Acasa Agenda HR BCR pensii se ocupă de viitor din prezent

BCR pensii se ocupă de viitor din prezent

15 min citire
0
0
510

Advertorial

Pentru angajatori, pensia facultativă reprezintă un instrument de motivare a angajaţilor şi de retenţie a acestora. Angajatorii sunt interesaţi de motivarea angajaţilor si totodata foarte atenţi la resursele financiare. Nu există disponibilitatea acordarii unei măriri salariale similare pentru toţi angajaţii. În acest moment angajatorii sunt focusaţi pe retenţia celor mai buni angajaţi şi pe răsplătirea acestora.

Rezultatele pozitive sau negative ale unei companii sunt intrinsec legate de resursa umană, ceea ce inseamnă că angajaţii talentaţi pot face diferenţa. De aceea, angajatorii îşi doresc angajaţi motivaţi, trend evident şi în evoluţia numărului angajatorilor care plătesc pensia facultativă angajaţilor. Astfel, Fondul de Pensii Facultative BCR Plus, administrat de noi a înregistrat o creştere cu cca 28% a angajatorilor care plătesc o pensie facultativă angajaţilor în iulie 2015 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut*.

Prin includerea pensiei facultative în pachetul de beneficii companiile îşi pot optimiza bugetul, pentru că sumele cu care compania contribuie la pensia facultativă reprezintă beneficiu extra-salarial, fiind scutite de la plata contribuţiilor sociale obligatorii, în limita a 400 euro/an/ angajat. De asemenea, acestea sunt deductibile fiscal de la plata impozitului pe profit, în limita a 400 euro/an/angajat. În cazul majorărilor salariale, costurile suplimentare pot creşte cu până la aproape 70%.

Economia realizată de o companie poate fi verificată de către angajatori cu ajutorul unui simulator disponibil pe site-ul www.pensiibcr.ro.

Angajatorii care oferă pensii facultatice au viziune pe termen lung

De asemenea, angajatorii au posibilitatea de a participa activ la rezolvarea unei probleme serioase pentru România – îmbătrânirea populaţiei, în contextul în care populaţia îmbătrâneşte accelerat, iar natalitatea scade. În prezent un contributor plăteşte contribuţiile de asigurări sociale pentru 1,2 pensionari. Conform studiului UE, vom ajunge la raportul de un contributor la 1,5 pensionari**.

Angajatorii care oferă deja pensii facultative ca beneficii pentru salariaţi sunt companii cu viziune pe termen lung, care doresc să se diferenţieze ca fiind un leader vizionar în piaţa în care activează şi care se gândesc la viitorul angajaţilor şi ţării în care îşi desfaşoară activitatea. Atât companiile mici sunt deschise pentru acordarea acestui beneficiu, cât şi companiile mari, multinaţionale. Lipsa educaţiei financiare şi nevoile imediate, determină angajaţii să aleagă beneficii ce pot fi fructificate imediat. În ceea ce priveşte economisirea individuală şi sistemul privat de pensii avem deja experienţa statelor vestice, conform căreia administrarea privată a pensiilor este mai eficientă decât cea realizată exclusiv de stat. Având în vedere studiile existente, eu cred că trebuie să ne punem întrebarea dacă pensia de la stat ne va putea asigura la pensie un trai decent.

Totodată e bine să avem în vedere că speranţa de viaţă creşte. Ceea ce înseamnă că vom beneficia de pensie o perioadă mai lungă de timp. De aceea este necesar să economisim din timp, încă de la primul loc de muncă dacă este posibil, fie într-o pensie facultativă, care are exact acestă destinaţie – asigurarea unui venit suplimentar la pensie, fie în alte produse de economisire. În cazul în care contribuie şi angajatul la pensia facultativă, beneficiază şi el de scutire de la plata impozitului pe venit pentru contribuţia proprie la pensia facultativă în limita a 400 euro/an, deductibilitatea fiscală ajungând astfel pentru o contribuţie mixtă la pensia facultativă (angajator şi angajat) de 800 euro/an/ angajat.

Concret, dacă angajatul alege să contribuie cu aproximativ 150 lei lunar (400 euro anual) pentru pensia facultativă, acesta va avea un avantaj fiscal de 24 lei lunar sau de aproape 300 lei anual, bani ce sunt economisiţi în contul individual de pensie facultativă şi nu mai ajung la stat sub formă de impozit, graţie accesării stimulentului oferit de stat.

