Acasa Agenda HR Cele mai importante lecturi. Episodul II

Cele mai importante lecturi. Episodul II

16 min citire
1
0
855

de ANTONETA GALES

Asa cum v-am promis in editia trecuta a revistei, am revenit cu celelalte cinci carti din lista celor zece lecturi pe care eu le consider obligatorii pentru buna functionare a vietii profesionale. Incheiasem cu Eduard de Bono si al sau volum Gandirea laterala si va spuneam ca aceasta gandire laterala are de-a face cu generarea de idei noi, cu spargerea barierelor si limitelor in abordarea rezolvarii unei probleme si, implicit, cu creativitatea.

6. Urmatoarea lectura din lista, in stransa legatura cu abordarea lui Eduard de Bono, este Cercul inovatiei: drumurile batatorite nu duc spre succes, de Tom Peters. Daca de Bono ne ofera un instrument prin care sa stimulam creativitatea, Tom Peters ne da un motiv foarte puternic pentru a fi creativi: lumea asa cum o stim noi este pe cale de disparitie si cei care vor supravietui vor fi aceia care vor reusi sa se diferentieze. Afacerile de succes vor fi cele care vor avea ceva diferit, nou, ceva care va face diferenta.

Iar cartea lui Peters este un fel de alarma pentru cei care sunt pregatiti sa auda sunetul ei. Ceilalti dorm sau sunt morti de ceva timp, atat de morti incat nici nu isi dau seama. Afacerile le merg din ce in ce mai prost, asteapta doar sa „treaca de criza”. Doar cei care au inteles ca aceasta este noua normalitate si se concentreaza pe ceea ce vor face in viitor, vor avea succes. Iar cel mai potrivit moment este ACUM, pentru ca „daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu il asteapta.” (Woody Allen).

7. Sa ne intoarcem din nou la ceea ce puteti face pentru succes, atat al dumneavoastra, cat si al celor cu si pentru care lucrati. Puteti incerca Seth Godin cu Esti de neinlocuit? (traducerea titlului original Linchpin: Are You Indispensable?). Data fiind trecerea de la procese standardizate de productie la o alta abordare a muncii, impactul personal al individului este mult mai important. Individul de la linie era extrem de usor de inlocuit de un altul. Godin va va ajuta sa intelegeti ce inseamna noua lume a muncii si cum au loc transformarile.

Veti citi despre  alegerea personala de a contribui, de a aduce plus-valoare, de a trai in mod unic, de a fi de neinlocuit. Companiile care vor reusi, care vor avea cu adevarat succes, vor fi acelea care ii vor strange in jurul lor pe cei de neinlocuit, care, la randul lor, vor considera ca lucreaza pentru o companie de neinlocuit. Linchpin este o carte brutal de sincera, care arunca in joc adevaruri de care cititorul nu se poate ascunde. Seth Godin insista pe alegerea personala pe care fiecare o are de facut pentru a-si descoperi potentialul maxim.

8. Oarecum cu acelasi lucru va veti confrunta si in A 8-a treapta a intelepciunii. De la eficienta la maretie, in care Stephen Covey introduce „maretia” ca fiind opusul mediocritatii si faptul ca diferenta este tocmai alegerea personala. „A 8-a deprindere va insufla o mentalitate si un set de abilitati care va permite sa puneti mereu in valoare potentialul oamenilor”, spune Covey. Pornind de la misiunea si semnificatia personala veti putea afla cum sa va puneti amprenta asupra celor din jurul vostru si cum sa cresteti odata cu cei alaturi de care lucrati.

Nicicand comunicarea intre oameni nu a fost mai importanta, deoarece provocarea cea mai mare este data de inter-conectivitate. Modul de comunicare de la unul catre multi s-a transformat in comunicarea multora catre multi Adevarata experienta de comunicare presupune interactiune si este creata de oameni adevarati si autentici. Peter Drucker spunea: „O mare parte din ceea ce numim management consta in a impiedica oamenii sa lucreze”, iar lectura acestui volum va poate face sa va schimbati atitudinea. In cazul in care doriti.

9. Acceptiunea pe care o aveti fata de economie si politica va va fi zguduita daca veti parcurge urmatoarele doua lecturi: Lebada Neagra si Antifragile de Nassim Taleb.  Ne aflam in ceea ce specialistii numesc ERA INFORMATIEI. Totul depinde in acest moment de corectitudinea informatiilor detinute si de viteza de reactie la aceste informatii: despre trecut, despre prezent si despre viitor. Lumea este intr-o continua schimbare, iar viteza schimbarii este din ce in ce mai mare. Aceasta este provocarea. Maxima lui Heraclit – „Schimbarea este singura constanta” este si acum valabila. Sunt extrem de importante atat viteza de navigare in aceasta lume, cat si criteriile dupa care se alcatuieste „harta”. In cazul in care ruta – si prin asta intelegem strategia – se bazeaza pe scenarii rezultate doar din prelucrarea informatiilor cu privire la evenimente trecute sau cunoscute, putem avea complicatii pe parcursul croazierei.

