Acasa Legal Beneficiile acordate de angajatori salariaților în pandemie și nu numai

Beneficiile acordate de angajatori salariaților în pandemie și nu numai

8 min citire
0
0
1,781

Piața muncii este una tensionată și angajatorii încearcă pe cât posibil să își păstreze angajații și să îi ajute cu tot ce pot ei mai mult astfel încât să își poată desfășura munca în continuare. Care sunt principalele beneficii, atât cele legale, cât și cele acordate de angajatori salariaților, în pandemie și nu numai, am aflat de la Av. Iuliana Dinu – Partener în cadrul bnt Gilescu Văleanu & Partenerii, coordonator al departamentului de dreptul muncii și Av. Petunia Enciu – Avocat, parte a departamentului de dreptul muncii din cadrul bnt Gilescu Văleanu & Partenerii.

Iată așadar care sunt principalele beneficii legale, dar și cele acordate de angajatori salariaților:

Zilele de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav, după cum urmează:

  • Până la împlinirea vârstei de 7 ani a copilului;
  • Până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente;
  • Până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului, în cazul copilului cu afecţiuni grave.

De concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav și de indemnizația aferentă beneficiază optional, unul dintre părinții asigurați, asiguratul care în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Ca regulă, durata de acordare a indemnizaţiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil.

Cu toate acestea, durata de acordare a indemnizației poate excede celor 45 de zile anterior menționate, în acele cazuri în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale. În aceste cazuri, durata concediului medical va fi stabilită de către medicul specialist în funcţie de evoluţia bolii.

Indemnizaţia de care beneficiază asigurații pentru concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav este în cuantum brut de 85% din baza de calcul (baza de calcul reprezentând media veniturilor brute lunare ale asiguratului din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă).

Este relevant a fi precizat că indemnizația mai sus menționată este suportată integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Calculul şi plata indemnizației se realizează în cazul salariaților de către angajatori pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii.

În acest sens, salariații au obligația de a prezenta angajatorului certificatul de concediu medical, până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul, iar angajatorii au obligația de a plăti salariaților indemnizația lunar, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă.

Zile libere plătite pentru supravegherea copiilor

Urmare a adoptării ordonanței de urgență 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 (“OUG 110/2021”), unul dintre părinți poate beneficia, la cerere, de zile libere pentru supravegherea și îngrijirea copilului în cazul limitării/ suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ și efectuării cursurilor în sistem online sau în altă modalitate alternativă, pentru toată perioada în care se decide limitarea/ suspendarea activității și până la finalizarea anului școlar 2021-2022, fără a se include vacanțele.

Indemnizația de care beneficiază angajatul pentru zilele libere este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este în sumă brută și este supusă impozitării și contribuțiilor aferente.

Află care sunt părinții eligibili de a beneficia de zile libere plătite din materialul publicat în site-ul Revistei CARIERE.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Legal

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

5 jocuri eficiente pentru consolidarea echipei

Într-un mediu de lucru dinamic și stresant, consolidarea echipei devine o prioritate, mai …