Managementul resurselor umane (MRU sau RU) reprezintă o abordare strategică a gestionării eficiente a persoanelor dintr-o companie sau organizație, astfel încât acestea să-și ajute afacerea să obțină un avantaj competitiv. Acest concept este proiectat pentru a spori performanța angajaților din punct de vedere al obiectivelor strategice ale angajatorului. Managementul resurselor umane se referă în primul rând la gestionarea persoanelor din cadrul organizațiilor, concentrându-se pe politici și sisteme. Departamentele de resurse umane sunt responsabile de supervizarea planului de beneficii ale angajaților, recrutării angajaților, instruirii și dezvoltării, evaluării performanțelor și gestionării recompenselor, cum ar fi gestionarea sistemelor de plăți și sistemelor de beneficii. HR-ii se preocupă, de asemenea de schimbările organizaționale și de relațiile industriale sau de echilibrarea practicilor organizaționale cu cerințele care decurg din negocierile colective și din legile guvernamentale.
Conform viziunilor lui Armstrong (1997), Managementul resurselor umane poate fi caracterizat ca „o modalitate vitală de a face față obținerii, creării, supravegherii, stimulării și preluării dedicării avantajului distinct al asociației – persoanele care lucrează în și pentru asta.”
Scopul general al resurselor umane (HR-ilor) este de a se asigura de faptul că organizația este capabilă să obțină succes cu ajutorul oamenilor. Profesioniștii din cadrul departamentului de HR gestionează capitalul uman al unei organizații și se concentrează pe implementarea politicilor și proceselor. Aceștia se specializează în găsirea, recrutarea, instruirea și dezvoltarea angajaților, precum și menținerea relațiilor sau beneficiilor angajaților.
Profesioniștii responsabili în formare și dezvoltare se asigură că angajații sunt instruiți și au o dezvoltare continuă. Acest lucru se realizează prin intermediul programelor de instruire, evaluărilor de performanță și programelor de recompensă. Departamentul de relații al angajaților se preocupă de problemele angajaților atunci când politicile sunt încălcate, cum ar fi cazurile care implică hărțuire sau discriminare. Gestionarea beneficiilor angajaților include dezvoltarea structurii de compensare, programe de concediu parental, reduceri și alte beneficii pentru angajați. Pe cealaltă parte a domeniului se află generaliști în resurse umane sau parteneri de afaceri. Acești profesioniști în HR ar putea lucra în toate domeniile sau pot fi reprezentanți ai relațiilor de muncă care lucrează cu angajați sindicalizați.
Când vorbim de experiența angajaților ne uităm la așteptări, nevoi, dorințe ale angajaților și cum pot/reușesc companiile, prin câteva inițiative, să facă cele enumerate mai sus să fie reale și îndeplinite pentru angajați. Mai mult decât atât, pentru ca experiențele angajaților să fie conforme cu ceea ce își doresc aceștia din urmă să găsească în compania în care activează, este foarte importantă pasiunea, cât și cine, ce și cum face.
În piață s-a tot vorbit de programe de wellbeing pentru angajați, despre traininguri, modalități de self-improving, workshop-uri, teste de personalitate pentru a afla ce trebuie îmbunătățit la fiecare angajat în parte atât pentru partea profesională, cât și în partea personală a fiecărui angajat, întâlniri de tip „out-off-office” pentru ca angajații să se cunoască între ei, să își exprime ideile liber și să se familiarizeze cu mediul de lucru, și, de ce nu, de relaxare pentru angajați. Sunt multe companii cele care au adoptat „un stil de viață sănptos” orientat către angajați pentru că, aceștia sunt cei mai importanți într-o companie, nu? Ce ne-am face fără angajați fericiți?
Pentru a afla care sunt acțiunile și programele pe care Metropolitan Life le desfașoară pentru a construi o relație durabilă cu angajații săi, importanța și cum sunt implementate aceste programe (EAP, BYMM, Critical Thinking Debate, Stress reduction through compassion), puteți viziona intervenția Cătălinei Mușat, HR Cluster Lead Romania – Bulgaria – Ungaria, din cadrul evenimentului Best Employer Fest, organizat de Revista HR Manager și HUMANISTIC, în data de 8 iunie 2022.