AJUNGE ACOLO UNDE VĂ ESTE LOCUL
Design Your Self nu este doar cartea ideală de citit pentru stilu-i inedit, ci și pentru că ne amintește să ne organizăm viața, profesia, relațiile personale, casa, pe noi înșine și pentru că ne ridică la fileu o oglindă valoroasă pentru eliberarea noastră de prejudecăți și idei preconcepute.
NU LĂSAȚI NICIO PIATRĂ NEÎNTOARSĂ
Deloc întâmplător că Design Your Self se prezintă astfel, având în vedere că este scrisă de unul dintre renumiții designeri contemporani la nivel mondial: Karim Rashid, un artist cu peste 2.500 de proiecte realizate în designul de produs, de mobilier, de interior, modă, artă și corpuri de iluminat. Într-un mod discret, dar totuși imposibil de trecut cu vederea, cartea, în sine, este un rezultat reușit al designului de produs.
GÂNDIȚI PREVENTIV, NU SIMPTOMATIC
Încă din titlu ni se subliniază faptul că nu e vorba despre cum ne scriem viața, ci despre cum ne construim ființa. Subtitlul „Regândește modul în care trăiești, iubești, muncești și te joci” este un intro sugestiv pentru călătoriile pe care Rashid le propune de-a lungul celor patru capitole tematice.
MERGEȚI ÎN FIECARE AN ÎNTR-UN LOC NOU ȘI NU VĂ UMPLEȚI BAGAJELE ORI CASA CU SUVENIRE INUTILE
Aparent doar o altă carte, nu-i așa, de dezvoltare personală, Design Your Self se distinge printr-o relaxare care o scoate din tiparul publicațiilor ce îți spun ce să faci cu viața ta și în câți pași ajungi la iluminare. În ciuda acestei relaxări, reușește să pună niște puncte pe i foarte importante: de ce să nu mai stăm în bula noastră de vârstă și preocupări, cum să gândim financiar, de ce să ne îmbrăcăm cât mai colorat, ce abordare să avem în fața morții, de ce să ne exagerăm activele, de ce să mutăm televizorul din dormitor oriunde altundeva în casă ori cum să ne alegem cosmeticele.
„GÂNDIȚI DESPRE VOI ÎN TERMENI NOI. ȘTIAȚI CĂ OBICEI ESTE UN CUVÂNT CARE SE FOLOSEA CÂNDVA CU REFERIRE LA HAINE? UN OBICEI ESTE, LITERAL, CEVA CARE ESTE «PURTAT» DE PERSONALITATEA VOASTRĂ. GÂNDIȚI-VĂ LA OBICEIURI CA LA HAINE ȘI VEȚI MERGE LA DULAP, DESCOPERIND CÂT DE UȘOR ESTE SĂ LE SCHIMBAȚI.”
Deși o carte plină de sfaturi, Design Your Self este, practic, un dialog la care suntem invitați să venim cu propriile replici. Cum? Prin acțiune. Prin înțelegerea a ceea ce ne face bine și prin punerea în practică a unor idei pe care, când le auzim, simțim că, de fapt, ne aparțin. Mai mult, că le purtăm de mult cu noi, doar că le tot amânăm punerea în practică.
„PĂSTRAȚI-VĂ BIROUL ORDONAT, CURAT ȘI… GOL”
E o carte care descâlcește lucrurile și care așază totul în calm, liniște și simplitate. Acea simplitate care ne aduce sufletul la loc atunci când ne amintim că nu trebuie să ne cumpărăm haine de marcă, ci haine în care ne simțim bine. Că, dacă vecinului sau colegilor nu le place cum ne asortăm cromatic accesoriile cu bluza, nu înseamnă decât că nu ne înțeleg stilul. Sau că este în regulă să fii selectiv cu oamenii cărora le oferi timpul tău – nu trebuie să îți placă de toată lumea și în niciun caz nu ai de ce să faci rabat de la tine însuți doar de dragul polliticaly correct-ului.
DE FIECARE DATĂ CÂND CUMPĂRAȚI CEVA, GÂNDIȚI-VĂ CĂ ALTCEVA DIN DULAP TREBUIE SĂ DISPARĂ CA SĂ FACĂ LOC. NU VĂ ÎNCONJURAȚI DE OBIECTE.
