Criza de personal calificat atinge cel mai înalt nivel din 2006 la nivel european. În țara noastră, 72% dintre angajatorii nu găsesc oameni specializaţi pentru posturile disponibile. Inginerii, tâmplarii şi IT-iştii sunt tot mai căutaţi de companii.
Studiul ManpowerGroup mai arată că 40% dintre cei 42.000 de angajatori chestionați au recunoscut că întâmpină dificultăți în recrutarea de personal calificat. Același studiu mai arată că anul trecut a fost înregistrată cea mai mare criză de talente din 2007 până acum, creșterea fiind cu două procente față de 2015. România se regăsește pe locul trei în topul țărilor care se confruntă cu această problemă.
Studiul mai arată că, aflate în imposibilitatea de a găsi candidați compatibili cu posturile disponibile, 53% dintre companii încearcă să compenseze prin traininguri și programe de dezvoltare adresate propriilor angajați, în speranța că astfel vor reuși să facă un update al competențelor acestora.
În topul țărilor cu personal subcalificat, România este situată pe locul 3, cu un procent de 72%, după Japonia, (86%) și Taiwan (73%). Pe de altă parte, în țările din Europa criza de personal calificat atinge cel mai înalt nivel din 2006 până în prezent, crescând de la 32%, cât era în 2015, la 36%, cu un deficit de talente în anumite sectoare de activitate importante, pentru posturi precum inginer și reprezentant vânzări.
La nivel global, cele mai dificile posturi de ocupat, spun angajatorii chestionați, sunt cele specifice unor meserii precum electricieni sau tâmplari, în timp ce pe locul secund sunt cele din domeniul IT – programatori, developers, managers, administratori. Topul este completat de posturile de agent de vânzări, inginer, tehnician și contabil. În Europa, sectoarele de activitate care au înregistrat cea mai mare scădere sunt ingineria și vânzările.