Acasa Legal Concediile de care pot beneficia salariatii parinti

Concediile de care pot beneficia salariatii parinti

6 min citire
0
0
786

de IONUT STANCU

Legislatia din Romania acorda o importanta deosebita nasterii si cresterii copilului, cuprinzand prevederi venite in sprijinul familiei. In acest sens, actele normative reglementeaza si o serie de concedii la care salariatii parinti au dreptul in anumite conditii si pe care angajatorii sunt obligati sa le aprobe.

1. Dintr-o perspectiva cronologica, un prim concediu pe care trebuie sa il avem in vedere ca angajator este concediul de risc maternal, reglementat ca o prestatie de asistenta sociala, acordandu-se fara vreo conditie de stagiu de cotizare.

Astfel, salariata gravida care prezinta angajatorului un document medical eliberat in acest sens are dreptul la un astfel de concediu daca angajatorul, ca urmare a evaluarii riscurilor prezente la locul de munca, constata ca acesta prezinta riscuri pentru sanatatea/securitatea salariatei si/sau a fatului si nu poate, din motive obiective, sa dispuna modificarea conditiilor de lucru sau repartizarea salariatei la un alt loc de munca lipsit de riscuri.

La acest concediu au dreptul atat salariata care a nascut recent, cat si cea care se afla inca in perioada de alaptare.

Concediul de risc maternal se acorda (integral sau fractionat) pe durate care nu pot depasi cumulat 120 de zile calendaristice, anterior concediului de maternitate si, respectiv, dupa acesta, in cazul in care salariata nu solicita concediul pentru cresterea copilului.

Pe durata concediului de risc maternal, salariata are dreptul la o indemnizatie care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

2. Un alt concediu este concediul de maternitate (divizat in concediul pentru sarcina si concediul pentru lauzie), acordat salariatei in conditiile realizarii unui stagiu minim de cotizare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (o luna din ultimele 12 anterioare celei pentru care se solicita concediul).

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Aceste concedii se pot compensa intre ele in functie de recomandarea medicului si de optiunea beneficiarului, fara ca durata concediului de lauzie sa fie mai mica de 42 de zile calendaristice.

In aceasta perioada de 126 de zile se acorda si o indemnizatie de maternitate, care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

3. Salariatul tata are dreptul la un concediu paternal, in baza calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale, dar fara a fi necesar un stagiu minim de cotizare. Concediul se acorda pe o durata de 5 zile lucratoare in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat prin certificatul de nastere al acestuia.

Daca tatal copilului nou-nascut obtine atestat de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului se prelungeste cu 10 zile lucratoare, o singura data.

Concediul paternal are natura unor zile libere platite, tatal beneficiind de o indemnizatie egala cu salariul corespunzator perioadei respective, care se plateste din fondul de salarii al angajatorului.

 

4.Oricare dintre parintii copilului (dar numai unul dintre acestia) poate opta pentru concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau pana la 2 ani (3 ani pentru copilul cu handicap), daca a obtinut…


Articol publicat integral in revista HR Manager, nr. 26, martie-aprilie 2013. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager, in format digital (e-paper).

Ionut Stancu, Asociat in cadrul practicii Dreptul Muncii, NNDKP

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Legal

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…