Acasa Staffing De ce unii performează mai bine?

De ce unii performează mai bine?

8 min citire
0
0
685

de Raluca Radu, fondatoare SuperAchievers

Pentru a găsi răspunsul la această întrebare extrem de populară, profesorul în management Morton T. Hansen a început în 2011 un studiu unic privind performanța individuală cu accent pe identificarea metodelor de lucru. După 5 ani și peste 5.000 de manageri și angajați intervievați, Hansen a găsit răspunsul și l-a reformulat sub șapte practici de „work smarter”, unele dintre ele chiar surprinzător de intuitive.

Cartea închinată acestei cercetări – „Great at Work: How Top Performers Do Less, Work Better, and Achieve More” – debutează cu definirea secretului performanței de top: „Work smart înseamnă să maximizezi valoarea muncii tale prin selectarea câtorva activități și apoi să te concentrezi intens doar asupra acestora.”

Hansen a împărțit cele șapte practici de „work smarter” în două categorii spre a-i ajuta pe lideri să atingă excelența atât individual, cât și în relații de colaborare.

1. CUM ÎȘI PERFECȚIONEAZĂ TOP PERFORMERII MUNCA INDIVIDUALĂ

Ei îndeplinesc mai puține sarcini. Aleg cu atenție atât sarcinile, cât și proiectele cărora să li se dedice sau nu. Ei își canalizeză eforturile și resursele pentru a excela în proiectele selectate și cu adevărat importante pentru ei. Își redefinesc în mod constant munca eliminând activitățile redundante, adoptă tehnici și strategii noi. Învață și dobândesc continuu abilități care să le ușureze munca și să le îmbunătățească calitatea vieții personale, pentru că ei au o viață dincolo de muncă.

2. CUM ÎȘI PERFECȚIONEAZĂ TOP PERFORMERII MUNCA ÎN RELAȚIILE DE COLABORARE

Îi inspiră pe ceilalți, comunică emoțional cu cei de a căror susținere au nevoie. Știu cum să aplice inteligent, să adapteze și să-și ajusteze tacticile în fața celor care li se opun. Își concentrează eforturile mai atent și știu să își disciplineze colaborarea. Ei știu că performanța se obține mai ușor în echipă. Și pentru a maximiza performanța acesteia, este important să maximizezi dezbaterile în echipă și unitatea ei. Ei știu că prioritizarea diversității în echipă primează în fața talentului individual.

Într-un stil plăcut, ușor de citit și de urmărit, ilustrat cu exemple ale performerilor intervievați, Hansen își însoțește cititorul de-a lungul celor șapte practici, oferind direcții concrete de integrare în viața și activitatea proprie a acestora. Pe lângă puncte-cheie, întrebări și idei de îmbunătățire a performanței, autorul face, pentru fiecare dintre cele șapte practici, câte o paralelă între modul în care noi aplicăm astăzi deviza „work harder” și perspectiva „work smarter”.

Cartea demolează anumite mituri, unele întreținute de literatura self-help („urmează-ți pasiunea indiferent de ce urmează”, de exemplu), și oferă și modalități prin care să faci lucrurile rațional, fără să distrugi ceea ce deja ai construit și realizat. Din punctul meu de vedere, este o carte bine-venită pentru cei care își doresc principii, strategii și soluții clare, dincolo de „zgomotul” care te invadează la fiecare click și care ține de gândirea convențională „work harder”. În cercurile performerilor de top, cele șapte practici „work smarter” sunt aplicate de foarte mulți ani alături de alte strategii.

Acum 4-5 ani, când am început să aplic astfel de strategii învățate din zona performerilor de top, pentru mine a însemnat o schimbare totală de paradigmă, amestecată cu regretul că mentalitatea convențională în care am fost crescută – „TREBUIE să muncești din greu” – mi-a condus viața pentru atâta vreme.

Astăzi, principiile și strategiile „work smarter” m-au învățat că se poate munci și altfel, cu rezultate mult mai bune, cu satisfacție și fără să-ți sabotezi timpul personal! Morten T. Hansen este profesor de management la Universitatea Berkeley din California, coautor (cu Jim Collins) al bestsellerului „Drumul către excelență” și deținător al titlului de Doctor, acordat de Stanford Business School.

Cercetările sale au primit mai multe premii de prestigiu și este considerat de către Thinkers50 unul dintre cei mai influenți gânditori din lume în domeniul managementului.


raluca-radugreatRecenzie semnată de: Raluca Radu, fondatoare SuperAchievers

Titlul: Great at Work: How Top Performers Do Less, Work Better, and Achieve More

Autor: Morten T. Hansen

Editura: Simon & Schuster


coperta hrm 57Acest material a fost preluat din

numărul 57 al Revistei HR Manager.

Pentru detalii despre abonare click aici.

Comentarii

  • Relațiile interumane și paranoia în organizație

    Astăzi îți propun să vorbim despre trei tipuri de colegi pe care îi întâlnești în orice or…
Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…