Acasa Agenda HR Ce s-a schimbat în ultimul an în ceea ce privește zilele libere ale angajaților. Știai de aceste modificări?

Ce s-a schimbat în ultimul an în ceea ce privește zilele libere ale angajaților. Știai de aceste modificări?

6 min citire
0
0
435

de Marilena Ispas

În ultimul an s-au produs niște schimbări importante în ceea ce privește zilele libere ale angajaților, iar cei din departamentul de HR trebuie neapărat să știe de ele.

Toți angajații din țara noastră au în 2017 mai multe zile libere decât în anii precedenți, iar în decursul anului ce tocmai s-a încheiat s-au stabilit și noi condiții pentru anumite categorii de concediu, inclusiv cele medicale. Este absolut imperativ să cunoști aceste schimbări, pentru ca activitatea să se deruleze fără probleme. Iată, așadar, ce trebuie să știi despre modificările privind zilele libere, anul acesta:

  • Ce schimbări s-au făcut la nivelul concediului medical. Cum arată acum adeverința de salariat pentru medic

În ultimul an au intrat în vigoare noi reguli legate de acordarea concediilor medicale, dar și de modelul adeverinței de salariat pentru medic. Acum ea trebuie să cuprindă și numărul de zile de concediu medical avute de salariat în ultimul an, pentru acordarea certificatului de către medic. Modificările sunt evidente și le poți vedea în acest model de adeverință medicală. Tot acolo vei găsi și informații suplimentare cu privire la concediul medical acordat angajaților, cum ar fi faptul că s-a eliminat din legislație prevederea legată de controlul la domicilu al salariaților care sunt în concediu medical.

O altă schimbare notabilă este cea legată de bugetari. Angajații de la stat vor putea să intre în concediu de odihnă chiar și dacă au beneficiat de concediu medical întregul an.

  • Pe lângă zilele de concendiu, românii vor mai avea încă 14 zile libere în 2017

La concediul de 21 de zile de care beneficiază orice angajat, se adaugă anul acesta încă 14 zile libere. Două zile libere – 24 ianuarie, Ziua Principatelor România și 1 iunie – Ziua Copilului sunt nou intrate în vigoare. Cele 14 zile libere de care beneficiază angajații români anul acesta sunt: 1, 2 și 24 ianuarie, 16 și 17 aprilie (Paște), 1 mai, 1, 4 și 5 iunie, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie. Dintre acestea, 11 sunt în timpul săptămânii.

  • Concediul de acomodare, o noutate în legislație

O schimbare pe care trebuie să o ai în vedere este și concediul de acomodare. El este destinat angajaților care vor să adopte un copil și poate fi luat pe o perioadă maximă de un an. Concediul de acomodare vine însoțit de o indemnizație de 1.700 de lei, calculată ca fiind 3,4 ISR (Indicator Social de Referință, care are o valoare de 500 de lei).

Angajatorul este obligat să acorde concediu de acomodare atunci când un salariat îl solicită. În caz contrar, el va trebui să plătească o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei. Mai mult decât atât, salariații care sunt în concediu de acomodare nu pot fi concediați decât în cazul unei reorganizări judiciare, al unui faliment sau al desființării companiei. Spre deosebire de concediul de creștere a copilului, în cazul concediului de acomodare, salariații nu beneficiază de un bonus de inserție.

Nu trebuie să uiți că angajatorul este obligat să îi ofere salariatului ore libere în cazul în care nevoie de ele în procesul de adopție. Maximul de ore acordate pentru asta este de 40 de ore pe an, iar ele sunt acordate doar pe baza unei cereri anexate calendarului întâlnirilor cu copilul.

Știai de aceste modificări?  

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Fast Forward. Organizația Viitorului. Ediția a XX-a. Armonizarea resurselor: oameni, profit, tehnologie

În era digitală rapidă și într-o lume a afacerilor tot mai competitivă, conceptul de armon…