Pentru a avea o viziune completa trebuie sa ne largim perspectiva si sa lucram cu informatii din viitor. Exista fenomene rare, cu efecte extreme, care pot afecta grav conditia in cazul in care sistemul nu este pregatit sa le faca fata.  Astfel de evenimente sunt cele de tipul black swan, fenomenul descris de Nassim Taleb in cartea cu acelasi nume, aparuta in 2004, revizuita si republicata in 2010. Fenomenul black swan este denumit astfel pornind de la faptul ca, pana la descoperirea in Australia, in jurul anului 1670, a unei lebede negre, toata lumea europeana considera ca lebedele nu pot fi decat albe si ca lebada neagra nu exista.

Un fenomen black swan are urmatoarele caracteristici:
– exceptie;
– impact extrem;
– predictibilitate retrospectiva.

Black swan este doar o metafora pentru a descrie un fenomen/eveniment neasteptat – atentie,  doar pentru observator –  cu un impact major si care, dupa ce se intampla, devine probabil si posibil. Exemple: computerul personal, internetul, retelele sociale sau 9/11, criza financiara.  Surpriza fata de eveniment este doar a observatorului direct, a celui implicat. Taleb face o analogie foarte buna a ceea ce este un eveniment black swan pentru un curcan sacrificat de Craciun: surpriza este doar a lui, pe cand macelarul stia tot timpul ce urma sa se intample. Un sistem devine capabil sa supravietuiasca sau sa se dezvolte doar daca este capabil sa faca fata atat scenariilor posibile, celor probabile, dar si celor care par imposibil de prevazut.

„Black Swan” continua cu  „Antifragile”  in 2012. Nassim Taleb demonstreaza ca antonimul cuvantului „fragil” nu este „robust”, ci „antifragil”, adica ceva ce beneficiaza de pe urma socului. Aversiunea fata de incertitudine si nesiguranta este foarte mare si incercam sa ne protejam facand predictii in cadrul de referinta unde datele sunt cunoscute. Dar asta nu inseamna evolutie, este stagnare intr-o zona de confort unde aparitia unui fenomen de impact va provoca efecte devastatoare. Toate sistemele naturale sunt antifragile, asa a functionat selectia speciilor pe parcursul evolutiei, dar ceea ce se intampla in prezent este extrem de fragil: economia, sanatatea individuala si colectiva, politica, educatia.

10.  Ultimele doua volume pe care eu le consider esentiale si pe care le-am unit cumva sub aceeasi umbrela se ocupa de adevar. Prima este Adevarul (cinstit) despre necinste in care Dan Ariely, profesor de economie comportamentala la Universitatea Duke, explica foarte simplu si cinstit cum functioneaza lipsa de onestitate si care sunt motivele si mecanismele ei. Desi aparent totul ar trebui sa fie un calcul in care sa fie analizate costurile si beneficiile, mecanismele sunt mult mai complicate. Cartea lui Ariely descrie fortele care ii determina pe oameni sa actioneze necinstit si cum si ce se poate face ca oamenii sa triseze mai putin.

Cea de-a doua carte despre adevar Radical Honesty, de Brad Blanton. Extrem de violent in limbaj si provocator pana la durere, Blanton face apologia adevarului ca singura varianta in care viata poate fi traita cu adevarat. Cei care ascund adevarul sau care mint sufera mai mult si sunt mult mai stresati decat ceilalti: „Noi toti mintim. Ne consuma. Este sursa principala a stresului. Minciuna ucide oamenii.

Cea mai mortala forma de minciuna este ascunderea de informatii fata de o persoana pentru ca avem impresia ca ar fi afectata.”  Sunt multi cei care se joaca de-a adevarul si minciuna. Cu cat jucati mai bine acest joc, cu atat mai greu va fi sa va maturizati cu adevarat si sa fiti propriul stapan al propriei vieti. Puteti sa va traiti propria viata sau puteti sa dati vina pe tot felul de circumstante exterioare. Asta nu va va face nici mai sanatosi si nici mai fericiti.

Lista de carti pe care am prezentat-o a fost limitata la titlurile pe care eu le consider a fi mai importante pentru a fi mai prezent, mai atent si mai implicat in propria viata. Sunt multe carti care contin o multime de informatii mai importante, aici sunt doar cateva dintre cele pe care eu le consider esentiale. Sper ca sunteti destul de curiosi! 

 

 

 

 

 

Antoneta Gales, Director de Resurse Umane, Selgros Cash&Carry Romania

Articol publicat in revista HR Manager, editia decembrie 2013, nr. 30. Va asteptam sa va abonati la revista HR Manager. 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Agenda HR

One Comment

  1. […] Am postat ieri despre romanele care m-au atins și acum vă împărtășesc și lista mea de cărți de dezvoltare personală, așa cum au fost ele prezentate în două numere din revista HR Manager pe care le găsiți aici și aici: . […]

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…