Acasa Agenda HR Cum este susținută educația universitară în 2017 și cum poate influența acest lucru piața muncii ?

Cum este susținută educația universitară în 2017 și cum poate influența acest lucru piața muncii ?

8 min citire
0
0
495

Una din marile probleme cu care se confruntă angajatorii este slaba pregătire a absolventului de studii superioare. Experiența pe care o are studentul român în anii de facultate influențează timpul dedicat studiului și pregătirea pe care o va avea la finalul programului universitar. Condițiile modeste de trai și costul ridicat al vieții, resimțit în special de studenții din provincie, pot afecta performanțele universitare, obligând studenții să aloce mai puțin timp studiului și mai mult timp găsirii unor surse suplimentare de venit.

Aproximativ 87% dintre studenții români dispun de un venit lunar de până la 700 de lei, potrivit wall-street.ro. Din acest motiv, mulți dintre studenți intră pe piața muncii din timpul facultății, pe posturi care necesită educație medie, limitându-și astfel nivelul de pregătire pentru posturile care necesită educație superioară. Mai mult, unul din trei studenți abandonează studiile, în principal din cauza lipsurilor financiare, relatează Digi 24, așa că orice program care le oferă acestora un sprijin financiar este indispensabil. Din fericire, există câteva beneficii menite să încurajeze educația universitară.

Construirea unor campusuri private care încurajează voluntariatul

Campusurile private devin o alternativă atractivă pentru căminele studențești de stat care oferă condiții nesatisfăcătoare. Din ce în ce mai multe fundații private și oameni de afaceri importanți de pe piața românească fac demersuri importante pentru a le oferi studenților sprijin în terminarea studiilor și o pregătire profesională mai bună. Un exemplu bun este campusul privat West Gate Studios, proiect gândit de Liviu Tudor, om de de afaceri cu o experiență de 24 de ani pe piața imobiliară.

În cadrul acestui campus, studentul nu numai că se bucură de condiții asemănătoare cu cele din campusurile universitare din Occident, ci este încurajat să participe şi la activități de voluntariat, administrative sau culturale, care au impact semnificativ în pregătirea lui profesionlă. Un alt beneficiu este amplasarea acestui campus în vecinătarea celor mai importante multinaționale din țară, printre care amintim Societe Generale, Ericsson sau Siemens.

Creșterea burselor de la stat la o valoare aproape dublă

Nevoia de a spori sprijinul financiar acordat studenților a fost percepută și de stat, care a decis creșterea fondului pentru bursele studențești cu 142,16% în 2017 față de anul precedent, prin Ordinul Ministrului Educației Naționale nr. 3392 din 27 februarie 2017. În baza acestei reglementări, nicio bursă acordată de universitățile din România nu poate fi mai mică de 578 de lei pe lună.

Bursele de care se pot bucura studenții sunt următoarele:

  • Bursele pentru stimularea performanței academice, care includ și bursele speciale pentru studenți implicați în activități extra-curriculare și de voluntariat, dar și pentru  studenții cu performanțe deosebite în domenii cultural-artistice sau sportive
  • Bursele sociale, oferite studenților în vârstă de până la 35 de ani, exclusiv în baza situației economice a familiei studentului.

Dezvoltarea programelor de studiu în străinătate și acordarea de burse

Cea mai bună experiență în relaționarea într-un mediu multicultural, o cerință importantă pentru numeroasele multinaționale care activează și în România, este dobândită prin studiul în străinătate. Comunicarea într-o limbă străină, expunerea la noi metodologii și stiluri de lucru sau la seturi de valori culturale diferite le oferă studenților atribute căutate de multe companii internaționale.

Programele de schimb de experiență oferite de universitățile românești de stat, precum Erasmus sau Erasmus+, le oferă studenților posibilitatea de a câștiga un grant de studiu pe o perioadă de un semestru sau un an la o altă universitate de peste hotare înscrisă în program. De asemenea, programul Erasmus Mundo le oferă proaspeților absolvenți ocazia de a lucra pe o poziție de entry level și de a acumula pregătire profesională lucrând într-o țară străină timp de câteva luni.

În ajutorul viitorilor studenți care își doresc să studieze la o universitate de prestigiu de peste hotare vin și organizațiile internaționale care oferă bursele Student Grant sau Ambassadorial Scholarship Fundația Rotary. Instituții, organizații și fundații din România oferă, de asemenea, numeroase burse, în funcție de domeniul de studiu, cum ar fi: bursa Theodor Aman, bursa Vasile Pârvan și Nicolae Iorga și multe altele.

Astfel de măsuri pot amplifica interesul studentului atât în învățământul superior, dar și căpătarea cât mai multor deprinderi și experiențe profesionale care îl vor transforma într-un candidat ideal pentru piața muncii.

Foto: Creative Commons

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…