E bine să economisim pentru pensie de tineri

Suma pe care un angajat o va acumula, va fi influenţată de suma pe care o va economisi şi de randamentele investiţionale obţinute de fondul de pensii facultative. De aceea, este bine ca fiecare dintre noi să se gândească serios la viitor şi să economisească din timp, pentru că noi suntem cei care ne scriem viitorul, mai apropiat sau mai îndepărtat.

După luarea deciziei de a economisi, este utilă informarea cu privire la rezultatele fondului de pensii şi la modul de investire a banilor pentru pensie. Pentru o bună informare, BCR Pensii are serviciul 24Pensie, care oferă date privind economiile din conturile individuale de pensii private şi un serviciu de consiliere prin chat pe www.pensiibcr.ro. Indiferent de opţiunea aleasă, pensia functionează astfel: angajatorul, şi/ sau angajatul, contribuie regulat la un fond de pensie facultativă, banii sunt investiţi, astfel încât suma economisită se acumuleză treptat, până când angajatul ajunge la vârsta de pensionare şi poate accesa banii. Având în vedere modul în care funcţionează pensia facultativă este bine să economisim pentru pensie de îndată ce începem să câştigam un venit, în măsura în care este posibil. Când suntem tineri suntem tentaţi să credem că pensiile sunt pentru persoanele în vârstă. Însă, când începem să economisim mai devreme, avem posibilitatea de a pune deoparte sume relativ mici.

Contribuţia la Fondurile de pensii este flexibilă. Poate ajunge până la 15% din venitul brut sau putem contribui cu minim 35 lei la Fondul de Pensii Facultative BCR Plus. În plus, clienţii sunt protejaţi de legislaţie, fondurile private de pensii fiind strict reglementate de către ASF, astfel încât economiile participanţilor să fie protejate.

Economiile participanţilor sunt protejate prin regulamente stricte

Fondurile de pensii oferă clienţilor o rată minimă de rentabilitate (“garanţia relativă la piaţă”). Concret, fondurile de pensii de pe piaţă sunt obligate să obţină o performanţă investiţională mai mare decât rata de rentabilitate minimă a fondurilor din aceeaşi categorie de risc, calculată în funcţie de performanţa medie a pieţei. În situaţia în care un fond de pensii înregistrează timp de patru trimestre consecutive o performanţă sub această rentabilitate minimă de pe piaţă, atunci fondul intră în administrare specială, urmând ca banii clienţilor să fie transferaţi către alte fonduri, cu rezultate pozitive în administrare, conform unei proceduri bine stabilită în legislaţia în vigoare. Ceea ce înseamnă că economiile participanţilor sunt astfel protejate. Rezultatele investiţionale înregistrate sunt pozitive la nivelul întregii pieţe.

Concret, unitatea Fondului de Pensie Facultativa BCR Plus a crescut de la valoarea iniţială de 10.000.000 lei (în 2007) la 17.377.743 lei, la 14 septembrie 2015, conform datelor publicate de ASF. Creşterea obţinută astfel este de peste 70%***, conform calculelor realizate de companie. Noi investim conform unei strategii pe termen mediu si lung, iar rezultatele investiţionale pot fluctua în aceste intervale lungi de timp.

Fondul de pensii facultative BCR PLUS şi fondurile de pensii private în general sunt investitori pe termen lung care definesc şi evaluează periodic strategia investiţională, iar rezultatele pot fluctua în aceste intervale lungi de timp. Astfel, este important rezultatul investiţionat pe termen mediu şi lung. Performanţele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare, astfel recomandăm verificarea anuală sau la doi ani a informaţiilor publicate pe site-ul nostru www.pensiibcr.ro şi pe site-ul ASF www.asfromania.ro. În condiţiile actuale este important să începem să ne gândim la viitor din timp pentru a avea libertate financiară la pensie atât noi cât şi angajatorii. Cu cât amânăm mai mult decizia de a economisi pentru pensie, fie vom fi nevoiţi să economisim mai mult, fie vom beneficia de o pensie mai mică sau vom fi nevoiţi să lucrăm mai mult timp, ori să ne bazăm pe familie pentru a avea un trai decent.


*Sursa: calcule realizate de catre BCR Pensii

**Raportul privind imbatranirea populatiei in 2012, Proiectii economice si bugetare pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 2010-2060.

***Sursa: calcule realizate de catre BCR Pensii, in baza datelor publicate de ASF.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa atena.enea
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Munca de acasă, un nou trend de flexibilizare a relaţiilor de muncă

Nevoia angajatorului modern de a apela la opţiuni cât mai flexibile de utilizare a resurse…