Acasa Agenda HR Cât de pregătiți suntem pentru testul următor?

Cât de pregătiți suntem pentru testul următor?

14 min citire
0
0
530

de Mihai Măreșescu

Când ne gândim la testare de cele mai multe ori ne ducem cu gândul, mai ales în contextul actual la teste medicale, examene de licență, certificări sau orice alte tipuri de testări formale. Uneori însă, în viață, ne confruntăm și cu evaluări mai puțin formale, dar care pot avea asupra noastră un impact mai mare decât ne așteptăm. Dacă privim această criză ca pe o perioadă de testare, atunci o parte din materiile la care suntem evaluați ca indivizi sunt: organizarea, controlul emoțional, flexibilitatea (mentală, nu fizică), automotivarea, etc. iar în cazul companiilor, profitabilitatea, planul de continuitate, cultura organizațională etc.

Cu siguranță nimeni nu își dorește un „cutremur” în apropierea zonei sale de confort însă, astfel de evenimente, mai puțin plăcute, sunt de multe ori cele care ne trezesc la realitate și ne arată cu adevărat, ce este important în viața noastră, fie ea personală sau profesională. În aceste momente este bine să rescriem lista de priorități, să vedem cum gestionăm mai bine timpul si resursele astfel încât să învățăm ce-i de făcut dacă ne vom mai confrunta cu situații similare.

De aceea l-am rugat pe Liviu Apalagie de la compania Hilti să ne povestească din perspectiva lui de HR Manager ce provocări au întâmpinat în perioada aceasta și ce soluții au găsit astfel încât să le putem încerca și noi acolo unde este posibil.

 “În prima parte a crizei majoritatea oamenilor au întâmpinat dificultăți în gestionarea timpului”

 Gestionarea timpului e o problemă pe care o întâlnim des, chiar și în perioadele în care nu suferim din cauza vreunei pandemii. O persoană organizată, cu o agendă bine stabilită, va gestiona la fel de bine timpul într-o situație de criză, precum o face în mod regulat. Provocarea cea mai mare a venit ca urmare a modificării modului de lucru. Activând într-o organizație de vânzări, marea majoritate a colegilor lucrează pe teren. Dacă ne gândim la faptul că odată cu munca de acasă, timpul petrecut în mod normal în masină între două vizite la clienți este câștigat, întrebarea este ce facem cu acest timp? Ca organizație, am avut două opțiuni: ne folosim de suportul guvernamental și trimitem o parte din angajați în șomaj tehnic, sau, profităm de ocazie și creștem competențele oamenilor prin oferirea de training-uri online. Am ales cea de-a doua opțiune și astfel am împărțit ziua de lucru în două. Prima parte a zilei a fost dedicată activitaților curente și restul zilei a fost ocupat cu training-uri online astfel încât la finele crizei să fim pregătiți să reluăm activitatea cu motoarele turate.

O altă provocare a fost aceea de a ne asigura că reușim să comunicăm la fel de bine folosindu-ne de mediul on-line precum o făceam înainte face to face. Am organizat încă de la început o echipă de criză, așa cum am numit-o noi, și ne-am asigurat că fiecare angajat este protejat. În același timp, am comunicat regulat orice schimbare sau noutate apărută la nivel național și regional, care ne-ar putea impacta. Pentru activitățile de zi de zi, fiecare lider de echipă a avut întâlniri online regulate cu echipa, iar organizația a comunicat schimbările survenite din cauza noului coronavirus.

