Acasa Planeta HR Organisational Development Cum își asumă marile companii rolul educării oamenilor în sensul adoptării unui stil de viață sănătos

Cum își asumă marile companii rolul educării oamenilor în sensul adoptării unui stil de viață sănătos

10 min citire
0
0
666

Din ce în ce mai interesate de calitatea vieții angajaților, companiile încep să investească în ultima perioadă în programe complexe de nutriție, care pornesc de la evaluarea corporală a fiecărui angajat și ajung chiar până la schimbarea radicală a meniurilor pe care cantina le pune la dispoziție, sub îndrumarea atentă a unui nutriționist.

de Alecsandra Ioniță, Wellbeing Specialist SmartExperience

Cum s-a ajuns la implementarea unor astfel de programe? Numeroase studii atrag atenția asupra legăturii directe dintre meniul zilnic al unei persoane și productivitatea pe care aceasta o arată în muncă. Știind că mâncarea reprezintă una dintre cele mai importante surse de energie ale omului, această legătură nu este așadar deloc surprinzătoare. Ceea ce consumăm ne influențează nu doar aspectul fizic sau capacitatea de a depunde efort, ci are efecte directe asupra stării noastre psihice, asupra performanțelor și capacității de concentrare.

Dacă până acum câțiva ani companiile își alegeau din portofoliul nostru de activități ateliere teoretice de nutriție sau ateliere practice de cooking, în ultimul an aceste două activități au fost tot mai des solicitate împreună, cu aplicabilitate directă. De exemplu, imeditat după desfășurarea unui atelier teoretic de alimentație sănătoasă am organizat un atelier practic de cooking, în care echipa de chefi a compus rețete care să le dea șansa participanților să pună în aplicare principiile despre nutriție deprinse în atelierul precedent. Acesta a fost primul pas, care a dat naștere atelierelor de nutriție practică (așa cum le-am numit apoi).

Observând interesul tot mai crescut al companiilor partenere pentru sănătatea angajaților și desfășurarea unor programe complexe de nutriție, am introdus apoi în propunerile noastre sesiuni de evaluarea corporală și consiliere, măsurători individuale de antioxidanți, alături de alți indicatori ai îmbătrânirii premature a corpului precum: rată metabolică de bază, vârstă metabolică, grăsime viscerală, cantitate de apă, indice aspect fizic ș.a.m.d. Am considerat necesare aceste sesiuni pentru a putea creiona un profil de angajat pornind de la aceste aspecte, mai precis, pentru ca partnerii noștri să știe de unde pornesc atunci când decid să lanseaze astfel de programe în interiorul companiei.

Ceea ce ne bucură cel mai mult este preocuparea tot mai vizibilă a companiilor pentru sănătate și dorința acestora de a face totul ca la carte în demersul de îmbunătățire a stilului de viață al angajaților. Este foarte important faptul că și în România s-a observat legătura directă dintre stilul de viață al oamenilor care lucrează în companie și productivitatea acestora, nivelul de well-being din firmă, chiar vibe-ul general din interiorul echipei. Este din ce în ce mai clar că odată cu îmbunătățirea stilului de viață al angajatului, acesta va căpăta o stare mentală mult mai bună, va avea o rezistență mult mai crescută la stres, va fi prezent și focusat pe task-urile zilnice, va face față mai bine situațiilor dificile ș.a.m.d.

Însă, este oare de ajuns un atelier lunar în care îi învățăm pe oameni ce este bine să mănânce și de ce? Chiar dacă își doresc să adopte un regim sănătos, mulți nu au timp să caute anumite alimente, nu au timp să prepare anumite rețete, din păcate foarte mulți nu au timp nici măcar să își ia pauza de masă atunci când trebuie. Este revoltător, într-adevăr, însă este realitatea zilelor noastre și trebuie să o întâmpinăm cu soluții optime la toate problemele care apar în acestă epocă a vitezei. Iar rezolvarea a venit mai simplu decât v-ați putea imagina. În companiile partenere care pun la dispoziția angajaților o cantină unde să își ia masa de prânz (uneori și micul dejun sau cina, în funcție de programul de lucru), am implementat un program de supervizare a meniurilor zilnice. Concret, un medic nutriționist evaluează meniul zilnic pe care cantina îl oferă și îl refac, acolo unde este cazul, astfel încât angajații să beneficieze de o masă gustoasă, dar și echilibrată din punct de vedere nutrițional. Succesul de care s-a bucurat acest program în companiile care l-au implementat a fost peste așteptări. Rezultatele obținute de angajați la evaluarile corporale după numai trei luni de mâncat sănătos, comparate cu rezultatele inițiale, au evidențiat o îmbunătățire considerabilă a stării lor de sănătate. Angajații au declarat că au observat empiric o îmbunătățire a stării lor de zi cu zi, atât la nivel individual cât și printre colegi.

Acolo unde nu există cantină, soluția oferită a constat în susținerea unor ateliere de cooking tematic, în cadrul cărora angajații au învățat să își compună un „mic dejun sănătos la borcan”, dar și un prânz delicios, timpul de pregătire fiind foarte scurt și folosind doar câteva ingrediente esențiale. Rezultatele acestor programe ne-au adus, de asemenea, foarte multă satisfacție, feedback-ul înregistrat fiind unul foarte bun.

Ne bucurăm, așadar, de o perioadă în care marile companii decid să investească tot mai activ în sănătatea fizică și psihică a angajaților. Beneficiile se observă atât în termeni de productivitate, cât și în creșterea calității vieții oamenilor și educarea acestora în direcția adoptării unui stil de viață sănătos și echilibrat.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Organisational Development

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…