Acasa Talent Ce putem învăța din dating despre căutarea unui job?

Ce putem învăța din dating despre căutarea unui job?

11 min citire
0
0
993
dating, cautare job

„ Dacă cineva îți spune: „Mă completezi”, fugi!” scrie Whoopi Goldberg în cartea sa despre iubire și relații.

De ce să fugi? Pentru că nu e funcțional ca cineva să aștepte de la tine ceea ce poate primi numai de la sine.

La fel este și atunci când cauți un job. Trebuie să ai un simț clar al identității și să știi că nimic din afara ta nu te completează pentru că ești deja complet. Mai ai nevoie de autenticitate, de smerenie și de o stimă de sine sănătoasă.

În carieră, la fel ca în dragoste, funcționează parteneriatele echitabile – în care fiecare dintre părți este de sine stătătoare, iar împreună lucrează pentru un scop și un ideal comun. Identitatea și împlinirea vin din interior, nu din exterior. Vin din cum, nu din ce, trăiești. Știi să trăiești dacă știi să te bucuri de cine ești.

Așadar, la ce e bine să fii atent când cauți job și când cauți om?

Să nu crezi că jobul sau omul au o importanță mai mare decât tine.
Dacă faci asta, vei crea premisele unui parteneriat neechitabil, așadar disfuncțional și incorect.
Nu pune puterea ta în mâna altuia. Acest lucru îți va afecta percepția de sine și capacitatea de a da ce-i mai bun din tine.
Stima de sine înseamnă să fii conștient de valoarea ta, să nu o condiționezi și să nu o compari cu valoarea altora. Valoarea fiecăruia este necondiționată, pentru că este înnăscută și implicită. Niciun om nu e mai important decât ceilalți, lumea întreagă nu e mai importantă decât un om.

Nepotrivirea dintre oameni și situații nu ține de valoare, ci ține de identitate și de cale.

FOMO (Fear of Missing Out).
Nu te arunca în orice tren, de teamă că vei pierde Trenul. Frica nu alege bine nici drumul, nici trenul. În general, nu acționa din frică, pentru că frica îți va distorsiona realitatea. Asta nu înseamnă să pornești în calea opusă celei pe care te împinge frica, ci înseamnă să îți vindeci teama și abia apoi să acționezi.

Așteaptă-te să fii respectat.
Așa îți vei dai seama când nu ești. Ai grijă să ai un nivel de toleranță sănătos și corect. Nu trece cu vederea orice, nu accepta orice. Maya Angelou spunea: „Când cineva îți arată cine este, crede-l.” E nerealist să crezi că ce vezi azi se va schimba mâine. Când viața ne trezește printr-un apel la adevăr, bine ar fi să nu ne întoarcem pe partea cealalată pentru a mai trage un pui de somn.

Înțelege-ți motivațiile.
Altfel spus, asigură-te că știi ce stă la baza deciziilor tale. Poate tu ești convins că îți dorești un job care să-ți pună abilitățile în valoare și care să deservească un scop mai înalt, dar, în realitate, cauți și alegi joburi și companii care să-ți ofere mai ales statut social sau siguranță. Dacă nu-ți înțelegi motivațiile nu vei găsi ce cauți sau vei găsi ce nu cauți.

Ai grijă la neconcordanțe.
Astăzi, aparențele sunt mai ușor de creat decât oricând. Un copywriter bun, un om de PR priceput, un recrutator abil îți pot vinde un produs care nu există. Apropie-te, fizic, nu doar virtual, de organizație. Fii atent la oameni, la atmosferă. Simte locul. Pune întrebări și fii atent la răspunsuri. Dacă sesizezi neconcordanțe, nu le ignora. Ascultă-ți instinctul și intuiția. Ai grijă să ai ochi să vezi ce încă nu vrei sau nu-ți vine să crezi.

Nu reduce realitatea numai la ce îți place sau numai la ce nu îți place.
Realitatea este complexă – inclusiv realitatea ta interioară. Dar se poate întâmpla să fii receptiv doar la ce te-ar face fericit (dacă pui accent numai pe iubire și stare de bine) sau să vezi numai ce te poate face nefericit (dac pui accent mai ales pe teamă și suferință).
Nu îți ignora nici temerile, nici speranțele. Acceptă-le pe toate. Așa vei privi atât oamenii, cât și joburile, în ansamblu. Vei fi atent și receptiv la toate aspectele, nu numai la ceea ce te interesează sau numai la ceea ce răspunde nevoilor sau preocupărilor tale. Vei alege în mai bună cunoștință de cauză și vei fi mai pregătit să gestionezi toate aspectele alegerii tale.

Nu pe orice drum se merge până la capăt.
După ce ai investit resurse importante (mentale, emoționale, financiare, de timp) în căutarea unui job sau a unui om, dar constați că aceea nu e situația cea mai potrivită pentru tine, poate fi tentant să crezi că este o risipă de resurse să te întorci din drum sau să pornești pe o altă cale. În realitate, resursele ți le risipești dacă mergi pe drumul nepotrivit inimii și vieții tale.

E bine să te emoționezi, dar ai grijă să nu te atașezi.
Emoțiile sunt necesare și ne informează asupra realității – atât interioare, cât și exterioare. Dar ai grijă să nu te atașezi de o anumită opțiune, pentru că atunci vei lua decizii pe baza acelui atașament, nu pe baza meritelor opțiunii în cauză.

La destinație se ajunge prin călătorie.
Drumul până la marea iubire poate fi presărat cu iubiri mai mici. Drumul până la jobul perfect este presărat cu joburi imperfecte. Spre învățare și cunoaștere de sine. Și așa e bine.

În final, amintește-ți ce scrie Antoine de Saint-Exupéry în „Micul prinț”: „Oamenii de pe planetă ta, (…) cresc cinci mii de trandafiri într-o singură grădină… și tot nu găsesc ceea ce caută…”.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Talent

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…