“Soluțiile creative sunt găsite mai rapid în perioadele de criză”

Interacțiunea față în față a fost mult diminuată, excepție făcând doar un department care nu putea să își întrerupă activitatea și de asemenea au scurte vizite la clienții care solicitau acest lucru. Prin urmare, păstrarea relațiilor și menținerea unei dispoziții pozitive au fost unele din priorități. Am avut sprijin din partea departamentului de IT care s-a mobilizat imediat și ne-a pus la dispoziție soluții cu ajutorul cărora interacțiunea on-line să se poată desfășura perfect, indiferent de numărul de persoane aflate simultan într-o conferință sau de faptul că opțiunea video este activată. De asemenea, training-urile pe care le punem dispoziție forței de vânzări pentru creșterea competențelor tehnice au fost mutate on-line. Deși în cadrul acestor sesiuni se crește competența tehnică, ceea ce presupune implicare activă și ne gândeam că nu va funcționa deloc, feedback-ul a fost unul pozitiv. Practic marea parte a activităților au fost mutate în on-line și datorită sprijinului întregului grup Hilti, am reușit să ne continuăm activitatea fără întreruperi.

“În urma unui astfel de eveniment e bine să creionăm câteva concluzii”

Dacă ne uităm în trecut, observăm că multe inovații au apărut în timpul războaielor, în timpul unor crize prin care umanitatea a trecut. Cred că același lucru se întâmplă și acum. Foarte multe companii s-au reorientat către mediul on-line, altele și-au schimbat complet domeniul de activitate sau chiar au apărut business-uri la care nu ne-am fi gândit înainte. Am întâlnit colegi din alte companii care îmi spuneau că până la apariția acestei pandemii nu concepeau să lucreze de acasă, nu prin prisma faptului că nu și-ar fi dorit lucrul acesta, ci pentru că își imaginau că activitatea lor nu ar putea avea loc acolo. După 3 luni de zile de lucru de acasă unii îmi spun că funcționează la fel de bine ca înainte, alții că își doresc să nu schimbe cu nimic situația actuală după ce pandemia va trece. Trebuie să continuăm să fim creativi și deschiși mai mult ca niciodată. Flexibilitatea și capacitatea noastră de adaptare la nou vor fi esențiale în viitor. Cred că cei care deja reusesc să facă asta foarte bine, au profitat de pandemie și s-au concentrat pe lucruri pentru care nu au alocat suficient timp până acum.

Testarea despre care vorbeam, este la început și probabil o să mai dureze.

În concluzie, este destul de limpede că organizațiile care în trecut au avut o gândire de tipul „nu-i momentul: să investim în automatizări, să trecem în online, să lucrăm de acasă etc”, au cules în această perioadă „roadele” mai puțin plăcute, în schimb companiile care au avut o mentalitate de tipul “hai să testăm idei noi: de lucru, de business, de comunicare” au avut un avantaj considerabil, precum compania Hilti.

De aceea, la final, putem cu toții să ne întrebăm “Ce concluzii putem trage în urma acestor teste?” Atenție, concluzii nu doar despre guvern, șef, angajați, vecini, societate ș.a.m.d., ci mai degrabă concluzii despre noi, deciziile noastre și reacțiile pe care le-am avut.

În ultimul timp a circulat un mesaj în mediul online: “The best thing about the lockdown is it gave us all time to reassess our priorities and get our life in order. Nobody did it, but we had time” (Cel mai bun lucru despre izolare este că ne-a dat tot timpul să ne reevaluăm prioritățile și să ne punem viața în ordine. Nimeni nu a făcut-o, dar am avut timp – n.r.)

Din ce observăm soluția vine din determinarea și disciplina de a învăța din experiențele pe care viața ni le oferă pentru că fiecare criză ascunde de cele mai multe ori o nouă oportunitate care așteaptă, cuminte și tăcută, să fie descoperită.

Îi mulțumim lui Liviu pentru deschiderea de a împărtăși o parte din soluțiile și abordarea adoptată în cadrul companiei.

Vă dorim tuturor să fiți cât mai bine pregătiți pentru următoarele „evaluari” spontane pe care viața ni le va oferi.

Photo by Ujjwal chouhan on Unsplash

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Viviana Serban
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Care sunt avantajele voluntariatului şi de ce ar trebui să iei în calcul această activitate

Voluntariatul este, fără doar şi poate, o activitate venită din empatie şi din dorinţa de …