Iată o idee simplă despre cum să ne raportăm la noi înșine: „Ce vreau să spun cu privire la chirurgia plastică este că fața voastră este fața voastră. Indiferent cum arată, părțile aparțin unui tot. În momentul în care puneți un cuțit pe fața voastră, designul se destramă. Și care e scopul? De ce încearcă toată lumea să arate exact ca toată lumea? Ființele umane nu sunt create pe linia de asamblare. În loc să încercăm să ne conformăm unui ideal vag de frumusețe, ar trebui să încercăm să fim exact cine suntem (…) să ne iubim nasul și să punem la mare preț ceea ce ne diferențiază”.
„ÎNVĂȚAȚI ÎN FIECARE ZI UN CUVÂNT NOU”
Întreaga carte este presărată cu idei și scurte îndemnuri, fără însă a deveni, vreo secundă, sâcâitoare. Din contră, sunt atât de naturale și simple, încât doar citindu-le simțim că le-am și făcut. Iată doar câteva mostre despre cum ne putem îmbunătăți:
- DIETA – mâncați puțin, diversificați, alegeți produse locale naturale, fiți moderați, gătiți – ca să știți ce mâncați –, alegeți alimente colorate și combinați-le cu imaginație.
NU ȚINEȚI DIETĂ, NU FUNCȚIONEAZĂ
- RELAȚIILE INTERUMANE – tratați așa cum vreți să fiți tratați, reduceți-vă din angajamente, faceți din socializare un motiv de bucurie, nu de chin, și alegeți să ieșiți doar cu cine vă doriți, țineți-vă de cuvânt, fiți punctuali, răspundeți la mesaje sau apeluri în 24 de ore, organizați o cină cu prietenii o dată pe lună, faceți-vă mereu prieteni noi, petreceți timp cu voi înșivă, lărgiți-vă orizonturile.
NU SOCIALIZAȚI DOAR PENTRU A VĂ OCUPA TIMPUL
- MODUL ÎN CARE IUBIM – nu mai considerați iubirea o religie, pentru că ea nu ne salvează de la nimic, nu mai încercați să-i schimbați pe oameni după nevoile proprii, vedeți iubirea ca pe un act de echilibru, nu revendicați prea mult, pentru că veți secătui energia celuilalt, nu fiți posesivi, începeți să vă vedeți propriile voastre slăbiciuni în lipsurile aparente ale celuilalt.
ÎN CUPLU AR TREBUI SĂ FIȚI COMPLEMENTARI – NU COMPLETAȚI – UNUL CU CELĂLALT. O RELAȚIE NU TREBUIE „MUNCITĂ”.
- CASA – nu țineți nimic la vedere, dărâmați pereții care nu sunt de structură și deschideți spațiile, păstrați puțină mobilă multifuncțională, mențineți ordinea, evitați draperiile, rezistați tentației de a aduna lucruri, folosiți produse eco din materiale care se pot curăța ușor, aduceți pete de culoare pentru energie, eliminați spațiile de depozitare, pentru că acolo se strâng lucruri care nu vă trebuie, adăugați prin scădere, aruncând tot ce nu folosiți măcar o dată pe an.
UNEORI GUNOIUL ESTE DOAR GUNOI
- FELUL ÎN CARE MUNCIM – dacă nu vă place jobul, dați-vă demisia, nu vă limitați niciodată, îmbunătățiți-vă punctele forte, nu vă temeți de eticheta de workaholic – concentrarea asupra a ceea ce faceți este un apanaj al pasionaților, setați-vă obiective, renunțați la orgoliu și la dorința de a fi cei mai buni, faceți lucrurile să se întâmple, căutați oportunitățile, mândriți-vă cu munca voastră.
MUNCA AR TREBUI SĂ FIE CEEA CE VREȚI SĂ FACEȚI
- JOACA – păstrați-vă birourile ordonate, curate și goale, pregătiți-vă pentru întâlniri și nu le permiteți mai lungi de o oră, simplificați orice și ori de câte ori puteți, faceți mai multe lucruri odată, ca să nu vă plictisiți.
GÂNDIȚI-VĂ LA SPAȚIUL ȘI LINIȘTEA SUFLETEASCĂ PE CARE LE-AȚI AVEA
- VIAȚA – cunoașteți-vă limitele, trăiți în limitele posibilităților voastre, nu pe credit, nu vă lăsați seduși de lucrurile de care nu aveți nevoie, nu cumpărați de la reduceri, corectați greșeala de a defini vacanța ca pe un timp în care vă propuneți să nu faceți nimic, ascultați muzică, purtați haine colorate, dormiți bine și visați mult, treziți-vă cu muzică bună – nu cu alarme –, faceți sex, aranjați patul în fiecare dimineață.